
8 isteni recept zsenge karalábéval: főzeléknek és salátának is tökéletes

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Mutatós, céklával színezett töltött tojás: kezdőknek is sikerülni fog

Selymes, házi tojáslikőr: a legfinomabb vendégváró

10 pompás sós vendégváró a húsvéti asztalra: pogácsa, sajtos rúd és társaik

Sajttal és sonkával töltött, omlósra sült karaj: hidegtálra is tökéletes

Álomszép húsvéti répás muffin: rögtön dupla adaggal keverd be
Míg kapni zsenge karalábét, addig készíts belőle minél többféle receptet, ezeket az ételeket csak szeretni lehet, a köbre emeli őket az édeskés zöldség.
Sokan azért nem kedvelik a karalábét, mert fás példányokkal találkoztak eddig, pedig a tavasszal kapható zsenge, édeskés zöldség nyersen és sütve, főzve is isteni finom. Adj neki te is egy újabb esélyt, biztosak vagyunk benne, hogy le fog venni a lábadról!
Zöldségleves
Zsenge karalábéból készül a legfinomabb leves, legyen szó krémes vagy klasszikus változatról. Ebben a receptben a főszereplő zöldség mellé krumpli és répa is kerül, így nagyon tartalmas lesz, a friss zöldfűszerek pedig a köbre emelik. A karalábé levelét se dobd el, főzd bele a levesbe, nagyon egészséges és finom is!

Karalábé-krémleves
Ha a krémlevesek szerelmese vagy, azt is bátran készíthetsz karalábéból, alig valamiből készül, mégis isteni finom! A krumplinak hála picit sűrűbb és laktatóbb, a tejszíntől pedig nagyon selymes. Főzheted vízzel és alaplével is, utóbbival még ízletesebb lesz.

Karalábéfőzelék
Ha egy fokkal laktatóbb ételt készítenél, ezt a főzeléket ajánljuk, amely önmagában is megállja a helyét valamilyen feltéttel, de akár köretként is kínálható. A zsenge karalábé sűrű, tejszínes szószban fő puhára, amelybe még a levelét is belekeverjük. Ha nincs kéznél alaplé, tejjel is felöntheted a zöldséget, mindenhogy mennyei lesz!

Hússal töltött karalábé
A karalábé – az alakjából adódóan – tökéletesen alkalmas a töltésre. Ebben a receptben darált húsos ragu kerül bele, amelytől nagyon tartalmas és ízletes lesz. A töltött karalábékat még egy vajas-tejszínes szósszal is nyakon öntjük a végén, így valódi ízbomba lesz.

Zöldséggel töltött karalábé
Ha egy fokkal könnyedebb fogásra vágysz, hús helyett zöldségeket is tölthetsz a zsenge karalábéba. A töltelékbe kerülhet hagyma, répa, gomba, kukorica, amit csak szeretnél. Ezeket meg kell párolni, mielőtt a karalábéba töltenéd, úgy biztosan nem maradnak roppanósak sütés után.

Karalábégratin
Ha szereted a gratint, avagy a francia konyha egytepsis fogását, próbáld ki karalábéval is! Az eredeti receptben vékonyra szelt krumplit rétegeznek tejszínes szósszal, majd összesütik, de más zöldséggel is működik a módszer. Ebben a változatban karalábé került a burgonya mellé, majd az egészet sajtos besamelmártás fogja össze.

Karalábésaláta
Ha teljes mértékben ki szeretnéd használni a karalábé adta lehetőségeket, nyersen érdemes elropogtatni a zöldséget, úgy nem csak finom, egészséges is! Salátaként, savanykásabb almával kombinálva biztosan levesz a lábadról, főleg, ha még joghurtos öntettel is egybekevered. Igazi vitaminbomba, és nem mellesleg isteni finom!

Finomfőzelék
A finomfőzelék sokak gyerekkori rémálma, pedig zsenge zöldségekből készítve isteni fogás lehet. Ha nem betonkemény és lisztes, hanem krémes, mint ebben a receptben, egész biztosan ízleni fog kicsiknek és nagyoknak is. Tavasszal próbáld meg zsenge répából, cukorborsóból és karalábéból készíteni, úgy csak szeretni lehet.
Fotók: Getty Images