Így erősítsd meg a csontjaidat a jó evéssel: 7 tipp a csontritkulás ellen
Lányok, asszonyok

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csontritkulás gyakori betegség, ami jobban érinti a nőket, de a férfiak sincsenek tőle biztonságban. Megfelelő életmóddal azonban sokat tehetünk ellene. Lássuk, milyen fegyvereink vannak!

1. Figyeljünk oda a kamaszokra!

Nekünk már késő, ahogy valószínű olvasóink többsége is túl van már a tízes éveinek közepén, de a gyerekeink szempontjából nagyon fontos! A csontritkulás elleni harc talán legfontosabb fejezete a kamaszkor.

A lányok az első menzesz után (ha megfelelően táplálkoznak) két év alatt annyi csontot építenek fel, mint amennyit aztán életük utolsó 40 évében elvesztenek. Számukra a legfontosabb, hogy sokat mozogjanak, elegendő kálciumot és D-vitamint fogyasszanak, és ne legyenek kórosan soványak, mert az még a vitaminok és a mozgás ellenére is gyengíti a csontokat. 

2. Figyeljünk a kálciumbevitelre!

Felnőttként a megfelelően változatos, egészséges étkezés biztosítja számunkra mindazt, amire a csontoknak szüksége van, legfőképpen kálciumra és D-vitaminra. Az európai irányelvek szerint naponta  700 mg kálciumot érdemes bevinni, de egyes országok, például az USA egészségügyi hatósága még ennél is többet, napi 1000 mg-ot javasolnak. 

csontritkulas

A menopauza környékén és utána lévő nőknek kell odafigyelnie arra, hogy testünk ilyenkor már kevésbé képes hasznosítani a táplálékból a kálciumot, ami a csonttömegvesztés megindulásával együtt szükségessé teheti a rendszeres külső pótlást.

Rajtuk kívül a serdülő lányoknak, az atlétáknak és a laktózérzékenyeknek lehet szüksége kálciumpótlásra.

3. Együnk jól!

Gyerekkorunk óta halljuk, hogy a tejben sok a kálcium, és attól erősek lesznek a csontjaink, de mára már tudjuk, számtalan tejmentes forrás is a rendelkezésünkre áll. A tofu, az olajos magvak, a szardínia, a csicseriborsó, a zöld leveles zöldségek remek forrásai ennek a tápanyagnak, ahogyan a hozzáadott kálciummal dúsított gabonapelyhek is, csak, hogy a gyerekes szülőknek is mondjunk valami biztatót. 

A gyerek- és fiatalkorban nagyobb mennyiségben, rendszeresen fogyasztott sárga- és zöld színű zöldségek mérhetően növelik a serdülés időszakában a csontok ásványi anyag tartalmát, és fiatal felnőtt korban pedig a csontállomány megtartásának képességét.

Ha szigorúan a kalciumbevitel a cél, akkor fontos tudni, hogy a spenót - ami egyébként nagyon egészséges, és számos hasznos tápanyagot tartalmaz - oxálsav tartalma miatt gátolja a testben a kálcium felszívódását.

4. Figyeljünk oda a D-vitamin szintünkre!

A kálcium megfelelő felszívódásához a testnek D-vitaminra van szüksége. A mi égövünkön áprilistól októberig legtöbben elegendő D-vitamint termelünk a napsütés segítségével, viszont októbertől áprilisig pótlásra van szükségünk - tél végére a magyar lakosság 90-95 százaléka D-vitamin hiányossá válik.

shutterstock 1085569517

Bár a tojásban és a zsíros tengeri halakban van ebből a tápanyagból, elegendő mennyiséget nem tudunk belőlük bevinni, így a téli hónapokban javasolt tablettában szedni: napi 2000 nemzetközi egységnyit egy felnőttnek. (és körülbelül 800 nemzetközi egységnyit a gyerekeknek).

Ha valaki a nyári időszakban sem tölt napi 20 percet szabad ég alatt, annak azt javasolják, időnként ellenőriztesse egy vérvétellel, hogy nem D-vitamin hiányos-e, mert számukra akár az egész éves pótlás is indokolt lehet.

5. Együnk elegendő fehérjét!

A fehérjehiány rendkívül ritka a felnőtt lakosság körében, de mindenképpen kerülendő: a fehérje is szükséges a kálcium megfelelő hasznosulásához. Az idősebb nőknél különösen hasznos a minőségi fehérje rendszeres fogyasztása: aki a menopauza után erre odafigyel, azt kevésbé veszélyezteti a csonttörés és a csontsűrűség csökkenése. 

6. Testmozgás, testmozgás, testmozgás!

Ahhoz, hogy csontjaink megfelelő állapotban maradjanak, rendszeres, saját testsúlyunkat megmozgató edzésre is szükség van: a futás, a tempós gyaloglás, a jóga, és a kézisúlyzóval végzett edzés is ide tartozik. Egy csaknem 100 ezer embert érintő vizsgálatban azt állapították meg, hogy a rendszeresen futóknak feleannyi esélye volt a csontritkulásra, mint a rendszeresen gyaloglóknak.

shutterstock 1017366178

Fontos, hogy még a csontritkulásban szenvedőknek is rendszeresen mozognia kell az állapot lassítása miatt: a gyakorlatokat orvossal, gyógytornásszal kell egyeztetni. 

7. Ne tartsunk drákói diétát!

A túlzott soványság, és a különösen korlátozott kalóriabevitel kifejezetten növeli a csontritkulás esélyét. Egy vizsgálat során kimutatták, hogy azok a nők, akik naponta alig 1000 kalóriát vettek magukhoz, akkor is folyamatosan vesztettek a csontállományukból, ha a folyamatot egyébként rendszeres, és a javaslatoknak megfelelő sportolással igyekeztek ellensúlyozni.

Ezt is szeretjük