Így hosszabbítsd meg a konyhai eszközeid élettartamát - 10 tippet mutatunk

vágódeszka kés cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi időt bírnak ki azok az eszközök, amelyeket a konyhában használsz, hiszen biztosan nem kevés pénzt költöttél el arra, hogy segítsék a mindennapi munkádat.

A legtöbb konyhában se szeri, se száma a különböző nélkülözhetetlen és kevésbé hasznos eszközöknek, amelyekre érdemes vigyázni, hogy minél tovább tartsanak. Szerencsére néhány egyszerű módszerrel az élettartamuk sokáig meghosszabbítható. 

A legkönnyebben a kések és a vágódeszkák mennek tönkre, ezekre - főleg, ha van közte kedvenced - fokozottan vigyázni kell. Ha mosogatógépet használsz, nagyon nem mindegy,  hova teszed a késeket , nemcsak kicsorbulhatnak, hanem a gép is meghibásodhat. Érdemes rendszeresen átnézni az eszközeidet, mert előfordulhat, hogy lesznek olyanok, amiket nem is használsz és csak a helyet foglalják , ezektől érdemes időről időre megszabadulni.

Kések

A szénalapú acélból készült késeket többféle módon tarthatod karban. Az egyik legfontosabb szabály, hogy használat után azonnal mosd el és töröld szárazra őket. Soha ne hagyd, hogy maguktól száradjanak meg. Bizonyos időközönként győződj meg róla, hogy minden késed éles-e. A tompa késekkel nem csak nehéz dolgozni, de veszélyesebb is. 

kések álló

Tapadásmentes serpenyő

A tapadásmentes serpenyők praktikusak és hasznosak, de meglehetősen drágák, így érdemes fokozottan vigyázni rájuk, hogy ne kelljen gyakran újat vásárolni. Az első és legfontosabb szabály, hogy ne a legmagasabb hőfokon süsd vagy pirítsd bennük az ételeket. Az ételek kiszedéséhez pedig fa vagy szilikon lapátot használj, hogy ne karcolják össze a bevonatot. 

Vágódeszkák

A vágódeszka nem csak hasznos, de mutatós kiegészítő is. Sajnos előfordul, hogy a használat során megreped vagy megvetemedik. Azért, hogy ezt megakadályozd, havonta legalább egyszer le kell kenned élelmiszerbarát olajjal. Mielőtt beolajozod a vágódeszkát, ellenőrizd, hogy teljesen száraz-e. Az olajat mindig tiszta eszközzel vidd fel a deszkára és egy éjszakán át hagyd száradni. Nemcsak a fa, hanem a műanyag vágódeszkát is rendszeresen kell tisztítani, ezekkel a módszerekkel biztosan sokáig és higiénikusan fogod tudni használni. 

vágódeszka álló

Konyhai szivacsok

A konyhai szivacs az egyik legpiszkosabb tárgy az otthonodban, többféle, komoly betegséget okozó baktérium melegágya. Ezért fokozottan kell arra ügyelned, hogy rendszeresen cseréld őket, mosni és fertőtleníteni nem szabad és nem is érdemes. Itt elolvashatod hogyan tárold és milyen időközönként cseréld le a szivacsot. 

Öntöttvas serpenyő

Ha megfelelően gondoskodsz az öntöttvas serpenyőről, akkor kiszolgálhat több generációt is. Ha nem tartod karban megfelelően, akkor viszont nem fogja bírni ilyen sokáig. Ha azt szeretnéd, hogy a serpenyőd sokáig megmaradjon, akkor ápold rendszeresen. Ne mosd mosogatószerrel, elég, ha vízzel és durva szemű sóval súrolod. Utána öblítsd le meleg vízzel, majd kend be olajjal. 

vasserpenyő álló ok

Főzőspray-t lehetőleg ne használj

Az egészségesebb életmód nevében vannak, akik olaj helyett főzőspray-vel sütnek azért, hogy így is csökkentsék a zsiradék mennyiségét. Abban az esetben, ha tapadásmentes serpenyőt használsz, ez egyáltalán nem jó megoldás. A legtöbb főzőspray összetevői között egy olyan emulgeálószer is található, amely olyan bevonatot hoz létre a serpenyőn, ami hosszú távon károsítja. Ezért inkább használj olajat, vajat vagy másfajta zsiradékot. 

Mosogatógép

Mosogatógép ma már majdnem minden háztartásban megtalálható. Nagy segítség, sokan már el sem tudják képzelni az életüket nélküle. Nem olcsó készülék, ezért is fontos, hogy minél tovább működőképes maradjon. Ügyelj arra, hogy rendszeresen tisztítsd a szűrőt. Ne feledkezz meg az ajtóról és a tömítésről sem, itt nagyon könnyen felhalmozódhatnak a különféle szennyeződések. 

mosogatógép álló ok

Mosogatógép használata

Bár a mosogatógép hasznos háztartási eszköz és nagy segítség is, vannak olyan konyhai eszközök, amelyek tönkremennek, ha gépben mosod őket. Mielőtt beletennél bármit, mindig olvasd el a címkét. Ebben a cikkünkben leírtuk, hogy melyek azok az edények, amelyeket semmiképpen ne tegyél mosogatógépbe. Ez a tiltás általában az éles késekre, a kristálypoharakra (megrepedhetnek) és fa vágódeszkákra (elvetemedhetnek) vonatkozik. 

Kávéfőző

A kávéfőzőket bizonyos időközönként vízkőtleníteni kell, különben nemcsak a készülék mehet tönkre, hanem a kávé is rossz ízű lesz. Itt elolvashatod, milyen gyakran és hogyan tisztítsd meg a kávégéped. A kotyogós kávéfőző külön gondoskodást igényel, ebben a cikkben elolvashatod, hogy tudsz vigyázni rá. 

kávéfőző belső

Olvasd el a használati utasítást

Ez nyilvánvaló lehet, de sajnos sokan legfeljebb egy pillantást vetnek a vásárolt termék használati utasítására. Pedig ahhoz, hogy helyesen tartsd karban a konyhai eszközöket, be kell tartani a használati utasításban leírtakat. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük