Heti menütervezés: nem véletlenül lett olyan divatos

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon szeretnék egyszer olyan szuperháziasszony és szuperanya lenni, aki vasárnap megtervezi az egész heti menüt előre. Az ebédektől a vacsorákon át egészen a gyerekek uzsonnájáig, mindezt úgy, hogy szabad teret hagy az improvizációnak is.

Egyelőre ez csak álom, de ábrándozva, irigykedve szemlélem azt a sok gasztrobloggert, akik minderre képesek, sőt, még arra is marad idejük, hogy a végeredményt lefotózzák. A meal prep egész pontosan nem is igazi menüterv, hiszen csak alapokat gyártanak le, az ételeket végül majd mindig az adott napon rakják össze. Éppen ettől zseniális a dolog: nem kötik meg annyira a saját kezüket, hogy ne maradjon tere egy spontán vacsorának, mégis feltöltik a hűtőt annyira, hogy akkor sem történik semmi baj, ha nincs idejük főzni.

Egy leves

Az alap mindig valamilyen leves, legtöbbször krémleves, ebből megfőznek egy jó nagy adagot előre vasárnap. Nagy mennyiségben is egyszerű őket előállítani, gyorsak, általában minden generáció szereti őket. A zöldségkrémlevesek ráadásul elég sokáig elállnak, és naponta lehet rajtuk variálni a feltéteket. 

menu terv

Zöldségek

Ebben a módszerben először nem hittem, pedig jól működik: a zöldségeket előre feldarabolják, megtisztítják és külön-külön zárt dobozban teszik a hűtőbe. Így nem csak rágcsálnivaló répahasábok állnak azonnali rendelkezésre, de ha sült zöldséget vagy salátát szeretnénk pillanatok alatt összedobni, ahhoz is meglesz az alap. Egyes zöldségeket előre meg is párolnak vagy sütnek, amik szintén sokféleképpen felhasználhatóak lesznek, utólag fűszerezhetőek, lehet őket párosítani öntettel, tortillába tekerni, salátába keverni, stb.

Gabonák és hüvelyesek

Szinte mindenki lefőz előre egy-egy adag gabonát és valamilyen hüvelyesfélét. Lehet ez bármi, a bulgurtól a rizsig, a babtól a lencséig. Ezek is nagyon jól variálható alapok, amikből tálakat, salátákat vagy főzelékeket lehet aztán a hét során összerakni. 

Valami édes

Bár a legtöbben, akik sportszerűen űzik a heti menütervezést, az egészséges táplálkozás hívei, azért előkészítenek valami édeset is a hétre. Néha ez egy adag energiagolyó, müzliszelet vagy csak egy nagy üvegnyi granola, a lényeg, hogy legyen valami uzsonnának, reggelinek való is, ami gyorsan mozgatható.  

Pestók, szószok, kiegészítők

Kedvenc vega gasztrobloggereimnek arra is van ötletük, hogy hogyan ne fulladjon unalomba az egész tervezés. A fenti előkészített ételek mellé többféle salátaöntetet, szószt és pestót is legyártanak, hogy ezekkel is fel lehessen dobni aztán hét közben a sült zöldséges, gabonás tálakat és a krémleveseket. Őrült okos ötlet. 

Kenyér

Ezt már alig merem felsorolni, pedig tényleg így kerek az egész: aki a fenti sorozatot végigcsinálta, már egy kenyeret is bedobhat a sütőbe, hogy legyen egész hétre való.

Ijesztően hangzik, de ügyes szervezéssel akár végig is lehet csinálni ennyi mindent egy délután alatt, és hét közben nagyon nagyon jó dolgunk lesz, nem beszélve arról, mennyivel egészségesebben és olcsóbban tudunk táplálkozni és táplálni.

Ezt is szeretjük