
Nem csak fűszer, gyógynövény is a kapor: tippek, mit készíts belőle

Cikkek


Így főzd a húsvéti sonkát, hogy omlós és szaftos legyen: a főzővízbe fűszerek is kerülnek

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Tavaszi majonézes krumplisaláta: ropogós bacon teszi izgalmassá

Extrán sajtos rúd: kívül ropogós, belül puha és omlós

Húsvéti nyuszizsemle az ünnepi asztalra: foszlós tészta az alapja

A legjobb tormakrém húsvétra: selymes, és percek alatt kész

Önmagával sűrített zöldborsófőzelék: a fasírt receptjét is mutatjuk
Az illata és az íze miatt is megosztó fűszer a kapor, pedig nem lenne szabad hanyagolni, mert nemcsak ételt ízesíthetsz vele, hanem gyógynövényként is felhasználhatod.
Nincs nélküle kovászos uborka, de tökfőzelék sem, és a tengeri halas ételek mellé is tökéletesen illik a kapor. Ez a markáns és erőteljes illatú fűszer- és gyógynövény Magyarországon is terem, és sok magyaros fogás elmaradhatatlan ízesítője.
Gyógynövény is egyben
A kaprot már az ókorban is ismerték és gyógynövényként használták fej- és gyomorfájás megszüntetésére. A középkorban Európában is elterjedt, majd a magyar konyha jellegzetes fűszernövényévé vált. A kapor nemcsak a gyomorpanaszokat, hanem a puffadásos tüneteket is enyhíti, valamint hányinger, étvágytalanság ellen is bevetheted, legalábbis, ha alkalmazod a népi gyógyászat praktikáit. A kapor vitaminokban is gazdag, van benne A-, B- és E-vitamin, valamint cink, foszfor, kalcium, magnézium és vas is.

Fűszerezz vele
A kaprot a magyar konyha zömmel fűszernövényként használja, az uborkához nagyon jól illik, a kovászoláshoz elengedhetetlen. Ha szereted a kicsit markánsabb ízű salátaönteteket, akkor keverd össze joghurttal az apróra vágott kaprot, és meglásd, bármilyen zöldsaláta egészen különleges ízt kap. A halételeket is ízesítheted vele, talán a lazachoz illik a legjobban. A tökfélékhez, így nemcsak a hagyományos tökfőzelékhez, hanem a cukkinihez is nagyon jól passzol.

Konyhai felhasználása és eltarthatósága
A kapor abban a szerencsés helyzetben van, hogy a levele, a virága és a termése is felhasználható. Frissen a legjobb, de szárítva is ízesíthetsz vele ételeket. Érdemes lefagyasztani, akár apró adagokban, jégkockatartóban úgy, hogy egy kevés vizet öntesz rá. Azért is érdemes így eltenni, mert intenzív az íze, így kevés kell belőle, egy jégkockányi éppen elég. Ha szárítottat veszel, akkor sötét, hűvös helyen, jól záródó edényben tárold.
Ételek, amelyekhez illik
Tőkehalfilé tejszínes kapros szósszal
Fűszeres joghurtos padlizsánkrém
Fotó: Getty Images