Segíti az emésztést, és támogatja a fogyókúrát: a gránátalma tele van vitaminnal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gránátalma nemcsak elképesztően egészséges, hanem nagyon különleges gyümölcs is, a vérpiros héj a hagyomány szerint 613 savanykás magot rejt.
A gránátalma a zsidó vallás egyik meghatározó gyümölcse, az állítólag benne található 613 mag a tórai parancsok számára utal. A magok a soron következő év érdemeit, jó cselekedeteit szimbolizálják. Ezért is szokás gránátalmát enni a zsidó újévkor.
A gránátalma, melynek őshazája Közép-Kelet-Ázsia, nyáron virágzik, és ősszel hoz termést. A vastag héj alatt fehér hártyában bújnak meg a savanykás, pici piros magok. A gránátalmát igazi kihívás megpucolni, de ezzel a módszerrel talán könnyebben fog menni. Arra nagyon vigyázz, hogy a magok nagyon fognak, a foltokat pedig lehetetlen kimosni a ruhából.
A gránátalma nemcsak elképesztően egészséges, hanem a fogyást is támogatja, szinte lerobbantja rólad a kilókat.
Elképesztően egészséges
A gránátalmának jelentős az antioxidáns-tartalma, így gyógyászati célokra is használják. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, magas a C- és a K-vitamin-tartalma is. A C-vitamin szerepet játszik abban is, hogy a vas jobban felszívódhasson a szervezetedben, a K-vitamin pedig a megfelelő véralvadásban vesz részt. A gyümölcsben található B1- és B3-vitamin, kalcium és foszfor is. A gyönyörű piros színét flavonoidtartalmának köszönheti, ez a vegyület gátolja a sejtek oxidációját.
A gránátalmában ugyan van gyümölcscukor, de mégsem emeli meg nagyon a vércukorszintet. Az immunrendszeredet is erősíti, ha rendszeresen fogyasztod, de megfázásos tünetek észlelésekor is érdemes enni belőle, a benne található vitaminok erősítik a szervezet védekezőképességét.
Segíti az emésztést, vigyáz az alakodra
A gránátalma segíti az egészséges bélműködést, így emésztési zavarok, gyomor- és bélproblémák esetén is érdemes fogyasztanod. A gránátalmában nincs se telített zsír, se rossz koleszterin, viszont magas a rosttartalma, ami nagyon jó hatással van az emésztésedre. A gránátalma 100 grammjában mindössze 83 kalória van, viszont több mint 4 gramm élelmi rost. Az sem mellékes, hogy a gránátalma nassolni is szuper választás, mert édes ízével kielégíti az édesség iránti vágyat.
Salátába, édes és sós ételekbe is teheted
A gránátalmát a legegyszerűbb úgy fogyasztani, ha megiszod a belőle kifacsart levet, de készíthetsz belőle bulgursalátát is, ami igazi rost- és vitaminbomba a szervezetednek. Teheted sült padlizsánra, vagy feldobhatod vele a sütőtökös humuszt is. Immunerősítésre pedig ezt a vitaminbomba céklás narancssalátát készítsd el, természetesen gránátalmával felturbózva.
Fotó: Getty Images