Gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, immunerősítő – 8 érv, amiért érdemes körtét fogyasztani
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A körte az almához hasonlóan egész évben beszerezhető, zamatos, egészséges gyümölcs, amit nem csak nyersen érdemes fogyasztani - sütemények, levesek, saláták és különböző szószok is készülhetnek belőle.
A népszerűségi listán a körte eltörpül az alma mellett, pedig érdemes lenne gyakrabban fogyasztani, hiszen áldásos hatásáról is ismert. Homérosz például egyenesen az istenek ajándékának nevezte a gyümölcsöt.
A sok színben fellelhető gyümölcs hosszúkás, édes zamatú. Több mint 5000 körtefaj ismert, ebből 25-öt termesztenek, körülbelül 10 fajtája lelhető fel a piacok, boltok kínálatában. A legkedveltebb körtefajták: Vilmoskörte, Nemes Krassán, Gujot, Anjou, Alexander.
A középkorban nyersen sosem fogyasztották a gyümölcsöt, mivel tévesen mérgezőnek ítélték. A Napkirály, XIV. Lajos korában változott a helyzet, ekkor már uralkodói ínyencségnek számított.
A későn érő fajták héja nehezen emészthető, puffadást okozhat. A gyümölcshéj alatti úgynevezett kősejtek az arra érzékenyeknek bél- és epegörcsöt is okozhatnak, nekik fogyasztás előtt érdemes eltávolítani a héjat.
A körtében nagyon sok ásványi anyag található, vitaminokban is dúskál, főleg A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin tartalma magas. A gyümölcsről úgy tartják, gyakori fogyasztása természetes gyógyír lehet ízületi gyulladásra, vérszegénységre és a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét is csökkenti. Jótékony hatásai miatt érdemes beiktatni az étrendünkbe.
A látás őre
Ha mindennap fogyasztjuk, a szemünket megvédhetjük a makula-degeneráció kialakulásától, ami az időskori vakság egyik leggyakoribb oka.
A szív barátja
Rostban gazdag, ami kifejezetten jót tesz a szívnek. A rost csökkenti a koleszterinszintet azzal, hogy megköti az epesavat és kihajtja a szervezetből. A körtében kvercetin is található, ami mérsékeli a vérnyomást.
Gyomorproblémákra is ajánlott a fogyasztása
A gyümölcsben lévő pektin segíti az emésztést, jó hatással van a belek működésére, méregtelenítésre ajánlott a fogyasztása. Magas rosttartalmának köszönhetően a vastagbélrák megelőzésében is hasznos.
Feltölt energiával
A gyümölcsből érdemes turmixot is készíteni, a fáradt szervezetet energiával tölti fel. A jó szellemi teljesítmény érdekében érdemes a körtét 30 percig főzni, majd a levét meginni, vizsgaidőszakban hasznos lehet az így készült ital.
Cukorbetegek is ehetik
Magas a rosttartalma, de a glikémiás indexe alacsony, ezért a körte az egyik legjobb gyümölcs a cukorbetegséggel küzdők számára. A szervezet lassan emészti meg a gyümölcsben lévő tápanyagot, ezért elfogyasztása után nem ugrik meg a vércukorszint. Zamata miatt az édesség utáni sóvárgást is csillapítja.
Megelőzi a csontritkulás kialakulását
A körtében található kalcium miatt gyerekeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása - az erős csontokért és fogakért.
Gyulladáscsökkentő
Gyulladásos, légúti betegségek kezelésében is hatékony.
Immunerősítő
Az édes zamatú körte immunerősítő ásványi anyag- és vitamingazdagsága miatt.
Fotók: Getty Images