A 10 legjobb húsmentes étel a nyári napokra: nem ülik meg a gyomrodat
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Nyáron, főleg a rekkenő hőségben nem kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, inkább a könnyedebb, zöldséges fogások felé fordulunk. Hogy kicsit segítsünk ebben, mutatunk pár szuper receptet!
A húsmentes ételek nyáron élik a szezonjukat, ilyenkor sokkal jobban esnek a különböző hideg saláták, sütőben vagy éppen grillen sült zöldségek. Ha te sem kívánod a húsos, nehéz fogásokat, próbáld ki az alábbi ötleteket!
Sütőben sült répatócsni
Ha egy fokkal könnyedebb kiadásban készítenél tócsnit, krumpli helyett használj répát, bő olaj helyett pedig sütőben süsd meg. Így biztosan nem fog tocsogni a zsiradékban, nem terheli meg a gyomrodat, és akár diétába is beillesztheted. Az alapot feldobhatod fokhagymával, ahogy az alábbi receptben is olvashatod, de a friss zöldfűszerek is jól állnak neki.
Rakott brokkoli mentesen
Ha egy tartalmas, mégis könnyed ebédre vágysz, ez a rakott brokkoli lesz a tökéletes választás! Teljesen mentesen készül, nem kerül bele zsíros sajt vagy tejföl, a szósz kókuszkrémtől lesz selymes, a tofutól pedig tartalmas. Utóbbi rengeteg fehérjével gazdagítja az ételt, mi több, a brokkolinak és a sörélesztőnek hála vitaminbomba nyári fogást kínálhatsz.
Görögdinnyés kenyérsaláta
Az olasz kenyérsaláta, a panzanella tökéletes újjászületése a szikkadt pékárunak. Alapvetően paradicsommal készül, de ha kicsit izgalmasabban készítenéd el, keverj bele édes görögdinnyét is, nagyon jól passzol az érett, lédús zöldséghez. A kész salátát öntsd nyakon balzsamecetes-olívaolajos öntettel, így lesz kerek egész a tartalmas, de könnyed fogás.
Szicíliai padlizsánragu
Az olasz konyhánál maradva, nem maradhat ki a felsorolásból a szicíliai padlizsánragu, a caponata sem! Az ízbomba fogás melegen és hidegen is isteni, telis-tele van zöldségekkel, a főszereplő padlizsán mellé paprika, paradicsom, zeller, olívabogyó is kerül. Mivel egy salátáról van szó, az öntet cukorból és ecetből áll össze, ez a páros nagyon szépen kiemeli az ízeket.
Sütőben sült padlizsángolyó
Ha már padlizsán, ezt a hamis húsgolyót is meg kell ismerned! A darált húst padlizsán váltja le, és a fasírt nem olajban, hanem sütőben sül. Mivel bazsalikom és Pecorino Romano is kerül bele, olaszos beütést kap. A kész padlizsángolyót kínálhatod feltétként, paradicsomszósszal és tésztával keverve, de előételként is megállja a helyét.
Zöldséges quesadilla
Ha viszonylag kevés idő alatt készítenél mutatós, tartalmas ebédet, amit kicsik és nagyok is szeretni fognak, ez a töltött tortilla a tökéletes választás! A lapok közé egy babos-kukoricás-édeskrumplis ragu kerül, és a friss jalapeño és koriander teszik fel az i-re a pontot. Ha kész, boltban kapható tortillalappal dolgozol, tényleg minimális lesz vele a munka.
Csicseriborsós quinoasaláta
Könnyed, tartalmas ebédet keresel, ami még egészséges is? A quinoasaláta lesz a tökéletes választás! Az ebéd jól behűtve a legfinomabb, és sok rostot és fehérjét tartalmaz, így nagyon tápláló is. A salátát gyorsan összedobhatod, míg megfő a quinoa, addig előkészíthetsz minden mást, végül csak egybe kell keverned mindent.
Francia lecsó
A ratatouille, avagy a francia lecsó hasonló az általunk ismert változathoz, de még színesebb és mutatósabb, többféle zöldség gazdagítja. A jól ismert páros, a paprika és paradicsom mellé cukkini és padlizsán kerül, és sütőben érnek össze az ízek. Hogy szaftos és izgalmas legyen, paradicsomszószban sülnek a zöldségek, amit érdemes zöldfűszerekkel ízesíteni.
Zöldségnyárs
A sütőben sült zöldségeknél nincs finomabb köret, talán csak a grillen készültek. A grill egy olyan plusz füstös aromát ad nekik, amit nem lehet mással pótolni vagy helyettesíteni, sokkal ízletesebbek és különlegesebbek lesznek. Ugyanúgy, ahogy a húsokat, a zöldségeket is érdemes pácolni: ebben a receptben egy fokhagymás-balzsamecetes öntetet kapnak a nyakukba.
Töltött kaliforniai paprika
A hagyományos töltött paprikát senkinek nem kell bemutatni, de ezúttal egy könnyedebb, húsmentes változat receptjét hoztuk el. A kaliforniai paprikákba zöldséges rizs kerül: ezt szinte bármivel gazdagíthatod, mi most répát, gombát és hagymát tettünk bele. Ha szaftosabbra készítenéd a tölteléket, reszelt sajtot, tejfölt vagy paradicsompürét is keverhetsz bele.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors