A legjobb házi avokádókrém titkai: így lesz tökéletes íze és állaga
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az avokádókrém vagy guacamole roppant egyszerű étel, azonban annál könnyebb elrontani. Mutatjuk, hogyan készítsd, hogy garantált legyen a siker!
Avokádókrémből, mint az a legtöbb népszerű étel esetében lenni szokott, rengeteg recept létezik, azonban azok nem mindig felelnek meg az elvárásainknak.
A tökéletes guacamole sorsa ugyanis már az avokádó kiválasztásánál eldől: csak abban az esetben lesz lágy és krémes, ha érett és puha gyümölcsöt használsz hozzá. Ezt a legkönnyebben a következő módon tudod eldönteni: a mutatóujjaddal finoman nyomkodd meg a csúcsos végét, közvetlenül a szár mellett. Ha kemény és nem süpped bele az ujjad, akkor még éretlen. Ha azonban a tapintása arra hasonlít, mint mikor az orrod hegyét megérinted, akkor tökéletes.
Én azt tapasztaltam, hogy az avokádó érettségi szintje azonban nem elég: a fajtája is fontos. Ha teheted, akkor a barna és rücskösebb héjú fajtát válaszd, mert a zöld színű lédúsabb, így nem lehet eléggé krémesre pürésíteni.
A kevesebb több
Sok recept létezik, amelyek esetében a kevesebb hozzávalóval jobb eredményt érhetsz el. Ilyen az avokádókrém is. És valóban, a kedvenc guacamolémhoz mindössze 6 alapanyag szükséges, azokra azonban egytől egyig szükség van, úgy és abban a formában, ahogy a receptben szerepel (lásd alább).
A gucamole lényege az, hogy egyszerűen, kevés munkával juthass egy frissítő és tápláló krémhez, amelyet aztán mártogatósként vagy kenyérre kenve is fogyaszthatsz.
Milyen alapanyagokat ne használj?
Tejföl
A tiltólistás hozzávalók között első helyen szerepel a tejföl vagy más tejtermék, amely a krémesítést szolgálná. Ez egy abszolút felesleges kiegészítő, amely nemcsak elnyomja a krém ízeit, de nehezebbé is teszi azt. Egy jól megválasztott avokádó önmagában is eléggé krémes, nem szükséges fokozni a hatását.
Vöröshagyma
A tejföl mellett a vöröshagyma a másik alapanyag, amely elronthatja a végeredményt. Csípőssége miatt ezt a fajtát ugyanis főzéshez érdemes használni, hiszen szükség van a hőkezelésre ahhoz, hogy kellemes legyen az íze. Az édeskésebb, kevésbé csípős és puhább húsú lila hagyma azonban tökéletesen kihozza a többi hozzávaló aromáját, és nyers formájában is élvezhető marad vele az étel. Ha bizonytalan vagy az egyes hagymafajták felhasználását illetően, akkor ebben a cikkben olvashatsz a témáról részletesebben.
Olívaolaj
Ez a hozzávaló szintén szerepel a legtöbb receptben, azonban egy tökéletesen érett és krémes avokádó mellett nincsen szükség extra olajra. A gyümölcs önmagában is kellő mennyiségű zsiradékot tartalmaz: ha mégis ragaszkodsz hozzá, locsolj 1-2 evőkanálnyit az elkészült krém tetejére.
Paradicsom és paprika
Kérdőjeles hozzávalók a paradicsom és a paprika: bár nagyon sok guacamolereceptben feltűnnek, nem feltétlenül szükségesek hozzá. A frissítő hatást valóban fokozzák, így ha dúsítani szeretnéd a krémet, akkor tehetsz belőlük, azonban csak mértékkel: a paradicsom könnyen eláztatja az amúgy sűrű és krémes kencét.
És akkor mi kerüljön bele?
Az eddig leírtaknak nem lenne sok értelme a tökéletes recept nélkül. Én ezt az összeállítást használom évek óta, és eddig mindenki odáig volt az avokádókrémért, aki megkóstolta. Készítsd el te is!
Házi avokádókrém
Hozzávalók 2 személyre
Avokádókrém:
- 3 db közepes érett avokádó
- 1 db lila hagyma
- 0.5 darab lime leve
- 1 csokor friss koriander
- 1 csipet szárított chilipaprika
- só, bors ízlés szerint
Díszítés:
- néhány korianderlevél
Elkészítés:
Az avokádókat vágjuk félbe, a magjaikat szedjük ki, és a belsejüket kaparjuk egy tálba. Aprítógépet is használhatunk, de ha eléggé puhák az avokádók, akkor villával is könnyedén összenyomkodhatjuk őket. Így kellemesen darabos marad a végeredmény.
Adjuk hozzá az apró kockákra vágott lila hagymát, a felvagdalt koriandert, facsarjuk bele a lime levét, és ízesítsük a sóval, borssal és chilipaprikával. Keverjük össze, majd szórjuk meg a tetejét is egy kevés korianderrel.
Ehetjük reggelire pirítóssal, vagy mártogathatjuk nachosszal, esetleg darabolt zöldséggel.
Fotók: Getty Images