10 ízletes fogás, ami konzervből is elkészíthető: változatos recepteket mutatunk

cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A konzervzöldség sem ördögtől való, sőt, egy-egy helyzetben különösen jól jöhet, ha van otthon és tudjuk, mit kezdjünk vele.

Változatos recepteket próbáltunk nektek összegyűjteni, van köztük egyszerűbb és kicsit különlegesebb is, bár a főzelék és a leves a konzerv legegyszerűbb felhasználási módja, ezeken túl is van élet. Főként hüvelyeseket, paradicsomot, esetleg kukoricát veszünk konzervformában, így a receptek is ezek köré épülnek.

Krumpli curry

Nem teljesen főzelék, annál különlegesebb, mégis egyszerű recept. Az alapja paradicsomkonzerv és egy hasonlóan hétköznapi alapanyag, a burgonya. Ezen a két fő hozzávalón kívül csak fűszerekre és kókusztejre van szükség, de a fűszerezést variálhatjuk a kamránk függvényében. Érdemes adni neki egy esélyt, a paradicsomkonzerv egy igazán izgalmas egytálételben születik újjá.

Ribollita

A ribollita kenyérrel sűrített olasz zöldségleves, amelybe leveszöldségek, hagyma, krumpli, bab és paradicsom kerül, utóbbi kettőből nyugodtan használhatunk konzervformát is. Az ízes, gazdag zöldséglevest kenyérrel tálaljuk, amely nem csak sűríti, de sokkal laktatóbbá is teszi a fogást, ráadásul a megmaradt, száraz pékáruval a legjobb.

Csicseriborsó-saláta

Gyakran veszek csicserikonzervet, ugyanis számtalan fogás készülhet belőle, például saláta. Ebbe a verzióba hagyma, paradicsom, uborka és paprika kerül a hüvelyes mellé, így friss, de nagyon laktató lesz a végeredmény. A salátát nyakon kell önteni egy citromos, olívaolajos öntettel, illetve rengeteg friss zöldfűszerrel. 

Paradicsom-krémleves

A paradicsomkonzerv legyegyszerűbb és legalapvetőbb felhasználási módja, mikor leves készül belőle, ez a verzió mégis kicsit különlegesebb a megszokottnál. Tejszín teszi ugyanis krémessé és selymessé, ráadásul az alapja pirított baconnel indul, amitől picit füstös és izgalmas lesz az aromája, érdemes kipróbálni. 

Répás falafel

A falafel alapja a csicseriborsó, amely mellé ebben a receptben répa is kerül, hogy még izgalmasabb legyen a végeredmény. Az elkészítése nagyon egyszerű, mindent aprítógépbe kell tenni, összedolgozni, golyókat formálni belőle, majd kisütni. Igazán finom akkor lesz, ha készítünk mellé tahinis, joghurtos mártogatóst is.

Kukoricás babsaláta

Ez a recept egy az egyben elkészíthető konzervből, négyféle bab, csicseriborsó és kukorica kell hozzá, de bármelyikből használhatunk konzerv verziót is. A hüvelyesekre vinaigrette és zöldfűszerek kerülnek, semmi egyéb, de annyira laktató a végeredmény, hogy bátran megállja a helyét főételként is. 

Kápia paprikás hummusz

A csicseriborsó harmadik felhasználási módja - a fent említett falafel és saláta mellett - a hummusz. Ez a krémes, tahinis mártogatós jó kenyér vagy pita mellé, de kínálhatjuk zöldséghasábokkal is. Ez a verzió kicsit extrább a megszokottnál, ugyanis grillezett kápia paprika teszi füstössé és izgalmassá az összhatást. 

Babburger

Hüvelyes zöldségekből könnyedén készíthetünk hamburgerpogácsát, amely tökéletes vega megoldás, de a húsevők is szeretni fogják. A babfasírthoz lisztre, zsemlemorzsára, parmezánra és tojásra van szükség, illetve babkonzervre. Ezeket az alapanyagokat össze kell dolgozni, formázni, majd kisütni, szóval egy igen egyszerű receptről van szó. 

Paradicsomos borsófőzelék

Konzervzöldségekből főzeléket készítünk leggyakrabban, abból is lehet egyszerűbbet és különlegesebbet. Ebben a receptben a zöldborsó lehet friss, fagyasztott és konzerv is, de paradicsomkonzervre is szükségünk lesz. Nem tejfölös habarást, hanem olaszos, fűszeres, paradicsomos ízvilágot kap a megszokott főzelék. 

Pesto-leves

15 perces levesrecept, amelyhez kész vagy házi pestóra, fehérbabra, spenótra és alaplére van szükség. Villámgyors ez a recept, mivel a spenótnak alig kell pár perc, a bab pedig konzerv is lehet, tényleg elkészül negyedóra alatt, napközben, akár ebédszünetben is össze lehet dobni. Az íze pedig fenomenális, hiába csak pár alapanyag van benne.

Fotók: Getty Images/Ács Bori/Pataki-Szabó Fruzsina/Sóbors

Ezt is szeretjük