Így kínáld a hurkát és a kolbászt: ne csak kenyér és mustár mellé tálald
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A hurka és a kolbász hagymás krumplival kínálva is isteni, de akár még rakott burgonya is készülhet belőle.
A pirosra sütött kolbász és hurka általában friss kenyérrel és savanyúsággal kerül az asztalra, nincs is párja így kínálva, de ha nem félsz az újításoktól, akkor más módon is kipróbálhatod a magyarok kedvencét.
Hagymás krumplival kínáld
Bevált receptnek számít hagymás krumpli mellé kínálni a sült finomságokat, sőt még együtt is elkészítheted őket. A krumpli (1 kg) felkarikázva, feldarabolt hagymával (2-3 fej) és fűszerekkel (só, bors, pirospaprika) összekeverve mehet a sütőbe pirulni, majd amikor már félpuha, egyszerűen pakold a tetejére a kolbászt vagy hurkát, és süsd készre a tepsis lakomát.
Még egyszerűbben készülhet a köret, ha egész, héjában sült burgonyát készítesz. Tálalásnál a kész burgonyát vágd félbe és csorgass rá a kolbász kisült zsírjából, úgy sokkal ízletesebb lesz. És ha már krumpli, petrezselymes változattal is kínálható a finomság.
Vigyázz, hogy ne durranjon ki, erről korábbi cikkeinkben részletesen írtunk, mire kell figyelni kolbász és hurka sütésénél.
Hogyan tálalhatod még?
A savanyú káposzta remekül illik a kolbász mellé. Az átmosott, sóval, borssal és babérlevéllel egybeforgatott káposztát érdemes sütőben sütni, először önmagában, majd amikor már puhának érzed, helyezd rá a kolbászt és süsd meg vele, ugyanúgy, mint ahogy krumplival is szokás.
Párolt lila káposzta, sőt még roppanós kelbimbó is illik a sült kolbász mellé, érdemes megkóstolni.
Almás-vörösboros hurka
Ha nem riadsz vissza a kissé merésznek tűnő kombinációktól, akkor a hurkát almával és krumplipürével is tálalhatod. Ilyenkor a hurkát (2 darab) pirítsd körbe serpenyőben, majd tedd félre és tartsd melegen. A serpenyőbe dobj 2-3 darab almát cikkelyekre vágva és süsd aranybarnára. A kész almákat tedd félre, 1 darab hagymát vékonyan karikázva párolj meg a serpenyőben, majd adj hozzá 1 ek. lisztet, keverd el és öntsd fel 2 dl vörösborral. A hurka és az alma is mehet vissza a serpenyőbe, néhány perc alatt főzd sűrűre, ez alatt az idő alatt fűszerezz, a só, bors nem árt neki. A kész finomságot krumplipürével kínáld.
Rakott krumpliba, fasírtba
A kolbász rakott krumpliba kiváló alapanyag, a ruhájától megszabadítva fasírt, húsgolyó készülhet belőle, vagy paradicsomos mártásba téve tésztával kínálhatod.
Ne feledd, a főzés egyben felfedezés is, csak a fantáziád és az ízlésed szabhat határt annak, mit készítesz.
Fotók: Getty Images