Drágul a kenyér, süss inkább magadnak és spórolj - Gyorsabb, de összetett recepteket is mutatunk

hazi kenyer cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Emelkedik a kenyér ára, ez pedig még egy ok arra, hogy otthon süssünk magunknak kenyeret. Emellett pedig sok további érvünk van.

A malmok 3-5 forinttal emelik meg a liszt kilónkénti árát, így a pékek 10-15 százalékos áremelést jósolnak, ami azt jelenti, hogy a legolcsóbb kenyér is 300-400 forint körüli kilós áron fog mozogni, amiből arra következtethetünk, hogy a kovászos, kézműves kenyerek és a teljes kiőrlésű kenyerek még sokkal drágábbak lesznek.

De ez csak egy újabb ok, amiért érdemes otthon kenyeret sütni, a sok másik mellett, amit múltkor összeszedtem. A kenyérsütés olyasmi, mint a rendszeres testmozgás: ha egy ideig kimarad az életünkből, nehezen illesztjük vissza a mindennapokba, de ha megtesszük, akkor már nem is akkora teher. Sokáig volt házi kovászom is, ami mindenekfelett a legjobb megoldás, de mivel nálunk nagyon hullámzó a kenyérfogyasztás üteme, nem érte meg fenntartani, így mostanában lassú kelesztésű vagy előtésztával készült kenyereket sütök.

A spórolás a legkevesebb

Ezek is messze felülmúlják a bolti kenyerek nagy százalékát, és hogy a számoknál maradjunk, kilónként nem 3-400, hanem - egy kiló fehér kenyérre körülbelül 700 gramm lisztet számolva - 150-200 forintból jövünk ki. Ez különösen nagy családoknál számottevő, ahol sok kenyér fogy. 

kenyér szeletelés

Ha kevés az idő

Ha vasárnap délután derül ki, hogy nincs a vacsorához kenyér, akkor jönnek jól a lepénykenyerek. De persze nem csak akkor, mert rengeteg ételhez passzolnak remekül, például indiai szaftos húsokhoz, currykhez, tekercsnek, mindenfélével megtöltve. Ha pedig még ennél is gyorsabb megoldást keresünk, akkor készítsük el ezt az olasz piadinát, amit még keleszteni sem kell.

hazi kenyer cikkbe

A ropogós kiflinél nincs jobb

Kifliből sem igazán könnyű jót találni a boltban, viszont még a kenyereknél is egyszerűbb megsütni, és nem kell rá több idő két óránál, abból is csak fél óra az aktív. Ez a recept nekem hosszú évek óta működik, és lehet sajtossá vagy magossá, esetleg teljes kiőrlésűvé is variálni. 

Amikor előrelátóak vagyunk

Ez a teljes kiőrlésű házi kenyér igénybe vesz némi időt, de nagyon kevés munka van vele. A hosszú kelesztési időnek köszönhetően nagyon ropogós héja, lukacsos állaga lesz és három-négy napig is eláll kiszáradás nélkül. Ha szombat este eszünkbe jut, hogy a jövő hétre kell kenyeret sütni, elég két perc alatt bekeverni az előtésztát, másnap reggel hozzáadni a többi alapanyagot, vasárnap este pedig megsütni. Így a hét első felére meg is vagyunk, de süthetünk akár egyszerre kettőt is, és az egyik mehet a fagyasztóba.

hazi kenyer cikkbe2

A legropogósabb bagett

Sok előnye van ennek a francia kenyérnek a csupa ropogós állagán túl: például az, hogy még a kenyérnél is hosszabban eltartható, és szuperül megy mártogatósakhoz, kencékhez, nálunk ez a mindenkori zsúr-alapanyag. Mindezekfelett azért szeretünk még bagettet sütni, mert nagyon jó dolog a nyers tésztát az asztalhoz csapkodni - erről itt található több információ.

Nincsen kenyeretek? Egyetek pizzát!

Nyilván nem így hangzott egészen az eredeti állítás, mégis sok igazság van benne. Ha már kenyeret sütünk, süthetünk pizzát is vagy focacciát, amit használhatunk szendvicsalapnak, és csodálatos, lukacsos, foszlós, kívül ropogós állaga van. Levesek mellé a legjobb kísérő.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon