A zuglói kávéházat 70 éve imádja a helyi közösség - A Katica különleges delikátesz is egyben

katica3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy hely attól jó, hogy jelen vagyunk benne - vallja a már 70 éve létező és most nyáron újranyitott Katica Kávéház házigazdája. Varga Márta tulajdonos a társaival együtt most is jelen van, nem panaszkodik a körülményekre, bizakodva tekint a jövőbe.

Kicsit késve érkeztem a Katica Kávéházba, ugyanis nem ismervén a Stefánia út számozását, véletlenül egy megállóval előbb szálltam le a troliról. Így hosszú idő után kénytelen voltam sétálni egyet Zugló egyik leghangulatosabb útján. A Katica a Stefánia út kertvárosias részén, egy kis bérházsor aljában várja a vendégeket, egyben barátságos kerthelyiségként is szolgál. A kávéház a nyár közepén nyitott újra. Alig ismerkedhettek meg vele a környékbeliek, amikor novemberben át kellett állni az elviteles kiszolgálásra. 

A tulajdonosok megőrizték a hely nevét és eredeti, kávézó jellegét, emellett delikátesz árukat is kínálnak, főként kistermelőktől származó termékeket. A portálhoz nem nyúltak, de belül felújítottak, bár a padló olyan szép volt, hogy azt meghagyták. Szerencsére a zuglóiak hamar rákaptak a jó kávét és finom pék- és cukrászsütiket áruló Katicára, kialakult a stabil törzsközönség, amely ha másért nem, az elviteles koffeinadagjáért biztosan beugrik mindennap. A kávé nápolyi, sötét pörkölésű, de akad világosabb pörkölésű is, a közönség mindkettőt nagyon kedveli. 

kávé katica álló

Cukormentes lekvár, biobor, kovászos kenyér és gluténmentes sör

A Katicából olyan különlegességeket vihetsz haza, mint a babos zakuszka, a sült paprikából készült savanyúság vagy a lila bazsalikomszörp, de megtaláltam itt gyerekkorom nagy családi kedvencét, a marhanyelvet is, amelyből rögtön vettem is. A hústermékek mind szabad tartású állatok húsából készülnek, a feldolgozásuk során nem használnak vegyszert, sem tartósítószert.

A szörpök sem hagyományos ízvilágúak, van fahéjas szilva és sült tea ízű, utóbbi olyan, mintha forralt bort innál alkoholmentes verzióban. A borok kedvelői is inkább különleges fajtákat találnak itt, új-zélandit, spanyolt, magyart, valamint biodinamikus borok széles választékát, de van prosecco, champagne és cava is. A sörfogyasztók többek közt cseh kisüzemi sörök közül válogathatnak, de van a polcokon gluténmentes változat is. A nem folyékony kenyér egy részét pedig a kispesti Vekerle telepen Irénke néni süti, a kovászos és rozskenyér csütörtökön, pénteken és szombaton kapható a Katicában.

Ugyan nem nagyüzemben, de napi ajánlattal is várja vendégeit a Katica, baráti áron ehetsz két fogást, de választhatsz vegetáriánus ételt is. Hétvégenként sem maradsz meleg étel nélkül, ilyenkor valamilyen tartalmas levest főznek.

bagett katica belső

Görög polc

A Katicában egy egész nagy polc csak görög termékekkel van tele, nem véletlenül. A tulajdonosok Görögország rajongói, de ami még fontosabb, így fejezik ki tiszteletüket a második világháború után a környéken nagy számban letelepedett görög menekültek iránt. Többségük itt, Zuglóban talált otthonra, a kolónia tagjainak leszármazottjai máig a környéken élnek. A Katica felett is egy görög néni, Nusi néni lakik, aki „békeidőben” (a járványhelyzet előtt) mindennap betért egy kávéra – és a mai napig leinteget. Márta vallja, hogy a legjobb minőségű olívaolaj Görögországból származik, ezt a tapasztalatát szerencsére a vásárlók is megerősítik.

görög polc katica álló

Tervek a jövőre

A tulajdonosok már lélekben a terasz-szezonra készülnek, és persze néhány újdonságot is terveznek tavaszra és nyárra. Lesznek long drinkek, izgalmas fagyikelyhek, de ami a legfontosabb, mindenki várja, hogy végre kiülhessen egy itallal a kezében és beszélgethessen egy jót a barátaival.

Fotó: Katica Kávéház, Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük