Így válassz jó sütőt magadnak!
Megéri az árát a kényelem? Megnéztük, miért érdemes több pénzt adni.

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Három éve használom az új sütőmet, ezalatt bebizonyosodott, hogy tényleg hasznosak azok a funkciók, amik miatt többet költöttem rá, mint egy átlagos sütőre. Annak idején az én fejemben is sok kérdőjel volt, hogy megéri-e, szükségem lesz-e az extra funkciókra, tényleg kell-e ez nekem? Sokat sütök, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy például havonta suvickolom a sütő alját, vagy csak megnyomok egy gombot, ami kitisztítja.

Először is, az döntsön, aki használja! 

Mindenképp a beépíthető sütőre szavazok, így nem kell feltétlen a főzőlap alá tenni, hiszen ott sokkal praktikusabb néhány fiók.  Azt tudtam, hogy nem akarok soha többé hajolgatni a sütőhöz, és folyton arcon csapni magam a kiáramló forró gőzzel az ajtó kinyitásakor. Így nem is a munkalap alá, hanem egy magas szekrény közepére került. Azóta sem bántam meg, szuper megoldás! Viszont mindenképp mérjünk le mindent, nehogy későn jöjjünk rá, hogy benéztünk valamit.

oven1

Fotó: Shutterstock

Biztonsági és kényelmi funkciók

Gyerekzár és biztonsági üvegajtó: mindkettő nagy szolgálatot tett többször is. A gyerekeim nem tudják kinyitni az ajtót, mivel mechanikus gyerekzár van benne, így egy kicsit erőteljesebben kell megrántani nyitásnál. A biztonsági üveg pedig tényleg nem melegszik, tehát sem a gyerkőcökért, sem a saját testi épségemért nem kell aggódnom. A dupla üvegből a belső pedig kiszedhető, így sokkal könnyebben takarítható.

A háziasszonyok álma az öntisztító konyha! No, ilyenről még nem tudok, de sütőből már lehet kapni. A lényeg, hogy nem kell, sőt nem is szabad vegyszerekkel takarítani. Amikor a sütő úgy érzi, jelzi, hogy be kell kapcsolnunk a pirolitikus öntisztító funkciót.

Annyi a dolgunk, hogy eltávolítjuk a rácsot és a sínt, majd a szerkezet kb. 400 fokra felmelegszik, és leéget magáról minden szennyeződést. Miután kihűlt, csak kitöröljük egy vizes papírtörlővel. Igen, ennyi, komolyan… Ugye, hogy máris ilyet szeretnél? (Régebbi típusoknál még előfordult, hogy a sütő bevonata nem bírt ekkora hőt, és megrepedt, de ettől ma már nem kell tartanunk.)

oven2

Fotó: Shutterstock

Tessék mondani, még sütni is tud?

Nézzük a funkciókat: ma már mindegyikben van alsó-felső sütés, légkeverés, grill stb., a többit alig-alig használjuk. De egy pizzasütő már elég jól tud jönni, hiszen tudjuk, hogy a pizzának magas hőmérsékleten kell sülnie, és ezek a sütők már a 300 fokot is bírják.

Amire meggondolandó, hogy költsünk-e, az a gőzfunkció. Én nagyon szerettem volna, végül lemondtam róla, és inkább jobb minőségű főzőlapot vettem helyette. De ha megengedheted magadnak, akkor jól jön húsok, zöldségek, és kelt tészták, kenyerek sütésénél is. Viszont ha nincs rá keretünk, akkor megoldható a pótlása azzal, hogy a forró sütőben elhelyezünk egy kis hőálló tálat, amiben víz van. Így megkapjuk a hasonló, forró gőzös környezetet. [Nekem van, sosem használom: Andi]

Szerintem felesleges például kelesztő funkcióra költenünk. Egy jó kelt tészta bárhol megkel, még a hűtőben is. Való igaz, hogy praktikus a sütőben, huzatmentes, állandó hőmérsékletű helyen keleszteni, de erre tökéletesen alkalmas az alapfunkcióként megtalálható „kiolvasztás” üzemmód is.

Fantasztikus szolgálatot tehet viszont a húshőmérő: egyre több sütőnek tartozéka, ezzel bármekkora egybensült húst elkészíthetünk éppen tökéletesre teljesen automatikusan, csak be kell állítanunk, hány fokos maghő az ideális  - ebben az internet mellett a használati utasítás, és az előre betáplált sütési programok is segítenek - és a sütőnk magától készíti tökéletesre a 3 kilós marhapecsenyét.

Forgónyársat nem vennék soha, számomra elképzelhetetlen, hogy otthon a sütőmben ilyenekkel szórakozzak. Ezek már olyan dolgok, amiken nem múlik, hogy kerül-e vacsora az asztalra.

Az óra, irányítópanel és dizájn kiválasztása már tényleg csak a kínálaton és a pénztárcánkon múlik. De érdemes ésszerűen gondolkozni, és a megspórolt pénzt mosogatógépre vagy épp jobb főzőlapra költeni.

Ezt is szeretjük