
7 szuper krumplipüré a klasszikustól a sajtosig: ízbomba ötleteket mutatunk

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Kurkumás édesburgonya-krémleves: tápláló fogás tele antioxidánsokkal

Egyszerű, álompuha amerikai palacsinta: alig kell hozzá valami

Mennyei rizibizi olasz köntösben: köretnek és egytálételnek is tökéletes

Filléres, csípős paprikás krumpli: jó sűrű a szaftja

7 mennyei fogás avokádóval: összegyűjtöttük a legjobb recepteket
Meg lehet unni a hagyományos krumplipürét? Nem biztos, de sosem árt, ha van pár ötlet a tarsolyunkban, mutatunk pár szuper receptet!
A krémes, házi krumplipürének nincsen párja, és bár a klasszikus recept is levesz mindenkit a lábáról, érdemes néha kísérletezni a különböző ízesítésekkel. Lehet tejszínes, fokhagymás, sajtos, minden formában mennyei lesz.
Alább 7 szuper variációt mutatunk: érdemes őket kipróbálni, mert így biztosan nem fogod megunni a krumplipürét, mindegyik változat isteni finom.
Sült fokhagymás krumplipüré
A fokhagyma szinte minden ételt feldob, hát még akkor, ha sütve kerül a fogásba! Ugyanis a fokhagyma átalakul a sütőben, édeskés és nagyon krémes lesz, így karakteres ízt ad a krumplipürének, mégsem lesz túlzó. Ez a recept ráadásul teljesen növényi alapú, így vegánként és laktózérzékenyként is elkészítheted.

Pesztós krumplipüré
Ha igazán különleges formában kínálnád a klasszikus krumplipürét, vaj helyett bazsalikomos pesztóval ízesítsd. Ettől nemcsak krémesebb lesz, de sokkal ízletesebb is, a zöldfűszeres kence feldobja a néha már unalmas alapot. Ha még finomabb és adalékanyag-mentes formában készítenéd el a pürét, a pesztót is házilag dobd össze!

Sütőben sült krumplipüré
Ha ennyire nem rugaszkodnál el a hagyományos pürétől, és maradnál a klasszikus ízesítésnél, próbáld ki ezt a sütőben sült verziót! Ehhez a pürét készítsd el a szokásos módon, tejjel és vajjal törve, majd sok sajttal süsd össze, ez szépen rápirul majd a tetejére. Ha pedig egy fokkal különlegesebb formában kínálnád, parmezánt és szerecsendiót is keverj bele.

Parmezános krumplipüré
Maradva a sajtos vonalnál, ezt a parmezános-fokhagymás pürét is érdemes kipróbálni! A fentebb olvasható verzióval ellentétben ebbe a receptbe nem kerül bele a teljes fokhagyma, csak az ízét adja át a tejnek, majd ez az aromás folyadék krémesíti a krumplit. Hogy még selymesebb és finomabb legyen, a vajat és a parmezánt se hagyd ki belőle!

Zöldséges krumplipüré
Ha egy fokkal laktatóbb formában készítenéd el a krumplipürét, dobd fel színes párolt zöldségekkel! Minél többfélével, annál jobb, de teljesen rád van bízva, mit választasz. Ha így készíted, akár önmagában is megállja a helyét egy könnyed, mégis laktató ebédként, de izgalmas köretként is szuper választás.

Görög krumplipüré
A görög krumplipüré, avagy a skordalia egy nagyon izgalmas recept, amelyben citrom és fokhagyma dobja fel a krémes alapot. Hogy még tartalmasabb és táplálóbb legyen, a görög változatba mandula is kerül, a kész pürét pedig gyakran mártogatósként is kínálják. Ha valami különlegesre vágysz, mindenképp próbáld ki ezt a receptet!

Kétsajtos krumplipüré
Bár volt már a felhozatalban sajtos krumplipüré, ez a változat extrán krémes. Rengeteg vajtól és tejtől selymes, mint a klasszikus változat is, de kerül még bele krém- és reszelt sajt is, így valódi ízbomba lesz. Ha pedig feldobnád még valamivel, szerecsendió és fehér bors is ízesítheti.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter