10 húsmentes étel nem csak vegetáriánusoknak: finom és változatos receptek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Hús nélkül is lehet finom és változatos ételeket az asztalra varázsolni, melyeket nem csak a vegetáriánusok, a húsevők is örömmel fogadnak.
Napjainkban egyre népszerűbb a húsmentes táplálkozás, mindenki más indíttatásból vág bele a húsevők szemszögéből nézve lehetetlen életformába.
A vegetáriánusok közt vannak, akik halat is fogyasztanak, illetve a tojást és a tejtermékeket sem száműzik az étrendjükből, míg a vegánok semmilyen állati eredetű táplálékból nem kérnek. Ez sokak számára sokszor felfoghatatlan, nem értik, hogy lehet csak zöldségekből és gyümölcsökből változatosan táplálkozni. Pedig lehet, csak meg kell tanulni a húsmentes konyhaművészetet.
A most következő receptválogatásba csak húsmentes receptek kerültek, amelyek laktatóak, bőségesek és nagyon finomak.
Brokkolis lasagne
Az olasz konyha kedvelt egytepsis tésztás fogása, amely az eredeti recept szerint ugyan hússal készül, de hús nélkül is össze lehet dobni. A lasagne akkor lesz igazán finom, ha a rétegek közt sok sajt és besamelmártás kap helyet, szóval ezekkel az alapanyagokkal nem érdemes spórolni! A húst pedig zöldséggel lehet helyettesíteni, mondjuk brokkolival.
Édeskrumplipite feta sajttal
A krémesre sült finomságban az édesburgonya dominál. Bár látványra és a nevét illetően becsapós, igazából nem is pite, csak piteformában készül a batáta. A gusztusos finomság varázslatos, az édeskrumpli ízét a rozmaring és a feta sajt emeli az egekbe.
Hamis gulyásleves
Az ikonikus, hagyományos kedvenc, a gulyásleves több mint 50 változatban ismert, a legtöbb verzióban a hús dominál, létezik azonban hamis változat, amelybe csak zöldségek kerülnek. Méghozzá jó sok zöldség. A hamis leves ugyanúgy pörköltalappal készül, köményes fűszerezést kap, és hogy még laktatóbb legyen, házi csipetke is kerül bele.
Fokhagymás vajjal sütött gomba
A gombafejek krémes, fokhagymás szószban készülnek, ellenállhatatlanul finom végeredményben lesz része a kóstolóknak. Az így készült, ízekben gazdag gombát köretként is lehet tálalni, de önmagában is öröm minden egyes falat. Ha szeretnéd kicsit karakteresebbre venni az ízesítését, akkor chilipehely helyett használj igazi chilipaprikát.
Brokkolis-sajtos golyó
Rántva minden sokkal finomabb, még a zöldségek is, még azok is, amelyek amúgy nem túl népszerűek, mint például a brokkoli. A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, amit ráadásul nagyon változatosan lehet elkészíteni. A sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint az egyszerű, ropogós bundában sült golyók, amelyekben a brokkolié a főszerep.
Spenótos-fetás muffin
Az amerikaiak kedvencét, a muffint nem csak édesen lehet készíteni, a sós verzióknak is érdemes bizalmat szavazni, amelyek reggelinek vagy piknikre csomagolva is kitűnő harapnivalók. A spenótos muffin összeállítása nagyon egyszerű, a zöld nagyon jól fog mutatni a puha tésztában, a spenót mellé pedig feta sajt is kerül, együtt tökéletes ízkombinációt alkotnak.
Cukkinikarikák fokhagymás sörtésztában
A semleges ízű cukkinit érdemes különböző panírokban megforgatni, majd bő olajban aranybarnára sütni. Az egyik legfinomabb változatban a zöldség fokhagymás-sörös masszát kap, amelytől nagyon jó zamata lesz. A sütésnél arra ügyelj, hogy csak egyszer fordítsd meg a karikákat, mert úgy a bunda nem fog lejönni a zöldségről.
Karfiolkrémleves kápia paprikával
A színes leves a sült zöldségeknek köszönhetően nagyon laktató, így könnyed vacsoraként is kínálhatod. A krémleves a sült zöldségektől lesz különleges, kap egy kis füstös zamatot. A leves teljesen vegán, tálalásnál kókuszkrémmel meglocsolva lehet még kívánatosabbá tenni, de tejfölt is használhatsz helyette.
Borsós rizottó
Az olaszok nagyszerű, minimalista remekműve, a rizottó rengeteg változatban készülhet. A lényeg, hogy kellően krémes legyen. A borsós rizottó parmezánnal megszórva az igazi, különleges ízvilágát pedig a tárkonynak köszönheti, fenséges, könnyű fogás kerül a tányérra. A borsós rizottó zsenge borsóból a legfinomabb, de mirelitből vagy üvegesből is el lehet készíteni.
Zelleres almasaláta
A filléres, egészséges saláta 10 perc alatt elkészül, fogyókúrázók számára kifejezetten ajánlott a fogyasztása. A ropogós saláta mindössze két alapanyagból készül, almából és zellergumóból, a két hozzávalót vékonyan fel kell szeletelni és egybekeverni, még dresszing sem szükséges. Tápláló és nagyon finom, telis-tele vitaminokkal.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors