Hogyan fagyaszd le az ételeket úgy, hogy kevésbé károsodjanak?

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Száraz, rágós és furcsa, hűtőszekrény ízű felolvasztott hús, fagyégések, ételek, amik kidobják magukból az összes vizet és felismerhetetlenné válnak. Évekig tartózkodtam a fagyasztástól, mert úgy éreztem, akkora az alapanyagok minőségi romlása, ami már nem éri meg.

Azóta, hogy nagycsaládosok vagyunk, nem tehetem meg, hogy ne legyen tele a fagyasztó étellel. Mivel azonban még mindig erősen tartok attól, hogy a húsok tönkremennek a fagyasztástól, igyekszem okosabban csomagolni, fagyasztani, porciózni, feliratozni és különösen kíméletesen felengedni őket felhasználás előtt.

Három fontos dolgot tanultam a fagyasztással kapcsolatban, amik valóban segítenek abban, hogy kevésbé károsodjanak a mélyhűtőben az ételek.

Laposan a legjobb

Mindent, ami formázható állagú, például ragukat, pörkölteket vagy darált húst lapos formában érdemes lefagyasztani. Lapos formából fele annyi idő alatt olvad fel az étel, mintha függőlegesen fagyasztanánk le. Ez annyit jelent, hogy a zacskóban, amiből a legjobb a vákuumos zárral rendelkező fajta, egyenletesen ki kell lapítani a fagyasztandó ételt, majd be kell húzni a zárat úgy, hogy egy pici rés maradjon csak nyitva. Ezután lefektetjük egy lapos felületre, kinyomkodjuk belőle az összes maradék levegőt és teljesen lezárjuk.

Folyadékokat is

A folyadékokat is zacskóban, laposan érdemes lefagyasztani. A legegyszerűbb, ha egy kancsóba vagy magas falú edénybe állítjuk a zacskót, majd beletöltjük a levest vagy alaplevet. Majdnem teljesen lezárjuk a zacskót, csak egy kis rést hagyunk. Ezután ugyanúgy, fektetve kell kinyomkodni belőle a levegőt, mint a félig folyékony ételek esetében.

fagyasztotthus1200

Szilárd ételek: vákuumozás gép nélkül

Ha egészben fagyasztunk húsokat, akkor az a legfontosabb, hogy egy rétegben kerüljenek a zacskóba és a lehető legkevesebb levegő kerüljön melléjük. Akinek van vákuumozója, annak könnyű dolga van, de ha nincs, az sem baj. Töltsünk meg vízzel egy tálat. Tegyük a húst vagy húsokat a zacskóba, zárjuk le majdnem teljesen, úgy, ahogy a fenti módszereknél, majd mártsuk a zacskót a vízbe. A zacskó teljesen rá fog tapadni a húsra és az összes levegő ki fog szorulni belőle. Ekkor már a nyitva hagyott rést is be lehet csukni.

Mi van a hűtőben?

És a legeslegfontosabb: a feliratozás. Lehet, de nem hiszem, hogy csak velem történik meg rendszeresen, hogy tanácstalanul állok a felismerhetetlen, fagyos zacskók fölött és fogalmam sincs, melyik mit tartalmaz. A másik szuper trükk azoknak való, akik okosan lefagyasztanak mindenfélét, majd pár nap alatt elfelejtik, mit tettek a hűtőbe, és nincsenek tisztában a fagyasztójuk tartalmával. Nekik érdemes egy listát vezetniük a hűtőre függesztve az eltett ételekről. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon