![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Paradicsomos lencsepörkölt sok tejföllel - Észre sem vesszük, hogy nincs benne hús
![lencsepörkölt](https://kep.index.hu/1/0/2974/29743/297432/29743211_2283311_c1d93b9469d0eea80f56e9ae45209206_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Együnk lencsét, hogy sok pénzünk legyen - hangzik az utasítás újévkor. Mondanom sem kell, hogy akármennyi lencsét ettem, eddig nem lettem gazdagabb.
Már az elején le kell szögeznem, hogy nem vagyok vegetáriánus, de egyre többször érzem azt, hogy nem kívánom a húst. Persze olyankor is valami tartalmasra vágyom, csak nem feltétlenül olyanra, amiben állati eredetű fehérje van. A pörköltalapú ételeket nagyon szeretem, de igazából maga az alap az, ami a kedvencem, így arra keresek alternatív megoldásokat.
A lencse az az alapanyag, ami kellőképpen laktató és nagyon egészséges is. Szerintem méltatlanul keveset fogyasztunk belőle, pedig olcsó és nagyon egyszerű az elkészítése. Annyi macera van vele, hogy viszonylag sokáig kell áztatni főzés előtt, de utána nagyon hamar elkészül. Aznap, frissen is finom, de másnapra még jobban összeérnek az ízek, úgyhogy magunkkal is vihetjük munkahelyi ebédnek.
Lencsepörkölt
![lencsepörkölt kicsi](https://kep.index.hu/1/0/2974/29743/297433/29743385_2d0319b060b00a27534263f131fec88e_wm.jpg)
Hozzávalók 2 személyre
- 100 gramm lencse
- 1 darab vöröshagyma (kicsi)
- 1 darab lilahagyma (kicsi)
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 darab paprika
- ízlés szerint só
- 3 evőkanál tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint pirospaprika
Elkészítés:
A lencsét áztassuk be néhány órára, majd mossuk meg és szűrjük le.
A hagymát vágjuk egészen apróra, akár aprítógéppel is dolgozhatunk. A fokhagymát is vágjuk vékony szeletekre. Egy kevés olajon dinszteljük meg a hagymát és a fokhagymát. Vegyük le a tűzhelyről, szórjuk rá a pirospaprikát, jól keverjük össze.
Tegyük vissza a tűzhelyre, tegyük rá a paprikát és a paradicsompürét, kis lángon, kevergetve pirítsuk. Tegyük rá a lencsét, keverjünk rajta, majd öntsünk rá annyit vizet, hogy éppen ellepje. Fedő alatt, alacsony lángon főzzük, amíg el nem párolog róla a víz.
Tálaláskor tegyünk rá tejfölt és tésztával kínáljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!