A 4 kedvenc nagyireceptünk karácsonyra: a sült kacsacombtól a bögrés diósig
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Legyen szó karácsonyi klasszikusról vagy újragondolt változatról, a kiindulópont mindig a nagyi receptje. Az alábbiakban a 4 kedvencünket szedtük egy csokorba, főétel, köret és süti is helyet kapott benne.
A cikk létrejöttét a Vénusz támogatta.
Bár egyre többen készítenek különleges, újragondolt fogásokat az ünnepi asztalra, még mindig a karácsonyi klasszikusok viszik a prímet, mint a pirosra sült kacsacomb, a párolt káposzta vagy a majonézes krumplisaláta. Ezek mind olyan hagyományos ételek, amit kicsik és nagyok egyaránt szeretnek, nem lőhetsz velük mellé.
A cikk elkészültekor összedugtuk a fejünket a szerkesztőségben, és mindenki bedobta a saját kedvenc családi receptjét. Nem véletlen a sikerük, minden ételben érezni, hogy tökélyre fejlesztették a hosszú évek alatt, azóta pedig nemcsak a nagymama, de még az unokák is így készítik őket. Mind a négy recept olajjal készül, amely enyhén jellegzetes íze miatt jól passzol akár süti tésztájába is.
Sült kacsacomb dinsztelt káposztával
Egy igazi klasszikussal kezdjük a sort. A nagyipraktikának köszönhetően a hús belül omlós és vajpuha lesz, kívül pedig piros és ropogós, csak kezdd a sütést alacsony lángon, alufólia alatt. Bár a párolt káposztát érdemes ízlésre szabni, ezt az alapreceptet próbáld ki, utána nyugodtan továbbálmodhatod. Ennél is bevetettünk egy nagyitippet: egy kevés citromlétől maradt meg a szép lila színe.
Dinsztelt káposzta
Hozzávalók:
- 1 közepes fej lila káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek. Vénusz 100% napraforgó-étolaj
- 3 ek. cukor
- só, bors ízlés szerint
- fél citrom leve
- 1 ek. egész kömény
- 3 ek. ecet (10%-os)
Elkészítés:
A káposzta külső leveleit szedjük le, majd gyaluljuk le a többit. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. Forrósítsunk olajat egy mélyebb, szélesebb serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát. Addig dinszteljük, míg teljesen üveges lesz, ekkor adjuk hozzá a cukrot. Azzal együtt is pirítsuk, míg karamellizálódik. Ekkor mehet rá a káposzta, só, bors, kömény és fél citrom leve. Keverjünk mindent egybe, majd fedjük le az edényt. Így pároljuk a káposztát 30-40 percig, közben időnként keverjük át. Ha úgy látjuk, hogy leragad, mehet alá egy kevés víz is. Ha puha, öntsük rá az ecetet, keverjük vele egybe. Kóstoljuk meg, itt még lehet állítani az ízeken, majd 5 perc után kapcsoljuk le alatta a lángot.
Sült kacsacomb
Hozzávalók:
- 4 db kacsacomb
- só és bors ízlés szerint
- 2 tk. majoránna
- 2 db vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 db alma
- 2 db babérlevél
- 1 dl Vénusz 100% napraforgó-étolaj
- 2 dl víz
Elkészítés:
A combok bőrét irdaljuk be, majd fűszerezzük sóval, borssal és majoránnával. A hagymát, fokhagymát és az almát pucoljuk meg, vágjuk nagyobb darabokra, utána szórjuk egy mélyebb tepsibe. Erre fektessük a kacsacombokat, tegyük melléjük a babérlevelet, majd öntsük rá az olajat, alá pedig a vizet. A tepsit fedjük le alufóliával, majd toljuk 140 fokosra előmelegített sütőbe, süssük 2 órán keresztül. A sütési idő alatt nézzünk a húsra, pótoljuk a vizet, ha szükséges, locsoljuk meg a kisült zsírral. A sütési idő után a combokról öntsük le a folyadék nagy részét, a szaftot szűrjük le, tegyük félre. A húst toljuk vissza 200 fokos sütőbe 20-25 percre, süssük pirosra. A félretett szósszal meglocsolva kínáljuk.
Zöldségfasírt
Bár a nagyik inkább a húsos főételeket preferálják, az ő recepteskönyvükben is találni vega opciót. Ha húsmenteset készítenél az ünnepi asztalra, ez a belül puha, kívül ropogós zöldségfasírt lesz a tökéletes választás. Nagy előnye, hogy akár megmaradt leveszöldségekből is elkészíthető, ha nem fogyott el a főtt répa, fehérrépa, zeller, karalábé, azt is használhatod alapnak. Ebben az esetben nagyjából 60 dkg főtt zöldséggel számolj.
Hozzávalók:
- 2 db közepes répa
- 2 db közepes krumpli
- 1 db karalábé
- 80 g zsemlemorzsa (+ a forgatáshoz)
- 2 db tojás
- ízlés szerint só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- fél csokor petrezselyem
- kb. fél liter Vénusz sütőolaj
Elkészítés:
A zöldségeket pucoljuk meg, vágjuk kisebb kockákra/szeletekre, majd tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. Ha minden megpuhult, szűrjük le, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Utána krumplinyomóval pürésítsük a zöldségeket. Adjuk hozzá a zsemlemorzsát, a tojást, a zúzott fokhagymát, az aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk a masszát. Közben forrósítsuk fel az olajat. A zöldségmasszából készítsünk diónyi golyókat, majd forgassuk meg őket zsemlemorzsában. Tegyük őket a forró olajba. Mikor az aljuk már aranybarna, fordítsuk meg őket, a másik felüket is süssük pirosra. Szedjük őket papírtörlővel bélelt tányérra, majd kínálhatjuk is.
Majonézes krumplisaláta
Igazi klasszikus a majonézes krumplisaláta, ami szerintem akkor a legfinomabb, ha egyben ecetes is. Az alábbi nagyireceptben a krumpli és a hagyma ecetes-cukros lében pihen egy éjszakát, így átveszik annak az ízét, és a zöldségek csak másnap kapnak majonézes mártást a nyakukba. Ahogy a mamák, úgy mi sem használtunk bolti majonézt, azt is házilag kevertük ki.
Hozzávalók:
Alap:
- 1 kg salátaburgonya
- 3 fej lila hagyma
- 8 dl víz
- 6 ek. cukor
- 9 ek. ecet (10%-os)
- 2 tk. só
Majonéz:
- 2 db tojássárgája
- só, bors ízlés szerint
- 1 tk. citromlé
- 2 kk. mustár
- 3 dl Vénusz Omega étolaj
Szósz:
- 20 dkg házi majonéz
- 40 dkg tejföl
- 1 ek. mustár
- só ízlés szerint
- fél citrom leve
Elkészítés:
A burgonyát mossuk meg, majd bő vízben, héjastul tegyük fel főni. Ha könnyedén belemegy a villa, vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Közben a hagymát pucoljuk meg, vágjuk vékony karikákra, rendezzük el egy nagy tálban/mélyebb tepsiben. A krumplit pucoljuk meg, vágjuk szintén karikákra, tegyük rá a hagymaszeletekre. A vizet, a cukrot, az ecetet és a sót keverjük össze, kóstoljuk meg, ízlés szerint lehet édesebb, savanykásabb. Tegyük fel a tűzhelyre, melegítsük, míg a cukor elolvad. Öntsük rá a krumplira és a hagymára a forró ecetes levet úgy, hogy ellepje őket. Tegyük őket hideg helyre egy éjszakára.
Másnap keverjük ki a majonézt. A tojássárgáját, mustárt, citromlevet, sót, borsot keverjük össze, majd csepegtetve, utána pedig lassú, vékony sugárban kezdjük el hozzáönteni az olajat úgy, hogy közben folyamatosan keverjük. Ha szépen összeállt, még lehet sózni, borsozni. Keverjük össze a házi majonézzel a tejfölt, mustárt, citromlevet, a sóval csak óvatosan. A krumpliról öntsük le az ecetes-cukros levet, majd forgassuk egybe a majonézes mártással, vigyázzunk, ne nagyon törjük össze a burgonyát. Tegyük a hűtőbe tálalásig.
Bögrés diós süti
Isteni, szaftos és nagyon puha ez a süti, amelynek hatalmas előnye, hogy bögrével is ki lehet mérni a hozzávalókat. A karácsonyi asztalon is tökéletesen helytáll, ugyanis az alma, a dió és a fahéj íze dominál benne. Az olaj a titkos összetevő, ettől lesz omlós a tésztája, napok múlva is ugyanolyan puha lesz – bár nem valószínű, hogy addigra marad belőle.
Hozzávalók:
- 3 db alma
- fél bögre (60 g) darált dió
- 1 és negyed bögre (170 g) liszt
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 csipet só
- fél bögre (100 g) cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1,25 dl Vénusz 100% napraforgó-étolaj
- 2 db tojás
- 1 marék (50 g) dió a tetejére
Elkészítés:
Az almákat pucoljuk meg, vágjuk ki a magházukat, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le. A tojást a kétféle cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá az olajat és az almát. A lisztet keverjük össze a dióval, a fahéjjal, a szódabikarbónával és a sóval. Keverjük bele a száraz hozzávalókat a tojásos-almás keverékbe, míg egynemű nem lesz a massza. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy 20x25 centis, mélyebb tepsit sütőpapírral. A tésztát öntsük a tepsibe, egyengessük el benne. Szórjuk a tetejére a durvára darabolt diót, majd toljuk a sütőbe 25-30 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
Ha megjött a kedved valamelyik recepthez, mindenképp készítsd el karácsonyra, de ha az összeset letesztelnéd, meg is van az ünnepi menüsorod, nem is kell tovább keresni. Ezekkel a receptekkel tényleg nem foghatsz mellé, ha nem hiszed, csak kérdezd a nagyit!
Vénusz étolajok az ünnepi fogásokhoz
A karácsonyi menü sokféle fogásból állhat. A nagymama klasszikusai és az új ízek is helyet kaphatnak a tányéron. Válasszuk akár a gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert Vénusz 100% napraforgó-étolajat, a Vénusz Sütőolajat vagy a Vénusz Omega étolajat, az ünnepi fogásokat ugyanolyan odaadással készíthetjük el. Bármelyik recept mellett döntünk, az ünnepi hangulat garantált!
Promóció
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors