Villámgyors fogások a rohanós hétköznapokra – 20 perc alatt megvannak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amikor munka után hazaérsz, akkor szinte minden perc számít a vacsorakészítés szempontjából – ilyenkor jönnek jól a kipróbált és tényleg gyorsan elkészíthető fogások.
Akinek kisiskolás gyereke van, biztosan tudja, hogy a vacsora nemcsak azért fontos, hogy végre együtt legyen a család, hanem azért is, mert sok gyerek csak akkor eszik minőségi főtt ételt. Lényeges, hogy minden tápanyagot megkapjon a szervezet, legyen az ételben fehérje, szénhidrát, rostok és vitaminok is. De nemcsak a gyerekeknek fontos, hogy legalább egy nap egyszer tápláló ételhez jussanak, hanem mindenkinek. Ha tényleg nincs sok időd, akkor a tésztaételek lehetnek a megmentőid, ezeket a fogásokat 10 perc alatt elkészítheted.
Nem muszáj mindig meleg ételt, egy tartalmas salátát is el tudsz készíteni pillanatok alatt, amelyben elegendő fehérje és rost is van. Ezt a könnyed, joghurtos csirkesalátát nemcsak nyáron, hanem télen is nyugodtan összedobhatod, pont elég lesz, és a gyomrodat sem fogja megfeküdni. Ne gondold, hogy csak tésztát készíthetsz, ha nincs sok időd, ebben az összeállításban ajánlunk komplettebb, húsos fogásokat is. A csirkemellhez bátran használd ezt a 20 perces pácot, amelytől még az unalmas szárnyas is izgalmasabb ízvilágot kap.
Gombakrémes tészta
A gomba nemcsak finom, hanem egészséges, fehérjedús alapanyag is, amelyet változatosan tudsz elkészíteni. Önmagában is finom, de húsok mellé is kínálhatod. Ha pedig sietős napjaid vannak, akkor készíts belőle tejszínes szószt, ez a gombakrém tökéletes lesz tésztával összeforgatva.
Avokádós spagetti
Ha szereted a különleges ízeket, akkor ezt az avokádós spagettit mindenképp ki kell próbálnod. Nemcsak a zöldség kerül rá a tésztára, hanem össze kell darálnod dióval és spenóttal is, gyakorlatilag egy krémes pestót képzelj el, amelyben az alapanyagok tökéletes harmóniáját fogod érezni. A paradicsom sem hiányozhat a tetejéről, koktélt használj. Ebből az ételből sem hiányzik a hús, könnyed, mégis laktató fogást fogsz kapni.
Ricottás-spenótos-citromos tészta
Ehhez az ételhez még szószt sem kell készíteni, csak össze kell keverni az alapanyagokat, abból is hármat, ricottát, bébispenótot és citromlevet, és már kész is a villámgyors vacsora, amely nemcsak színében, hanem ízhatásában is üde. A spenót egészségre gyakorolt hatása köztudott, a friss ricotta pedig fehérjével lát el. A ricottás-spenótos tészta szintén vega fogás, de húsevőknek is érdemes kipróbálniuk.
Cézár tésztasaláta
A tésztaételeket nem csak forrón eheted, hidegen is nagyon finomak, akár a szeretett salátádat is laktatóbbá teheted, ha pastát adsz hozzá. Az egyik legnépszerűbbet, a cézársalátát is elkészítheted tésztával, de most variálj rajta, rugaszkodj el az eredeti recepttől, és gazdagítsd akár az előző napról megmaradt csirkemellel, és majonézes szósszal keverd össze.
Zöldséges tortellinileves
Tévedés, hogy csak a főételek lehetnek laktatóak, kis odafigyeléssel levesből is varázsolhatsz főfogást. A tortellini, vagyis a kis töltött tészta nemcsak szósszal finom, hanem levesbetétként is. A tortellinileves nemcsak felmelegít, hanem tökéletes és laktató vacsora is.
Babbal és rizzsel töltött burrito
Nem kell feltétlenül meleg ételt enned vacsorára, szendvicsből is készíthetsz tartalmas változatot. Ha unod a klasszikus recepteket, akkor kenyér helyett pakold tortillába az alapanyagokat. Akár maradékmentőként is tekinthetsz erre a fogásra, mert tehetsz a lepénykenyérbe rizst, babot, zöldséget és igény szerint húst is. A burritót akár uzsonnásdobozba is teheted, vagy viheted magaddal a munkahelyedre is, ahol csak meg kell melegítened.
Mandulás csirkemell
Ahogy írtuk, nemcsak tésztaételt készíthetsz, ha nincs sok időd, hanem komplettebb, húsos fogásokat is. Ez a mandulás csirkemell csak nevében hangzik bonyolultnak, valójában egy gyors, pikáns szószt kell főznöd, amelyet csak össze kell forgatnod a kockára vágott sült csirkemellel. Ha szereted a távol-keleti ízeket, akkor érdemes elkészítened ezt a fogást. Jó, ha van otthon wokod, mert abban még jobban összeérnek az ízek.
Kapros csirkemell
A kapor megosztó fűszer, de még akkor is érdemes tenned vele egy próbát, ha nem rajongsz érte. Krémes szószban, csirkemellel összeforgatva nemcsak tartalmas, hanem izgalmas fogást is kaphatsz. Ha tovább kísérleteznél, akkor sima tejszín helyett készítsd növényi főzőkrémmel ezt a kapros-tejszínes csirkemellet.
Spenótos-paradicsomos csirkemell
Tévedés, hogy a csirkemell száraz, csak kellő odafigyeléssel kell vele bánni, és a megfelelő szósszal érdemes készíteni, úgy biztosan szaftos marad a hús. A paradicsom és a spenót kettőse nemcsak tésztán, hanem hússal is tökéletes harmóniában van, ahogy ezen a spenótos-paradicsomos csirkemellen is.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági Zsófia / Sóbors