Amikor a gyümölcs a státuszszimbólum - Japánban még a dinnye is masszázst kap

kockadinnye cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az élelmiszerek között is hódítanak a luxustermékek, a japánok például a méregdrága gyümölcsökért rajonganak.

Ma már szinte minden számíthat státuszszimbólumnak, még a gyümölcs is. Japánban ezt is ki kell érdemelni, így például szívalakú görögdinnyét vagy óriási szemű szőlőt árusítanak egyes üzletek, amelyeknek bizony megkérik az árát. Nem véletlen a magas ár, hisz ezeknek a gyümölcsöknek a termesztése időigényes munka, a munkafolyamatokat pedig állandóan tökéletesíteni kell.

Egész Japán rajong a luxusgyümölcsökért, de még ezek között is rekordernek számít egy hokkaidói vagyis kantalup dinnye, amely 2016-ban több mint 7,7 millió forintért kelt el. Ezeket a luxusgyümölcsöket a Sembikiya nevű cég üzletében lehet megvásárolni, amelynek Tokióban több üzlete is van. Itt olyan gyümölcsök kaphatók, mint a nemrégiben megtartott szőlőárverésen négymillió forintért elkelt Ruby Red nevű szőlőfajta. Ezért az összegért egy 900 grammos fürtöt kapott a licitáló a különleges, koktélparadicsom-nagyságú szemű gyümölcsből. Egyébként az üzlet leginkább abból él, hogy luxus rendezvényekre, üzleti találkozókra vagy kórházi látogatásra és nagyszabású esküvőkre szállítanak.

Ruby Roman

A Ruby Roman 12 éve jelent meg a piacon, és már akkor is méregdrága volt. Először egy 700 grammos fürt kelt el majdnem 1000 dollárért. Ez az ár azt jelenti, hogyha csak szemenként vásároltuk volna meg, akkor egy szem 8000 forintba került volna. Igaz, hogy a szemek tényleg nagyok, de azért ez finoman szólva is magas ár. 

Szigorú szabályokkal lehet csak termeszteni

Nem csak a termesztésére, de a szőlőfürtök eladására is szigorú szabályok vonatkoznak. Egy szemnek legalább 200 grammot kell nyomnia és a cukortartalma sem mindegy, legalább 18 százalékosnak kell lennie. Az egészen elképesztően magas ára ellenére is van rá igény, hiszen évről évre megdőlnek az eladási rekordok - ahogy most ez a négymillió forintos példány is bizonyítja. 

Nem csak a szőlő lehet luxus

A szőlő mellett lehet kapni Senkai-ichi-t, vagyis a világ legtökéletesebb almáját, amelyből egy darab 4400 forintba kerül. Csak összehasonlításképp: az almák Ferrarijának hívott Pink Lady-ből egy darab körülbelül 500 forintba kerül, és már az is nagyon drágának számít. A tökéletes alma mellett lehet kapni tökéletes cseresznyét 33 ezer forintért vagy 12 szem epret átszámítva 14.500 forintért. 

A szőlő mellett az üzlet másik slágerterméke az úgynevezett pézsmadinnye. Ez egy különleges sárgadinnye, ami az erős illatáról kapta a nevét. A dinnyék egészen különleges bánásmódban részesülnek, rögtön abban, hogy nem érintkeznek a földdel és egész évben egyenletes hőmérsékletet kapnak. Ehhez télen fűteni, nyáron pedig hűteni kell őket, és ha ez nem lenne elég, a gyümölcsök speciális masszázzsal kapják a tökéletes gömbölyű alakjukat. Az áruk is ehhez mérten elképesztően magas, egy dinnye 21.000 forintba kerül. Az ára ellenére mégis naponta 200 darabot adnak el belőle. 

Ez csak gyümölcs, mégis van rá kereslet

Vajon miért hajlandóak fizetni az emberek ennyi pénzt egy gyümölcsért? A cég szerint a vásárlók nagy része (80 százaléka) ajándéknak szánja ezeket a különlegességeket. Egy olyan országban, ahol a zöldségeket és a gyümölcsöket alig tartják többre, mint az egészséges táplálkozás alapvető hozzávalóját, elég nehéz megérteni, hogy miért hajlandók az emberek kiadni több ezer dollárt például egy dinnyéért. Másrészről ebben az üzletben a gyümölcsöknek kulturális értéke is van.

Fotó: Cover: Getty Images, Instagram

Ezt is szeretjük