Ehetünk hideget is ebédre, ha okosan állítjuk össze: ezt mondja a szakember

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egy meleg kanál azért kell a gyomornak, mondja mindig anyukám, aki szerint máig is az a legnagyobb tragédia, ami emberrel történhet, ha nem eszik meleg ételt ebédre.

Ezért is döbbentett meg a Napi Táptudás blog posztja, amiben a gasztrobiológus azt írja: nem muszáj naponta kétszer meleget enni, csak okosan kell az étkezéseinket összeállítani. Az hogy mikor eszünk főtt ételt, inkább kulturális, mint egészségügyi kérdés. Nálunk gyakoribb az a szokás, hogy délben, ebédre több, meleg fogást, este viszont valami hideget eszünk, míg sok más kultúrában ez fordítva van. Abból a szempontból praktikusabb és kellemesebb az esti meleg étkezés, hogy olyankor ül össze az egész család, ráérősebben lehet enni, mint munka közben. 

Hideget, okosan

A munkahelyi ebédekkel küzdők számára mindenesetre remek hír lehet, hogy nem kell minden nap drágán meleg ételt rendelniük vagy a nem feltétlenül jó minőságű menzákon sínylődniük, elég, ha okosan állítják össze az ebéd dobozukat előző este a saját hűtőjükből. Nem jó megoldás tehát az aluljárós péksütemény, ennél azért több rákészültségre van szükség.

hidegebed

Ezekből az elemekből áll össze az egészséges hideg ebéd:

1. Szénhidrát - ez ebben az esetben pékáru, lehetőleg jobb minőségű és teljes kiőrlésű.

2. Fehérje - ez sok minden lehet a maradék sülttől kezdve egy jobbféle sonkán át a húsmentes megoldásokig, mint például a hüvelyesekből készült humuszok, krémek, sajtok, sajtkrémek vagy akár egy adag túrókrém. 

3. Zöldség - Ami nem csak saláta lehet, de télen feldarabolt répa, retek, karalábé, cékla vagy jobb minőségű savanyúság is, illetve bármi, ami jól bírja a szállítást, tárolást és szívesen esszük. 

Nem csak szendvics

A hideg ebéd nem csak szendvics lehet, de még csak nem is csak szimpla saláta. A módszer igényel ugyan némi tervezést és előre kell dolgozni, de utána napokig lehet variálni a finomabbnál finomabb tálakat magunknak. A sült zöldségek például, különösen télen iszonyú jól variálhatók akár napokon át. Egy tepsiben három-négyféle zöldséget is meg lehet sütni egyszerre, és ezeket főtt gabonákkal variálni, mint ebben a Buddha tálban például. A sült zöldségek és a főtt gabonák is sokáig elállnak lezárt dobozban a hűtőben, ahogy a főtt hüvelyesek, a csicseriborsó, a bab, a lencse is. Ha pedig már van ebből a három alapanyagból három-három féle előkészítve, megvagyunk majdnem az egész hétre, a maradék időre még mindig megoldás egy vasárnapi sült hús maradékos szendvics vagy egy saláta.

 A végén még így is sokkal jobban járunk, mint egy meleg, menzai, de rossz ebéddel. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon