Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
Hány kávéból áll neked egy nap? Ha nemcsak a reggeledet indítod a népszerű itallal, hanem délután is szívesen kortyolsz el egy tejeskávét, mutatunk pár ötletet, hogyan dobhatod fel az alapot!
A cikk létrejöttét a NESCAFÉ* Dolce Gusto* támogatta.
Adjatok nekem egy kávét, és meghódítom a világot – így hangzik az egyik népszerű kávés idézet. Sokan az ágyból is alig tudnak kikelni a koffeinben gazdag ital nélkül, nekik a kávé az életük szerves részét képezi, megadja a kellő energiát és löketet a nap indításához.
Bár tény és való, hogy sokan a koffeintartalom miatt fogyasztanak kávét, az ízélmény sem elhanyagolható szempont. Attól függően, milyen fajta a kávébab, milyen pörkölésű, milyen géppel főzik, számtalan ízű és erősségű italt készíthetünk, és akkor még az ízesítésekről nem is beszéltünk.
Az eszpresszón túl is van élet, a népszerű cappuccinótól kezdve a lattén át a cortadóig rengetegféleképpen készülhet a kávé. Azonban nem csak a tej-tejhab-kávé arányával játszhatsz, sokféle fűszerrel, gyümölccsel, fagyival is megbolondíthatod a fekete italt, hogy valódi desszertkávékat alkothass.
Az első lépés: egy finom alap
Ha szívesen kísérleteznél az előbb említett kávévariációkkal, első lépésként egy finom alapot kell készítened. Ezt megteheted hagyományos, kapszulás, de akár kotyogós kávéfőzővel is.
Ha pedig megvan a tökéletes alap, akkor már csak az ízesítésről kell döntened!
Fűszeres változatok
A kávé tetejére szórt fahéj valószínűleg nem hat az újdonság erejével, azonban más fűszerekkel, házilag készült, ízesített cukorsziruppal is csavarhatsz egyet az italodon. A kávéhoz nagyon jól passzol a szerecsendió, a szegfűszeg, a gyömbér, a vanília, a kakaó és a karamell is, bármelyikkel feldobhatod a délutáni jegeskávédat. Készíts házi csokiszirupot, karamellöntetet, vagy főzz egy egyszerű cukorszirupot és ízesítsd különböző fűszerekkel, mindegyik változat izgalmas és mennyei lesz.
Ezeket a recepteket szívből ajánljuk:
Gyümölcsös változatok
Bár lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, a kávéhoz nagyon jól passzolnak a különböző édes gyümölcsök. Banánnal párosítva energiabomba napindítót dobhatsz össze belőle, sütőtökkel keverve pedig őszi, téli desszertet. A csonthéjas magvak is nagyon jól kiegészítik a kávé ízeit, mint a mandula, mogyoró és társaik, ezeket akár krémes formában is beszerezheted, úgy még könnyebben a kávéba keverheted őket.
Ezeket ajánljuk kipróbálásra:
A kávé és a fagyi örök páros
Nincs jobb egy jegeskávénál, talán csak egy jegeskávé vaníliafagyival. Ez a párosítás viszonylag megszokott és népszerű a kávézók kínálatában is, de otthon is könnyűszerrel elkészíthető. Nem csak egy hosszú tejeskávét dobhatsz fel fagyival, egy presszóval is tökéletesen helytáll a hideg desszert, és nem csak vaníliafagyi kerülhet bele, többek között pisztáciással is mennyei lesz.
Ha szimpatikus a fagyi-kávé kombináció, mindenképp próbáld ki az olaszok receptjét, az affogatót is.
Fotók: Getty Images