9 krumplis finomság, amit muszáj kipróbálni: édesburgonyás recepteket is mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Régen a szegények eledeleként hivatkoztak a burgonyára, mely nagyon sokféleképpen felhasználható, levesek, köretek és még rengetegféle finomság készülhet belőle.
A krumplinak több fajtája ismert, van, amelyik salátába való, míg más sütve a legfinomabb. A zöldség ízletes, tápláló és nagyon változatosan felhasználható, a magyar konyha kedvelt alapanyaga, olyan klasszikus finomságok készülhetnek belőle, mint a paprikás krumpli vagy a rakott burgonya, de a francia, spanyol és az olasz gasztronómia is előszeretettel használja.
A burgonyából egyszerű fogások és bőséges, különleges egytálételek is készülhetnek, és még vendégváró falatka, pogácsa is süthető belőle. Újabban az édesburgonya is nagy sikernek örvend, mely fánktésztába és brownie masszájába is kerülhet, szaftosabbá téve a kedvelt süteményt. A krumplit mindenki szereti sokoldalúsága miatt, érdemes felfedezni. Mutatjuk kedvenc receptjeinket.
Joghurtos burgonyafőzelék
A főzelékek színes palettáján az egyik legnagyobb kedvenc a krumplifőzelék, melyet több változatban is el lehet készíteni. Finom hagyományosan, babérlevéllel készítve, de hagymával vagy joghurttal dúsítva is kipróbálhatod. A sűrítést a megszokott lisztes habarás helyett önmagával vagy keményítővel végezd.
Rozmaringgal sült krumpli
A sült krumplit mindenki szereti, főleg akkor, ha nem tocsog az olajban, ezért sütőbe tolva is elkészítheted, jóval kevesebb zsiradék hozzáadásával. A tökéletes sült burgonya textúrája kívül ropogós, belül pedig krémes. A tepsiben pirult krumpli elkészítése egyszerű, a fűszerezését azonban érdemes izgalmasra venni, rozmaringgal bolondítva isteni lesz a végeredmény.
Ír krumplilepény
A rád maradt krumplipürét is megmentheted, de frissből is elkészítheted ezt a receptet. A szerény finomság alig valamiből készül, az alapot bátran felturbózhatod, engedd szabadjára a fantáziádat, zöldségekkel, hússal és izgalmas fűszerekkel dúsítsd a lepényt. A tészta akkor jó, ha könnyű, ezért a lisztet csak akkor add hozzá, miután kihűlt a püré.
Krumpliszeletek alatt sült ragu
A szaftos, ízekben gazdag egytálétellel egy sereg is jóllakhat. Az aranybarna krumpliszeletek alatt darált húsos, zöldséges ragu bújik meg. Az étel szaftosságáért alaplé és paradicsompüré felel, a fűszerezése intenzív, étkezés után ott maradnak az ízek a szájban. Nagy családi vagy baráti ebédek alkalmával tökéletes választás a tepsis fogás.
Kelkáposztás krumplipüré
Köretek közül a krumplipüré az egyik legnagyobb favorit, melegen kínálva a legfinomabb. A burgonyapüré egyszerű, mégis sokoldalú köret, melyet rengeteg mindennel dúsíthatsz. Jól áll a pürének, ha sajttal gazdagítod, vagy édesköménnyel, pirított káposztával is kipróbálhatod. A káposztás krumplipüré sokkal laktatóbb és ízletesebb a megszokott verziónál.
Snidlinges bécsi burgonyasaláta
A krumplisaláta készülhet ecetesen és majonézesen, mindkét verzió akkor a legfinomabb, ha tálalás előtt hűtőben pihen legalább egy éjszakát, így az ízeknek van ideje összeérni. A bécsi krumplisaláta rántott hús mellé kötelező, ha lehetőséged engedi, akkor a salátát szezontól függően dúsíthatod hónapos retekkel vagy snidlinggel.
Édesburgonyás gratin
A francia konyha rakott krumplijának vegetáriánus változata, melyet édesburgonyából is el lehet készíteni. A vékonyra szelt batáta fűszeres tejszínnel nyakon öntve pirul sok-sok sajttal. Hogy minél finomabb legyen, kétféle sajtot szórj a rétegek közé.
Sült édesburgonya
A héjában sült édesburgonyát kínálhatod ebédre, vacsorára, és még napindítónak is tökéletes választás. Hogy gyorsabban piruljon meg a batáta, félbevágva told sütőbe, szervírozd karakteres fűszerekkel, megkenheted sajtkrémmel, sonka és lila hagyma is kerülhet rá. Egyszerű, ennek ellenére mennyei és változatosan fogyasztható finomság.
Spanyol omlett
A spanyolok kedvelt krumplis finomsága laktató, finom és rengetegféle változatban készülhet. Az alapverzióban krumpli, hagyma, tojás és fűszerek alkotják az omlettet, ha azonban szeretnéd, hússal, például sonkával vagy kolbásszal is dúsíthatod.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors