Paradicsomos lencsepörkölt sok tejföllel - Észre sem vesszük, hogy nincs benne hús

lencsepörkölt
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Együnk lencsét, hogy sok pénzünk legyen - hangzik az utasítás újévkor. Mondanom sem kell, hogy akármennyi lencsét ettem, eddig nem lettem gazdagabb.

Már az elején le kell szögeznem, hogy nem vagyok vegetáriánus, de egyre többször érzem azt, hogy nem kívánom a húst. Persze olyankor is valami tartalmasra vágyom, csak nem feltétlenül olyanra, amiben állati eredetű fehérje van. A pörköltalapú ételeket nagyon szeretem, de igazából maga az alap az, ami a kedvencem, így arra keresek alternatív megoldásokat.

A lencse az az alapanyag, ami kellőképpen laktató és nagyon egészséges is. Szerintem méltatlanul keveset fogyasztunk belőle, pedig olcsó és nagyon egyszerű az elkészítése. Annyi macera van vele, hogy viszonylag sokáig kell áztatni főzés előtt, de utána nagyon hamar elkészül. Aznap, frissen is finom, de másnapra még jobban összeérnek az ízek, úgyhogy magunkkal is vihetjük munkahelyi ebédnek.

Lencsepörkölt

lencsepörkölt kicsi

Hozzávalók 2 személyre

  • 100 gramm lencse
  • 1 darab vöröshagyma (kicsi)
  • 1 darab lilahagyma (kicsi)
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 darab paprika
  • ízlés szerint
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét áztassuk be néhány órára, majd mossuk meg és szűrjük le.

 

A hagymát vágjuk egészen apróra, akár aprítógéppel is dolgozhatunk. A fokhagymát is vágjuk vékony szeletekre. Egy kevés olajon dinszteljük meg a hagymát és a fokhagymát. Vegyük le a tűzhelyről, szórjuk rá a pirospaprikát, jól keverjük össze.

 

Tegyük vissza a tűzhelyre, tegyük rá a paprikát és a paradicsompürét, kis lángon, kevergetve pirítsuk. Tegyük rá a lencsét, keverjünk rajta, majd öntsünk rá annyit vizet, hogy éppen ellepje. Fedő alatt, alacsony lángon főzzük, amíg el nem párolog róla a víz. 

 

Tálaláskor tegyünk rá tejfölt és tésztával kínáljuk.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük