Így szagtalanítsd a konyhai lefolyót: a duguláson is segítenek a természetes módszerek

konyhailefolyó
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mosogatóba tehető szűrő praktikus találmány, nélküle minden ételmaradék a lefolyóban landol, amelyek megakadva egyrészt dugulást, másrészt borzasztó bűzt okozhatnak.

Ha a konyhában gyanús szag árad a lefolyódból, akkor itt az ideje egy alapos takarításnak. Ehhez természetes szereket is használhatsz, amelyek nemcsak a bűzt, hanem a dugulást is megszüntetik. A lefolyóba került ételmaradék, illetve zsiradék lerakódhat a lefolyó szifonjában, ezért érdemes rendszeresen tisztítani a mosogatót, és megelőzni a kellemetlenséget.

Ha nincs dugulás

A forró víz csodákra képes: feloldja a szag forrását, a zsíros lerakódásokat a csövek faláról, így megszünteti a bűzt. Ehhez a módszerhez tiszta vizet is forralhatsz, de akár a tészta vagy krumpli főzővizét is felhasználhatod, ha spórolnál egy kicsit. Ha a lefolyód el is van dugulva, akkor sajnos nem elegendő ez a módszer.

lefolyó

A csoda páros

A szokásos páros sem hiányozhat a felsorolásból, az ecet és a szódabikarbóna. Külön-külön is csodákra képesek, de ha biztosra akarsz menni, együtt használd a kettőt, 1:2 arányban. Szórj fél csésze szódabikarbónát a lefolyóba, majd önts utána 1 csésze meleg ecetet. Itt nem kell finomkodni, a jó erős 20%-os az igazi. Hagyd őket állni pár percig, amíg reakcióba lépnek egymással, ekkor habzást fogsz tapasztalni. Ezután önts a lefolyóba forró vizet, így garantáltan megszűnik a szag és a dugulás is.

Sokan durva szemű sót is adnak ehhez a kompozícióhoz, az is segít semlegesíteni a szagokat. 

lefolyó2

Az illatos megoldás

Ha nem kedveled az ecet maró szagát, citromlevet is használhatsz helyette, kevésbé költséghatékony, viszont sokkal kellemesebb az illata, és ugyanúgy működik a szódabikarbónával. Citromlé helyett citromsavat is alkalmazhatsz: szórd a lefolyóba, önts rá egy pohár forró vizet, majd hagyd állni kb. 20 percig, amíg kifejti a hatását. A citrom nagy előnye, hogy illatos és fertőtlenít is egyben.

Kólát a lefolyóba

Nem csalás, nem ámítás, a kóla is tökéletes tisztítószer, savas kémhatása miatt lemarja, feloldja a szennyeződéseket. Hagyd a lefolyóban pár óráig, majd önts rá meleg, utána pedig hideg vizet. Bármilyen olcsóbb kóla megfelel erre a célra.

lefolyó3

Megelőzés

A legegyszerűbb, ha megelőzöd a problémát: ennek érdekében érdemes heti egyszer egy kevés szódabikarbónát szórni a lefolyóba. Szűrőt is ajánlott beszerezni, hogy a maradékok ne kerüljenek a szifonba, illetve olajat sose önts a mosogatóba, inkább add le itt.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük