Divat vagy tényleg segít a fogyásban a ketogén diéta?

keto étrend
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Amikor egy újabb irányzat bekerül a köztudatba, sosem lehet tudni, hogy egy kérészéletű hóbort, esetleg egészségromboló diéta vagy tényleg hosszútávon működő életmódváltás lesz-e belőle.

A ketogén diéta, vagyis inkább étrend, fogalmával körülbelül egy éve találkoztam először, amikor a lányom osztálytársának édesapja nagyon látványosan, több mint 30 kilót fogyott a segítségével. Mindig posztolta az étrendjét, amiben főleg hús és rengeteg zöldség szerepelt. 

A ketogén diéta egyfajta alacsony szénhidráttartalmú diéta, amelybe többféle irányzat is beletartozik. Ezek az irányzatok mindig népszerűek voltak - gondoljunk csak Dr. Atkinsra -, hisz sokan vallják, hogy a fogyáshoz vezető legegyszerűbb út a szénhidrát csökkentése vagy drasztikus esetben megvonása. 

Az úgynevezett low-carb étrend sokféle lehet, van olyan irányzat, amely az összes szénhidrát fogyasztását korlátozza, vagyis a zöldségekét és a gyümölcsökét is, de van, amelyik csak a cukorral és a keményítővel szemben szigorú. A ketogén diéta is egyfajta low-carb irányzat, amely sosem látott népszerűségnek örvend. 

A ketogén diéta lényege

A tudományos alapokon nyugvó diéta lényege, hogy kevés szénhidrát mellett magas legyen a szervezet zsírbevitele. Ez elsőre paradoxon, hisz a diétával a zsírpárnákat szeretnénk eltüntetni. Az ajánlott, egészséges táplálkozás lényege pont ennek az ellenkezője: a bevitt szénhidrát legyen 60 százalék, a zsír maximum 30.

A keto étrend szerint szénhidrátból maximum 15 százalékot ehetünk egy nap, míg zsírból akár 75 százalékot is beépíthetünk a napi étrendünkbe. Tehát annak, aki így kíván étkezni, nem elég, hogy elfelejtheti a finomított szénhidrátokat, de a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt is. Így a szervezettől megvonja a szénhidrátokat, és arra kényszeríti, hogy a zsírraktáraihoz nyúljon, így elinduljon a zsírégetés. 

A ketogén étrend előnyei 

Az már félsiker, ha az étkezéseinkből elhagyjuk a finomított lisztet és cukrot tartalmazó ételeket. Gyors és látványos eredményt érhetünk el, ami mondjuk a tavasszal kezdett diétáknál különösen előnyös, ha nyárra formába szeretnénk kerülni.

Pont a drasztikussága miatt nem szabad 3 hónapnál tovább alkalmazni, így nem is nevezhető életmódváltásnak. Ezt a diétát sportolók is előszeretettel alkalmazzák, főleg felkészülési időszakban. Ők ilyenkor orvos felügyelete alatt étkeznek, már csak ezért sem szabad ezt kontrollálatlanul, saját szakállunkra hosszú ideig csinálni. 

A ketogén diéta hátrányai

Nem csak a ketogén, de más diéták negatívuma is, hogy amíg a szervezet nem szokik hozzá a drasztikus változáshoz és nem kap elég energiát, addig gyengébbek, fáradékonyabbak, sőt ingerültebbek is lehetünk. Ha tartósan alacsonyan tartjuk a szénhidrátbevitelt, akkor depresszió is fenyegethet, és még csak egy kocka csokit sem kaphatunk be ellene, hisz tiltja a diétánk. Ha közösségben dolgozunk vagy tanulunk (márpedig ez nagyjából mindenkit érint), akkor a kellemetlen szájszag sem utolsó probléma, a ketogén diéta ezt is eredményezheti.

Miután a zsírbevitelünk a magas, az sem mindegy, hogy ez telített vagy telítetlen zsírsavat jelent. Ha szalonnából, kolbászból és egyéb magas koleszterintartalmú húsféléből fedezzük, a szívünknek és az érrendszerünknek biztosan nem teszünk jót. A másik negatívuma, hogyha már elvesztettük az összes zsírpárnánkat, akkor az izmot kezdi a szervezet lebontani, ami végképp nem célunk. Ha valaki cukorbeteg vagy inzulin rezisztenciája van, akkor óriási kockázatot vállal ezzel a diétával, hiszen nekik óramű pontossággal kell adagolni a megfelelő mennyiségű szénhidrátot. A ketogén diétával életveszélybe is sodorhatják magukat. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon