A chili jótékony és káros hatásai: így hat a szervezetre a kapszaicin

chili
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben méreg? Összegyűjtöttük, mi mindent kell tudni a kapszaicinról, érdemes-e gyakran fogyasztani.

Először is tudni kell, hogy a paprika csípősségéért, illetve a szervezetre gyakorolt hatásaiért a kapszaicin a felelős, így most csak ezzel a hatóanyaggal, nem az egész chilipaprikával foglalkoztunk.

Hogyan működik a kapszaicin?

A kapszaicin a hő- és fájdalomérzékelő receptorokra hat, azok ingerküszöbét csökkenti, ezért érezzük forrónak a normál hőmérsékletet is. Ez nem csak a szájban, de a bőrön vagy a szemben is érződik, ha chilit eszünk vagy kapszaicintartalmú krémet használunk, csíp.

Forró, tüzes, ezeket a jelzőket szoktuk rá használni, azonban ez a hő, a hirtelen jött forróság nem károsítja a szöveteket úgy, mintha égési sérülést szereznénk, csak imitálja az érzést. Gyulladásos reakció viszont kialakulhat, gondoljunk csak arra, amikor a szemünkbe nyúlunk chilipaprikás kézzel.

A kapszaicin előnyei

Daganatos betegségek gyógyítása

Több kutatás is megerősítette, hogy a kapszaicin hatékony a rákos megbetegedések elleni küzdelemben. Több állatkísérletben is tesztelték, ahol egyes rákos daganatok növekedését meggátolta vagy jelentősen csökkentette. A vizsgálatok alapján a prosztatarák, illetve az emlőrák esetén a leghatásosabb, de még nem tisztázott a működési mechanizmusa.

Gyomorbántalmak esetén

Hatékonynak bizonyult gyomorgyulladás, így gyomorfekély és gyomorrák ellen is, ugyanis védi a gyomor nyálkahártyáját. Bár sokáig úgy gondolják, hogy károsan hat a gyomorfekélyre, a legújabb kutatások ennek az ellenkezőjét bizonyították. Egyesek lehet, hogy érzékenyebben reagálnak rá, de alapvetően a kapszaicin növeli a gyomor nyálkahártyájának vérellátását, így regenerálja azt.

Fájdalomcsillapítás

A kapszaicin bizonyítottan fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is bír, pl. fejfájás, migrén, ízületi fájdalom esetén lehet praktikus, ezért nagyon sokféle kapszaicintartalmú krém kapható a patikákban. Egyes bőrbetegségekre, például a pikkelysömörre is jótékonyan hat, helyi érzéstelenítésre is jó lehet. A fájdalomingereket az úgynevezett P-anyag juttatja az agyba, ennek a hatásmechanizmusát befolyásolja a kapszaicin, így csökkenti a fájdalomérzetet.

Antibakteriális

Antibakteriális hatásai miatt arcüreggyulladás, de nátha vagy allergia esetén is hatásos gyógymód lehet, fertőtlenít, fokozza az orrnyálhakártya működését. 

Vérnyomás, vérkeringés

A kapszaicin csökkenti a vércukorszintet, szabályozza a vérnyomást, helyreállítja, pezsdíti a vérkeringést, segít megelőzni a vérrögképződés kialakulását, a vérkeringést a belső szervektől a bőr felszínéig, mindenhol egyformán fokozza. Szív- és érrendszeri problémák megelőzésében is nagy szerepe van.

Gyorsítja az anyagcserét

Mivel a kapszaicin növeli a testhőmérsékletet, fokozza a kalóriafelhasználást, a zsírégetést, így segít a testsúly- és étvágycsökkenésben, miközben felpörgeti az anyagcserét. 

A kapszaicin hátrányai

Bizonyított káros hatása nincs, de ügyelni kell a mennyiségre. Miközben kis mértékben a gyulladásos bélbetegségek egyik legjobb ellenszere, nagy mértékben kikezdheti a gyomrot, ingerelheti azt, hasfájást, hányingert, hasmenést, gyomorégést okozhat. Ilyen esetekben a tej vagy valamilyen tejtermék hozhat gyors enyhülést.

Az, hogy kinél vált ki gyomorproblémát, szubjektív, egyeseknél allergiás reakciót idézhet elő már kis mennyiségben is, de ez nem általános szabály.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük