Hólabda, zserbógolyó és még 9 isteni finom karácsonyi süti, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A karácsonyi asztalon mindig helyet kapnak a szebbnél szebb sütemények, a régi, nagyiféle kedvencek mellett érdemes új recepteket is kipróbálni.
Akár még az olyan klasszikusnak számító finomság, mint a zserbó, is új formában kerülhet az asztalra. Elkészítési módjában és látványban ugyan teljesen eltér majd a megszokottól, viszont hozza a jól ismert ízt.
Az ünnepi sütemények megtervezésénél sok mindent érdemes számításba venni. Az első és legfontosabb, hogy mit kedvel a család, hisz az ő kedvükben szeretne járni a konyhatündér. Az édességeket érdemes ilyenkor kicsit cifrázni, az ünnephez öltöztetni. Az olyan klasszikus kedvenc, mint a hólabda, ilyenkor kapjon csokival bevont kalapot, a zserbógolyót pedig érdemes durvára vágott dióban meghempergetni.
A sütemények szebbé varázsolják az ünnepet. Ha szereted saját kezűleg gyártott ajándékkal meglepni a szeretteidet, akkor most adunk pár tippet, mivel is kedveskedj az édesszájú családnak. Délutáni pihenés közben is jólesik valami édeset majszolni, esetleg elkortyolni, a most következő karácsonyi desszertválogatásban mindenféle finomság lesz. Mutatjuk az idei kedvenceinket.
Hólabda
A kókuszos finomság igazi régi kedvenc, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A hólabdát kozáksapka néven is szokták emlegetni, mutatós és nagyon finom desszert, igaz, az elkészítése kicsit pepecs munka. Ha szeretnéd, még tovább lehet cifrázni a labdákat, a tetejükre érdemes csokimázat csorgatni.
Őzgerinc
A sátras lagzik sütis kínálatából nem hiányozhat a főzött krémmel megtöltött piskóta. Az őzgerincet méteres kalácsnak szokták még nevezni, készülhet puncsos vagy vaníliás krémmel. Egy biztos, bárhogy is készíted, a család odáig lesz érte, ráadásul igazán mutatós résztvevője lehet az ünnepi asztalnak.
Kata szelet
Már a látványa is lenyűgöző a süteménynek, olyan, mintha vastag hótakaró borítaná, éppen ezért tökéletesen beleillik az ünnepi hangulatba. A sütemény nem csak a teteje miatt különleges, a rumos, krémes töltelékbe összemorzsolt tészta kerül. Abbahagyhatatlanul finom édesség, régi kedvenc, amit érdemes újra megismertetni a sütikedvelőkkel.
Vaníliás kifli
Vannak háztartások, ahol hókifli néven híresült el a finomság a porcukornak köszönhetően. A vaníliás kifli gyártása nem bonyolult, csupán néhány alapanyagra lesz szükséged hozzá, a gyerekeket is bátran be lehet vonni a készítésébe. A sütés megkezdése előtt arra azonban ügyelj, hogy dupla mennyiség legyen a kezed ügyében az alapanyagokból, mert ez a süti nagyon gyorsan elfogy. Ha pedig mégis maradna, jól zárható dobozban napokig eláll, megőrzi tökéletes textúráját.
Mille-feuille
A szépséges desszert a francia konyha büszkesége, amit ezerlapos krémesnek is szoktak nevezni. A mille-feuille lapjai leveles tésztábl készülnek, a rétegek közé a legtöbbször vaníliakrémet töltenek sok-sok bogyós gyümölccsel együtt. A sütemény remekül variálható, készülhet karácsonyi és szilveszteri hangulatban is. Ha karácsonyi asztalra kerülne, fahéjjal bolondítsd meg a krémet, ha szilveszterre, akkor pedig pezsgő kerüljön bele.
Mandulás sütemény
A belül picit ragacsos édességet mandulás habcsóknak is szokták nevezni, hisz a tojásfehérjehabtól egészen légies a finomság. A mutatós, pufi kis sütemény gasztroajándéknak is tökéletes, szép üvegben, színes masnival átkötve az édesszájúaknak nagy örömet szerezhetsz vele.
Sós karamellás forró csoki
Az ünnepi készülődéshez, a nagy sürgés-forgás utáni lazuláshoz hozzátartózik a forró csokoládé jó sok tejszínhabbal megkoronázva, amit mindig nagy öröm elkortyolni. A forró csokit érdemes felturbózni, merész ízekkel párosítani, például sós karamellával, amitől elképesztően finom lesz. A házi karamellöntetet, miután kihűl, töltsd üvegbe, hűtőben tárolva akár 2 hétig is eláll.
Karácsonyi gömbzserbó
A zserbó az egyik legkedveltebb hagyományos sütemény, karácsonykor szinte minden háztartásban készül belőle 1 tepsivel. Ha azonban nem tudsz vagy egyszerűen nincs kedved süteményt sütni, ugyanakkor nem szeretnél lemondani a zserbó jellegzetes ízéről, készítsd el más formában. A sütés nélkül készült zserbógolyó legyártásával nem lesz sok gondod, érdemes azonban nagyobb mennyiségben készíteni, mert nagyon kapós!
Tojáslikőrös isler
A klasszikus, csokoládéval bevont, baracklekvárral töltött islert mindenki szereti, éppen ezért az ünnepekre is jó ötlet ezzel a finomsággal kedveskedni a családnak. Ha kicsit újítanál a hagyományos recepten, akkor az omlós tésztát szúrd ki karácsonyi formákkal, de ne csak látványban, ízben is változtass a megszokotton, a krém legyen tojáslikőrös, amitől sokkal ünnepibb hangulatú lesz az aprósütemény.
Fahéjas dióvaj
A dió igazi karácsonyi csemege, rengeteg klasszikus ünnepi finomság készül belőle. A megszokott sütemények mellé érdemes krémes textúrájú dióvajat is készíteni a karácsony többi jellegzetes ízével párosítva. A dióvaj ínycsiklandó csemege, kanalazhatod magában, kenheted kenyérre, süteményekre vagy kekszre. Hűtőben tárolva akár 3 hónapig is eláll.
Házi szaloncukor
Nincs karácsony szaloncukor nélkül. Ha szeretnéd, te is el tudod készíteni a finomságot, méghozzá meglepően egyszerűen. A szaloncukor alapja lehet darált dió vagy keksz, amit rumba áztatott mazsolával és naranccsal kell egybeturmixolni, majd jöhet a formázás, a csokival borítás, a száradás és a csomagolás.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Kiss Marietta Panka