Sült zöldséges saláta hajdinával: a leglaktatóbb húsmentes fogás, ami hidegen is finom

sült zöldség saláta - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokféle zöldség sütve, hozzá valamilyen főtt gabona - ez a kedvenc előre elkészíthető, vega ebédünk most.

A zöldségek sütve a legjobbak, ráadásul megvan az az óriási előnyük, hogy másnaposan is nagyon-nagyon finomak - ellentétben mondjuk sok főtt vagy párolt technikával készült társukkal. Ezért lehetnek tökéletes alapjai egy előre elkészített, csomagolt munkahelyi ebédnek. 

Ez is egy olyan recept, ami csak egy szerkezetet ad, a benne szereplő elemek bátran cserélgethetőek tetszés szerint. A sült zöldség lehet bármi, aminek szezonja van, de legyen minél többféle, legalább három-négy különböző fajta kerüljön bele.

Formatartó, finom gabona kell hozzá

Ehhez csatlakozik valamilyen előre megfőzőtt gabona, ami a bulgurtól az árpagyöngyön át akármi lehet, ami hidegen is finom és kevergetés közben formatartó, tehát a puhábbra főtt rizsfélék például nem ideális választások ehhez a recepthez. Most hajdinát használtam, amit különleges, mogyorós íze és harapnivaló állaga miatt egyre jobban szeretek, korábban hosszabban írtam itt az elkészítéséről. 

Jót tesz még az egésznek egy öntet, lehet az egy sima ecetes salátaöntet is, de citrommal még jobb lesz. Ami pedig az egészet felfrissíti, az a friss zöldfűszer, anélkül fabatkát sem ér a dolog, kár kihagyni. 

Sültzöldség-saláta hajdinával

sült zöldség saláta - 1ajanlo

Hozzávalók

  • 1 darab padlizsán
  • 1 darab cukkini
  • 2 darab paradicsom
  • 2 darab kápia paprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 csipet
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 150 gramm hajdina
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket hasonló méretű kockákra vágjuk, tepsire tesszük, meglocsoljuk két evőkanál olajjal, alaposan elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. A sütőt 200 fokosra előmelegítjük, és beletoljuk a tepsit. Amíg sül, megfőzzük a hajdinát: kissé megpirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk és alacsony lángon éppen csak puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni. 

 

Amikor a zöldségek megsültek, elkeverjük a hajdinával, a citromléből és olajból kevert öntettel, végül friss, apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük