5 konyhai trükk a hideg vaj kenhetővé varázslására

vajcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A vaj a hűtőben volt, de azonnal kenhető, lágy állagban lenne rá szükségem, mihez kezdjek?

Életemet egyszerre aranyozza be és átkozza meg a vaj. Minden finomabb tőle, de tényleg minden a süteményektől kezdve a húsokon át egészen a zöldségekig, nem beszélve a pirítósról és akármilyen szendvicsről.

Nem csak akkor van szükség egyik pillanatról a másikra puha vajra, amikor hirtelen felindulásból vajas kenyeret kell kenni egy éhes gyereknek, de egy csomó recept is puha vajat ír elő. Nem folyékony vajat, hanem puhát, éppen azt az állagot, amelyet alapesetben akkor ér el a vaj, ha egy-két órán át szobahőmérsékleten áll. 

Ha betesszük a mikróba, vagy a fele folyékony lesz és a fele kemény marad, vagy az egész megolvad, ez a masina ebben sem lesz a segítségünkre. 

Mint minden ilyen témában, az internet vaj-ügyben is igen bölcs, érdemes végigvenni az általa kínált trükköket és ötleteket.

Ne tedd a hűtőbe

Sokan vallják, hogy a vajat egyszerűen kint kell tartani a pulton és kész, csak egy megfelelő tároló kell hozzá. Így mindig van kéznél kenhető vaj. Ez a módszer viszont tényleg csak annál működik, aki minden nap egyenletesen nagy mennyiséget használ fel belőle, és így háromnaponta cserélődik az alapanyag, különben megromlik.

Forró pohár

Egy poharat vagy bögrét fel kell tölteni vízzel, majd felforrósítani a mikróban. A vizet ki kell önteni, majd a forró poharat a vajra borítani. A gőz és a meleg gyorsan meglágyítja a vajat.

vaj-kenhetővé vagott

Reszelő

A vajreszelés nemcsak omlós tészták készítésekor válik be, különösen olyankor, mikor a vaj igazán kőkemény, hanem akkor is, ha hirtelen lágyítanánk a vajon.

Kaparás, akár célszerszámmal

A hideg vajtömb kaparászása ugyan nem vezet azonnali eredményhez, de még mindig jobb  megoldás annál, mint mikor a hideg vajszeletek erőszakos kenési kísérleteivel széttrancsírozzuk a kenyérbelet. Ráadásul létezik egy olyan hullámos kés, amit kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki.

Keverd ki joghurttal

Az izlandi vajpuhítási módszer ugyan egy alkalommal némi munkába kerül, de azt követően a készlet erejéig nem kell többet kemény tömbökkel bajlódnunk. A szobahőmérsékletű vajat ki kell keverni némi joghurttal - körülbelül 100 grammhoz két evőkanálnyit javasolnak - egészen addig, míg homogén massza nem lesz belőle. Ekkor mehet vissza a hűtőbe, és mikor legközelebb kivesszük, elméletileg lágy, kenhető lesz a vajunk már a hűtőből való távozás után azonnal.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon