Immunerősítő és C-vitaminban gazdag a gránátalma: a felhasználására is adunk tippeket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A gránátalma jelentős mennyiségben tartalmaz flavonoidot, káliumot, kalciumot, C- és K-vitamint, és antioxidáns-tartalma is kiemelkedő.
A gyümölcs magjának élénkvörös színét a polifenoloknak köszönheti. Ezek az anyagok erős antioxidáns hatással bírnak, így a gránátalma elképesztően egészséges, valódi vitaminbomba.
Az antioxidánsok támogatják a szabad gyökök eltávolítását, védik a sejteket a káros folyamatoktól, és csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat. A gránátalma a bélgyulladásra és az emésztésre is jó hatással van. Crohn-betegségben szenvedőknek kifejezetten ajánlott a napi fogyasztása.
A különleges gyümölcs igazi ősi kincs, a Bibliában is többször említik. A héja vastag, alatta fehér hártyákkal osztott rekeszekben sok-sok apró mag található, ezeket fogyasztjuk. A legegyszerűbben úgy lehet a magokhoz jutni, hogy a félbevágott gyümölcsöt egy tál felé tartva, kés vagy fakanál segítségével kiütögeted őket. A gránátalma héja sem megy kárba, szőnyegek festésére is szokták használni.
Hogyan fogyaszd?
A magokat magában is lehet falatozni, de bátran kerülhet salátába, húsok mellé is illik, és ízletes szörp, gyümölcslé, likőr, lekvár, cukormáz és fagylalt is készülhet belőle, és persze különböző desszertek. Ha eddig nem volt hozzá szerencséd, mindenképp érdemes felfedezni, hisz finom és rendkívül egészséges.
Védi az immunrendszert
A gránátalma C-vitaminban gazdag, erősíti az immunrendszert. Antibakteriális hatással bír, náthás időszakban remek választás, segít a gyógyulásban. A gyümölcs K-vitaminban is bővelkedik, mely a csontok egészségéhez járul hozzá, továbbá segíti a véralvadáshoz szükséges folyamatok normál működését.
A különleges csemege a szívet is védi: rendszeres fogyasztásával javul a véráramlás, az artériák állapota, csökken a vérrögök kialakulásának veszélye. Vérnyomásgyógyszert szedők számára tanácsos kikérni a háziorvos véleményét a gyümölcs fogyasztásával kapcsolatban, mivel egyes gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet.
A gránátalma E-vitamint is tartalmaz, mely jót tesz a bőrnek és a hajnak, lassítja az öregedést, javítja a fizikai erőnlétet, és az izmok erősítésében is szerepet játszik.
Fotók: Getty Images