Immunerősítés fűszerekkel: aranyat érnek a náthaszezonban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gyömbér, a kurkuma vagy éppen a fahéj nemcsak ízesítőként aranyérmesek, de immunerősítőként is szuperek! Télen mindennap fogyassz belőlük!
A téli immunerősítés a legtöbbünket érintő téma, hiszen a hűvös hónapokban kevesebb vitamint és ásványi anyagot tudunk elfogyasztani friss gyümölcsökkel és zöldségekkel. Ilyenkor jönnek jól a természetes, könnyen hozzáférhető alternatívák, mint amilyenek például a fűszerek.
A legtöbb fűszer nemcsak az étel ízesítésére alkalmas, de vírusölőként és az immunrendszer erősítőjeként is remekel. Amellett, hogy télen több velük készült ételt fogyasztasz, érdemes őket önmagukban, vagy akár egymással kombinálva is enni, hiszen hatásuk felér a boltban kapható immunerősítő étrend-kiegészítőkkel. A legtöbb esetében fontos, hogy frissen, hőkezelés nélkül fogyaszd, mert akkor tud a legnagyobb mennyiségű hatóanyag felszívódni, de természetesen ételbe főzve, teaként vagy más forró italként, élelmiszerként is áldásosak.
Gyömbér
A gyömbér az egyik legismertebb és legkedveltebb téli immunerősítő fűszer. Vírusölő, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása is ismert, így nemcsak nátha esetén, hanem torokfájás, gyomorpanaszok vagy menstruáció idején is érdemes alkalmazni. Fogyaszd lereszelve mézzel és citrommal, savanyítva ázsiai ételek kísérőjeként, étkezések előtti citrusos gyömbérshotként, teaként vagy számtalan ázsiai ételben ízesítőként.
Kurkuma
A kurkuma vagy turmeric az indiai konyha egyik alapfűszere, Európában azonban sajnálatos módon nem terjedt el szélesebb körben. A gyömbérhez hasonló gyökérnövény, azonban méretre kisebb, és a színe intenzív napsárga. Szuperélelmiszer, amelyet immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt érdemes fogyasztani. Fő hatóanyaga a kurkumin, egy antioxidáns vegyület, amely segít megelőzni a szabad gyökök okozta sejtkárosodást, és fokozza a szervezet védekezőképességét.
A kurkumin felszívódásához elengedhetetlen, hogy valamilyen zsiradékkal fogyaszd, a másik, hasznosulását elősegítő fűszer pedig nem más, mint a fekete bors. Ezért ha kurkumával főzöl, mindenképp adj hozzá valamilyen olajat és borsot is. Ebben a különleges aranytej lattéban mindez megtalálható, és még sokkal több is, így maximálisan kiaknázhatod a növény jótékony hatásait.
Fekete bors
Bár a borsra – főként a magyar konyhában – úgy tekintünk, mint egy szükséges, de nem túl izgalmas fűszerre, a legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy egészségünkre gyakorolt hatása lenyűgöző. A fekete borsban ugyanis található egy piperin nevű hatóanyag, amely önmagában antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, de igazán azért éri meg fogyasztani, mert segíti számos más vegyület, vitamin és ásványi anyag hasznosulását. A már említett kurkuma mellett a béta-karotin és a szelén felszívódását is segíti.
Fahéj
A fahéj nemcsak a karácsonyi hangulat megalapozó illata, de az egyik leghasznosabb és legkönnyebben hozzáférhető ízesítő is. A jellegzetes fűszer a Cinnamomum fa belső kéregrészéről lefejtett háncs, amely aromás olajának, a cinnamaldehidnek köszönheti az ízét és illatát.
Mivel antioxidánsokban gazdag, sikeresen alkalmazhatod gyulladáscsökkentőként, ugyanakkor pedig a vércukorszintedet is segít optimális szinten tartani, és véd a szívbetegségek ellen is. Egy kevésbé ismert tulajdonsága, hogy a bakteriális, gombás és vírusos fertőzések bizonyos típusai ellen is hatékony, sőt a szájhigiénia egyensúlyát is segít fenntartani. Fogyaszd tea formájában, használd édes kásák, sütemények vagy smoothie-k ízesítésére.
Torma
Az egzotikus fűszerek és ízesítők mellett a közönséges torma is egy immunerősítő szupersztár, és a gyömbérhez hasonlóan vírusölő hatóanyagok is megtalálhatók benne. Nátha vagy influenza idején remek kiegészítője a hagyományos gyógyszereknek: mivel fokozza a vérkeringést, támogatja az arcüreg tisztulását, így orrdugulás esetén a torma legyen az első választásod.
Emellett megelőzésre is használhatod, hiszen antioxidánsokban, C-vitaminban és ásványi anyagokban is bővelkedik, és az antibakteriális összetevői segítenek megelőzni a gyulladások kialakulását. Fogyaszd lereszelve – télen is, ne csak a húsvéti sonka kísérőjeként –, savanyúságként, levesbe csempészve vagy akár tepsis zöldség ízesítőjeként.
Fotók: Getty Images