Tele van vitaminnal és a fogyásod is támogatja – Ezért egyél sok grapefruitot
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
A grapefruit nagyon izgalmas, kicsit kesernyés, picit édeskés és savanykás ízű gyümölcs, amelyet érdemes lenne mindennap fogyasztanod, és nem csak télen.
A citrusfélék közül a grapefruit az egyik legegészségesebb, felturbózza az immunrendszered és segít a fogyásban is. Választhatsz sárga vagy piros héjú gyümölcsöt, mindkettő egyformán egészséges. A grapefruit eredeti hazája Nyugat-India, de ma már mindenhol elterjedt. Feltehetően hibrid, a pomelo és a narancs természetes keveréke, a szubtrópusokon és a trópusokon termesztik. Az egyik legkevesebb kalóriát tartalmazó gyümölcs, egy darabban mindössze 52 kalória van.
A grapefruit főszezonja októbertől márciusig tart, de igazából egész évben meg tudod vásárolni. Miután leszedték, már nem érik tovább, így mielőtt megveszed, szagold meg, mert érezned kell rajta a jellemző citrusillatot. Ha megtapintod, kellemesen puha legyen. Érdemes gyakran vásárolnod, mert szuperegészséges.
Bár az a legjobb, ha simán kikanalazod a héjából, ha kesernyésnek találod, akkor készítsd el ezt a karamellizált változatot, ahol a cukor gyönyörűen ráolvad a gyümölcsre, és kellemesen édes lesz.
Csökkenti az étvágyat
A magas rosttartalmú gyümölcsök, ilyen a grapefruit is, hosszan tartó teltségérzetet okoznak. Lassabban szívódnak fel a bevitt tápanyagok, így a nap végére biztosan kevesebbet fogsz enni. A rostok szinte emésztetlenül haladnak végig az emésztőrendszerben, és a bélben található jótékony baktériumokat táplálják. A grapefruitnak magas az A-, B-, C-vitamin-tartalma, valamint antibakteriális hatása is van, így a gyulladásokat és fertőzéseket is segít leküzdeni. A káliumtartalma is igen magas.
Ha fogyókúrázol, mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztanod, mert a benne található rostok miatt a gyomorban megduzzadva teltségérzetet keltenek. A grapefruit segít a zsírok lebontásában, így a koleszterinszintedet is kordában tartja. Ha kíváncsi vagy, milyen gyümölcsöket ehetsz a fogyókúrád alatt, olvasd el ezt a cikket.
A veséknek és a gyomornak is jó
A grapefruit a bioflavonoidok mellett heszperidint és rutént is tartalmaz. Ezek közvetlenül a héja alatt találhatók a fehér, puha részben, és elősegítik a kapilláris erek regenerálódását. A grapefruit fogyasztása javítja a szív egészségét, valamint segíthet az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség megelőzésében. A gyümölcs legnagyobb része víz, így a hidratálásban is segít. Ha nem szeretnéd töményen inni, nyugodtan facsarj bele egy grapefruitot egy pohár vízbe, úgy fogyaszd.
Fotó: Getty Images