![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ehetünk hideget is ebédre, ha okosan állítjuk össze: ezt mondja a szakember
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egy meleg kanál azért kell a gyomornak, mondja mindig anyukám, aki szerint máig is az a legnagyobb tragédia, ami emberrel történhet, ha nem eszik meleg ételt ebédre.
Ezért is döbbentett meg a Napi Táptudás blog posztja, amiben a gasztrobiológus azt írja: nem muszáj naponta kétszer meleget enni, csak okosan kell az étkezéseinket összeállítani. Az hogy mikor eszünk főtt ételt, inkább kulturális, mint egészségügyi kérdés. Nálunk gyakoribb az a szokás, hogy délben, ebédre több, meleg fogást, este viszont valami hideget eszünk, míg sok más kultúrában ez fordítva van. Abból a szempontból praktikusabb és kellemesebb az esti meleg étkezés, hogy olyankor ül össze az egész család, ráérősebben lehet enni, mint munka közben.
Hideget, okosan
A munkahelyi ebédekkel küzdők számára mindenesetre remek hír lehet, hogy nem kell minden nap drágán meleg ételt rendelniük vagy a nem feltétlenül jó minőságű menzákon sínylődniük, elég, ha okosan állítják össze az ebéd dobozukat előző este a saját hűtőjükből. Nem jó megoldás tehát az aluljárós péksütemény, ennél azért több rákészültségre van szükség.
![hidegebed](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29090/290903/29090335_663ff765b6d0d29e4675d2a0dd5960e9_wm.jpg)
Ezekből az elemekből áll össze az egészséges hideg ebéd:
1. Szénhidrát - ez ebben az esetben pékáru, lehetőleg jobb minőségű és teljes kiőrlésű.
2. Fehérje - ez sok minden lehet a maradék sülttől kezdve egy jobbféle sonkán át a húsmentes megoldásokig, mint például a hüvelyesekből készült humuszok, krémek, sajtok, sajtkrémek vagy akár egy adag túrókrém.
3. Zöldség - Ami nem csak saláta lehet, de télen feldarabolt répa, retek, karalábé, cékla vagy jobb minőségű savanyúság is, illetve bármi, ami jól bírja a szállítást, tárolást és szívesen esszük.
Nem csak szendvics
A hideg ebéd nem csak szendvics lehet, de még csak nem is csak szimpla saláta. A módszer igényel ugyan némi tervezést és előre kell dolgozni, de utána napokig lehet variálni a finomabbnál finomabb tálakat magunknak. A sült zöldségek például, különösen télen iszonyú jól variálhatók akár napokon át. Egy tepsiben három-négyféle zöldséget is meg lehet sütni egyszerre, és ezeket főtt gabonákkal variálni, mint ebben a Buddha tálban például. A sült zöldségek és a főtt gabonák is sokáig elállnak lezárt dobozban a hűtőben, ahogy a főtt hüvelyesek, a csicseriborsó, a bab, a lencse is. Ha pedig már van ebből a három alapanyagból három-három féle előkészítve, megvagyunk majdnem az egész hétre, a maradék időre még mindig megoldás egy vasárnapi sült hús maradékos szendvics vagy egy saláta.
A végén még így is sokkal jobban járunk, mint egy meleg, menzai, de rossz ebéddel.
Fotó: Getty Images