![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szuper vérnyomáscsökkentő a hajdina: a felhasználásra is adunk tippeket
![Hajdina cover](https://kep.index.hu/1/0/5469/54694/546944/54694471_4041651_f9793ac22353004d9f11c9169d36928d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A hajdina csodás alapanyag, mely rendkívül egészséges és sokoldalúan felhasználható. Az álgabona gazdag fehérjeforrás és a magas vérnyomásra is kedvezően hat.
A Kelet-Ázsiában őshonos növényt sokan gabonaként emlegetik, pedig a hajdina álgabona, melyet gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.
A hajdina a keserűfűfélék családjába tartozik, népiesen pohánkának nevezik. A növény strapabíró, meleg és hideg éghajlaton is termeszthető. Szuper alapanyag, mivel ízletes ételek készíthetők belőle: a húsmentes táplálkozást követőknek érdemes az étrendjükbe csempészni, gazdag fehérjeforrás és rengeteg áldásos tulajdonsággal rendelkezik.
![Hajdina ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5469/54694/546944/54694481_c064a6951f545dbde7af1f9ae58a89be_wm.jpg)
Érvek a hajdina rendszeres fogyasztása mellett
A hajdina bővelkedik antioxidánsokban, melyek segítenek a szervezetnek a káros szabad gyökök elleni harcban, így támogatva az immunrendszert. A növény telítetlen zsírsavak gazdag forrása is, melyek a bőr rugalmasságát is támogatják.
Rosttartalma miatt csökkenti a koleszterinszintet, mely a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése miatt fontos, illetve hozzájárul az egészséges bélműködéshez, óvja a bélflórát és segít a székrekedés megelőzésében. Magas rosttartalmánál fogva laktató, ezért diéta idején is ajánlott a fogyasztása, kalóriatartalma alacsony. A glikémiás indexe is alacsony, így segít a vércukorszint szabályozásában.
Az ősi növény bővelkedik magnéziumban, mely kedvezően hat a magas vérnyomásra, a kálium és kalcium pedig a csontok egészségéhez járulnak hozzá. A hajdinában triptofán is található, mely a jó alvást segíti, de a mentális egészség szempontjából is fontos, segít csökkenteni a depresszió kialakulásának esélyét.
![Hajdina ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5469/54694/546944/54694489_82a09fba8b816bb91f936473916de830_wm.jpg)
Mi készülhet belőle?
A hajdina izgalmasan felhasználható. A hajdinalisztből pompás palacsinta, kása, tészta, lepény, sőt még piskóta is összedobható. Ennyivel persze nem ér véget a finomságok listája, ízletes saláta, köretek is tányérra kerülhetnek hajdinából. Ha köretként tálalnád, bánj vele úgy, mint a rizzsel, így nemcsak kísérőnek jó, de fasírtmasszába is kerülhet. Hússal és zöldségekkel párosítva is csodás: a növény íze enyhén diós, jól fűszerezhető.
A hajdinából készült méz köhögés ellen is bevethető.
Hajdinás pulykafasírt
![Hajdinás pulykafasírt ct](https://kep.index.hu/1/0/5452/54523/545238/54523845_e2eb58efc4dd31bade8ae0d0504bdeca_wm.jpg)
Hozzávalók 35 darabhoz
- 0.5 bögre hajdina
- 1 bögre víz
- só ízlés szerint
- 60 dkg pulykamell
- fekete őrölt bors ízlés szerint
- 1 teáskanál chilipor
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál oregánó
- 1 csokor petrezselyem
- 2 darab tojás
- zsemlemorzsa szükség szerint a forgatáshoz
- kevés olaj
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 decis bögrét. Mérjük ki vele a hajdinát, öntsük szűrőbe, majd folyó víz alatt mossuk át. Ezután tegyük edénybe, öntsük fel a vízzel, és fedő alatt főzzük puhára (20-30 perc), közben fűszerezzük sóval.
Az apróra kockázott vagy darált húshoz adjuk hozzá a főtt hajdinát, sót, borsot, chiliport, reszelt fokhagymát, oregánót, petrezselymet és a tojást. A masszát alaposan keverjük össze, majd formázzunk belőle tetszés szerinti golyókat, pogácsát. Ezután a golyókat forgassuk zsemlemorzsába, és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
A fasírtra fújjunk kevés olajat, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
Fotók: Getty Images