Hogyan étkezz változatosan, ha újévi fogadalomként elhagynád a húst?

vega kaja
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az újévi fogadalmak közt nagyrészt a testünkkel kapcsolatos ígéretek szerepelnek. Sokan ilyenkor fogadják meg, hogy rendszeresen sportolni kezdenek vagy megreformálják az étkezésüket.

Az újévi fogadalmak egyike, hogy elhatározzuk, nem eszünk több húst. Ennek lehetnek egészségügyi, de világnézeti vagy környezettudatos okai is, a végeredmény ugyanaz, az állati eredetű fehérjék kiiktatása az étkezéseinkből. Megtehetjük, hogy drasztikusan, egyik napról a másikra állunk át a húsmentes étkezésre, de csinálhatjuk fokozatosan is, szépen lassan elhagyva az eddig megszokott ételeket.

Érdemes fokozatosan váltani, hogy a szervezetünknek legyen ideje átállni az új életmódra. Így a saját testünk jelzéseit is könnyebben tudjuk követni. Mielőtt tényleg áttérünk erre az életmódra, gondoljuk át, hogy miért szeretnénk kiiktatni a húst az életünkből, mert mint az összes fogadalom, ez is csak úgy működik hosszú távon, ha hiszünk benne. Legyen az vallási, környezetvédelmi vagy akár egészségügyi, gondoljuk át, mennyire tudunk vele azonosulni. 

Fontos a fehérjepótlás

A húsmentes étkezés egyik fő pillére, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben vigyünk be fehérjét a szervezetünkbe. Ha nem pótoljuk őket és fehérjehiány alakul ki a szervezetünkben, akkor először gyengének érezzük magunkat, de vérszegénység, valamint testsúlycsökkenés is lehet a tünete, és a bevitt tápanyagok sem fognak megfelelően felszívódni. Megfelelő étkezéssel a húsban lévő tápanyagok pótolhatók. A fehérjén kívül figyelnünk kell a vas, a B-12-vitamin és a kalcium bevitelére is. 

A kolléganőm, aki újévi fogadalomként vált vegetáriánussá, elsőként a hüvelyesekből evett többet az étkezései során. A lencse, a bab és a borsó tökéletes fehérjeforrás, amelyből változatos ételeket lehet készíteni. A lencséből például szuper fasírtot süthetünk,  de pörköltnek is kiváló. Ezen kívül isteni bolognai szósz is készíthető, csak a fűszerezésre kell odafigyelni - az ételek egész egyszerűen erősebb fűszerezést kívánnak. Az olajos magvak is szuper fehérjeforrások, ropogtassunk tökmagot, ezzel is fedezhetjük a fehérjeszükségletünk egy részét. 

lencsepöci

Fontos az intenzív fűszerezés

A fűszerezés a húsmentes étrend egyik alappillére, rengeteg olyan fűszer létezik, amellyel pótolni lehet az ízeket. A nagy kedvencem a füstölt paprika, amelyet egy kolbászízű szendvicskrémben próbáltam ki, és amellyel még a húsevőket is lenyűgöztem. A fekete só a tojás, a sörélesztőpehely a sajt ízének helyettesítésére való. Ha pedig tejterméket sem eszünk, akkor a kölessel a túró is kiváltható. 

Az olyan húspótlók, mint a szójából készült tofu, megosztják a vegetáriánusok táborát is. Ugyan a tofu tökéletes fehérjeforrás, mégis sokan idegenkednek a fogyasztásától, mert nem tudják, hogy a szója génmódosított-e. A tofu egyébként önmagában jellegtelen ízű, így érdemes megtanulni fűszerezni, hogy élvezhető legyen. A másik húspótló a szejtán, ami nem más, mint búzasikér, a gabona fehérjében gazdag része. Ebből is készíthetünk a húsra teljesen hasonlító ételt. 

Bár a vegetáriánus étkezés egyre népszerűbb, sok helyen a kínálat még mindig a rántott zöldségekben vagy sajtban merül ki. Ezért is érdemes otthon is kísérletezni különböző receptekkel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon