![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
8 lecsóvariáció a nagyvilágból: próbáld ki más nemzetek változatait
![lcover](https://kep.index.hu/1/0/4440/44407/444075/44407518_3388100_068e629565236cb3bafd3f69764c7472_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Paprika, paradicsom és hagyma, ez a hármas a lecsó alapja, mely nem csak a magyar konyhában népszerű, más nemzetek is büszkék a saját változatukra.
A lecsó egyszerű, de nagyszerű étel, mely rengeteg verzióban készülhet, a magyar konyha nagy kedvence.
Minden családban megvan a bevált lecsórecept, van, aki bográcsban készíti, szalonnával és kolbásszal, de akad olyan is, aki tojással vagy káposztával dúsítja a kiadós fogást. A lecsó nem csak a magyar konyhában ismert, a franciák, olaszok és a törökök is szeretik, megvan a saját nemzeti receptjük, melyeket érdemes kipróbálni.
A lecsó egész évben készíthető, mégis nyáron igazán aktuális napérlelte zöldségből főzni. A lecsót mi, magyarok is szeretjük, olyannyira, hogy minden évben van itthon lecsófesztivál, melyet idén szeptember 24-én, Székesfehérváron rendeznek meg, ahol 600 főzőcsapat közül választják ki a 2022-es év lecsókirályát. Mivel a lecsó a magyar konyha büszkesége, nem csak ezen a rendezvényen mérik össze a tudásukat a főzni szeretők, az ország több helyszínén is lesz lecsófesztivál.
Te is lehetsz lecsókirály, ragadj fakanalat és dobd össze az ínycsiklandó ételt, hívd össze a családot vagy a barátokat, és gyűjtsd be az elismerést. Hogy a te lecsód legyen a legfinomabb, adunk pár receptötletet, melyeket érdemes kipróbálni, mindegyik mennyei a maga módján.
Kolbászos lecsó
A magyar konyha klasszikusa több változatban készülhet, a kötelező paprika, paradicsom, hagyma hármas mellé rengeteg mindent lehet adni. Ha igazán magyarosra szeretnéd készíteni, akkor kolbászt is keverj a zöldségekhez, ha szereted a csípőset, hegyes erős is mehet a lecsóba, tálalásnál pedig ropogós kenyeret kínálj mellé.
![ctl](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4440/44406/444066/44406614_26f70df902077a81b047301647264cc1_wm.jpg)
Lecsó bulgurral
Szokatlan körettel kerül tányérra a lecsó, kenyér vagy galuska helyett az egészséges, lassan felszívódó bulgur teszi kiadóssá a fogást. A bulgur a szaftos lecsóba főve készül, együtt puhul a zöldségekkel. Így készítve sokkal egészségesebb a nagy kedvenc.
![38019321 e63330eb09195412b570a697a661910c wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4440/44407/444070/44407098_2f8966dd41404041b525b80b96dcf1ed_wm.jpg)
Francia lecsó
A francia lecsó, a ratatouille abban különbözik a magyar lecsótól, hogy a paprika, paradicsom és hagyma hármasa kötelezően kiegészül padlizsánnal és cukkinivel, és a fűszerezésben is érezhető a francia életérzés. Mivel a francia lecsóban húsféle nem kap helyet, így könnyű, jólesik falatozni a nagy melegben.
![flct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4440/44407/444078/44407812_1dabad1361750a1dcab9316feec6bdff_wm.jpg)
Olasz lecsó
Az olasz lecsó zamatában kicsit savanykásabb, köszönhetően a vörösborecetnek. Hagyományosan jó sok paprikából készül, a tévé mellé mehet kaliforniai többféle színben, kápia, és a csípősebb fajtákból is lehet válogatni. A szaftos ételt az olaszok tésztával vagy rizzsel fogyasztják.
![olct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4440/44407/444070/44407064_307a6a18b87366cb427ae421a05d0f6e_wm.jpg)
Lecsós csirkemáj
Az ezerarcú étel húsfélével gazdagítva is kedvelt. A kolbászos vagy virslis verzió mellett érdemes májjal is kipróbálni. Bár a májat sokan nem szeretik, így készítve érdemes letesztelni, a belsőség puha, ízletes, jól fog állni neki a lecsó szaftossága.
![36418307 e940513474a0f41d5159c49a038c9250 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4440/44406/444065/44406588_d6216e1bb9913bf0179640fbbbab5668_wm.jpg)
Cigánylecsó
A cigány konyhában sokkal intenzívebben bánnak a fűszerekkel, amely a lecsón is érezhető. A cigánylecsót más néven szabolcsi lecsónak szokták nevezni, mivel a megszokott zöldségek mellé káposzta is kerül. Nagyon tartalmas, bőséges étel, a káposzta mellett csirkehús is kerül a fazékba.
![34850227 b0281e9517a462d107f49b488b6dc0ef wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4440/44407/444070/44407068_394eb4e3238508d944699ed9c6ba9633_wm.jpg)
Török tojásos lecsó
Fűszeres, tunkolós tojásos lecsó, mely melegen falatozva a legfinomabb. A török lecsó, a menemen több változatban készül, a tojás kötelező eleme, és két módon kerülhet a lecsóra, tükörtojás formájában, vagy felverve. A török lecsó mellé kötelező a meleg tea és lepénykenyér, valamint a saláta. A lecsó nem csak a fűszerekkel tehető különlegessé, olívabogyó és feta sajt is kerülhet rá, így még finomabb az étel.
![tlct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4440/44407/444070/44407070_d59b6ddb7fbc2dd57d09fa57991126d6_wm.jpg)
Sütőtökös shakshuka
A shakshuka az izraeli lecsó, mely több variációban készülhet. A szaftos fogás kiadós és nagyon finom, a tojás kihagyhatatlan résztvevő az ételben, a fűszerek közül pedig római kömény és chilipehely gondoskodik az egyedülálló ízélményről. A shakshuka évszakra hangolható, nyáron dobd fel cukkinivel vagy zsenge tökkel, ősszel és télen sütőtökkel dúsítsd.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági Zsófia /Sóbors, Szász Eszter / Sóbors