
Bográcsban az igazi – 7 hazai kedvenc, melyek tűzön főzve a legfinomabbak

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Mutatós vörös bársony cupcake: így egyszerűsíts, ha nem megy a tortasütés

Fokhagymás tésztaszósz fodros kelből: egészséges vacsi fél órán belül

Csokoládéba mártott zserbószívek: Valentin-napi desszert sütés nélkül

Krémes, tejszínes csirkeleves: puha krumplinudli a levesbetét

Menzakaják kvíze: kitalálod a hozzávalókból, melyik ételről van szó?
A bográcsozás remek közösségi, szabadtéri program, mely során együtt főzhettek, beszélgethettek, és élvezhetitek a szabad tűzön készült ételek utánozhatatlan ízét.
A bográcsban készült ételek szaftosak, az ízük kissé füstös: pompás hazai fogások készülhetnek így, melyekhez jó sok hagyma szükséges. Ezt pirítani és fonnyasztani is lehet, más ízhatás érhető így el. A hagyma mellett a másik kötelező alapanyag a fűszerpaprika, mely nemcsak ízt, hanem szép színt is kölcsönöz az ételeknek.
Az egyik legjobb nyári szabadtéri program a bográcsozás. Készülj rendesen kenyérrel, jól jön a tunkoláshoz, és persze a hideg italokról és a savanyúságról se feledkezz meg. Mutatjuk a legjobb bográcsrecepteket, melyeket jólesik elfogyasztani a szabadtéri buli során.
Paprikás krumpli
A hazai kedvenc egyszerű, kiadós fogás, mely készülhet kolbásszal vagy virslivel. Tényleg rengeteg recept szerint kipróbálható, Szabolcsban hosszú lével és nokedlivel szeretik, de kenyérrel tunkolva is tökéletes. Bárhogy is legyen, a paprikás krumpli szaftosan az igazi, ezért a hagymát ne sajnáld alóla. Az ételt öregburgonyából érdemes készíteni, mert az puhára fő, megszívja magát a szafttal.

Kolbászos lecsó
Ha nyár, akkor indulhat a lecsószezon. A szaftos, tunkolós fogás rengeteg recept szerint kipróbálható. Van, aki csak zöldségekkel (hagyma, paprika, paradicsom) készíti, míg más hússal is feldobja az ételt, lehet az kolbász, virsli, szalonna. Az biztos, ezektől a plusz alapanyagoktól csak még finomabb lesz az étel. A csípős ízek rajongói bátran használjanak pikánsabb zamatú paprikát vagy fűszereket, amelyektől még izgalmasabb lesz a lecsó.

Pörkölt
A pörkölt a magyar konyha éke, számos receptjét próbálhatod ki. Finom csirkehúsból, sertésből vagy épp marhából készítve. A pörkölt bográcsban lesz igazán finom, jó sok hagymával. Főzés során a friss paprikáról és paradicsomról se feledkezz meg, na meg a vörösborról, ami csak jót tesz az ételnek. A bográcsos pörkölt ropogós kenyérrel és savanyúval kínálva esik igazán jól.

Tejfölös csirkepaprikás egész csirkéből
A csirkepaprikás az egyik legfinomabb hazai étel, mely bográcsban készítve igazán tökéletes. A szaftos fogás készülhet csak a csibe combjából, de sokkal jobb, ha egész szárnyas alkotja. Akár még a belsőségeket (máj, zúza, szív) is nyugodtan belefőzheted az alapba. A hagyma mellett pedig paprika és paradicsom is kerüljön a hús alá, a csípős ízek kedvelői chilit is használhatnak.

Gulyásleves
A magyar konyha remekét az egész világon ismerik és szeretik. A gulyás rengeteg recept szerint kipróbálható: a tartalmas fogás marha- vagy sertéshúsból is tökéletes, érdemes házi csipetkével dúsítva is kipróbálni. A csípős ízek kedvelői erős paprikakrémmel vagy pikánsabb paprikával is ízesíthetik a levest.

Halászlé
A halászlé tájegységenként eltérően készül, van, amelyik passzírozott, míg másba tészta kerül. A halászlé akkor a legfinomabb, ha többféle hal megy a fazékba vagy a bográcsba, illetve a hagyma és a fűszerpaprika a lelke. Utóbbit mindig forrásban lévő vízbe kell szórni, különben leéghet az aljára.

Slambuc
A slambuc ősi magyar étel, mely krumpliból, tésztából és szalonnából készül. Ahogy a legtöbb fogás, úgy a slambuc is több recept szerint próbálható ki, találni olyan verziót, amelybe kolbász is kerül. A slambuc egy pirított tésztaétel, melynek lényege a folyamatos kevergetés, ezért nem árt, ha jó erőben van hozzá az ember. Az ételt addig kell kevergetni, amíg a tészta teljesen megpuhul, a szóbeszéd szerint legalább 32 alkalommal át kell forgatni.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors