![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Bográcsban az igazi – 7 hazai kedvenc, melyek tűzön főzve a legfinomabbak
![Legjobb bográcsban készült receptek cover](https://kep.index.hu/1/0/4914/49149/491496/49149648_3746794_23406201e8d91bf34344b7404faeb227_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A bográcsozás remek közösségi, szabadtéri program, mely során együtt főzhettek, beszélgethettek, és élvezhetitek a szabad tűzön készült ételek utánozhatatlan ízét.
A bográcsban készült ételek szaftosak, az ízük kissé füstös: pompás hazai fogások készülhetnek így, melyekhez jó sok hagyma szükséges. Ezt pirítani és fonnyasztani is lehet, más ízhatás érhető így el. A hagyma mellett a másik kötelező alapanyag a fűszerpaprika, mely nemcsak ízt, hanem szép színt is kölcsönöz az ételeknek.
Az egyik legjobb nyári szabadtéri program a bográcsozás. Készülj rendesen kenyérrel, jól jön a tunkoláshoz, és persze a hideg italokról és a savanyúságról se feledkezz meg. Mutatjuk a legjobb bográcsrecepteket, melyeket jólesik elfogyasztani a szabadtéri buli során.
Paprikás krumpli
A hazai kedvenc egyszerű, kiadós fogás, mely készülhet kolbásszal vagy virslivel. Tényleg rengeteg recept szerint kipróbálható, Szabolcsban hosszú lével és nokedlivel szeretik, de kenyérrel tunkolva is tökéletes. Bárhogy is legyen, a paprikás krumpli szaftosan az igazi, ezért a hagymát ne sajnáld alóla. Az ételt öregburgonyából érdemes készíteni, mert az puhára fő, megszívja magát a szafttal.
![Legjobb bográcsban készült receptek ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4914/49149/491496/49149696_78768959c07af158962b27030c3132ce_wm.jpg)
Kolbászos lecsó
Ha nyár, akkor indulhat a lecsószezon. A szaftos, tunkolós fogás rengeteg recept szerint kipróbálható. Van, aki csak zöldségekkel (hagyma, paprika, paradicsom) készíti, míg más hússal is feldobja az ételt, lehet az kolbász, virsli, szalonna. Az biztos, ezektől a plusz alapanyagoktól csak még finomabb lesz az étel. A csípős ízek rajongói bátran használjanak pikánsabb zamatú paprikát vagy fűszereket, amelyektől még izgalmasabb lesz a lecsó.
![43355190 40df29a478e6845a600acc46a41e454b wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4914/49149/491495/49149540_7b67bf7d87eff6f27e01d78217d75b69_wm.jpg)
Pörkölt
A pörkölt a magyar konyha éke, számos receptjét próbálhatod ki. Finom csirkehúsból, sertésből vagy épp marhából készítve. A pörkölt bográcsban lesz igazán finom, jó sok hagymával. Főzés során a friss paprikáról és paradicsomról se feledkezz meg, na meg a vörösborról, ami csak jót tesz az ételnek. A bográcsos pörkölt ropogós kenyérrel és savanyúval kínálva esik igazán jól.
![44801892 9ce1ca29564730e0e9588d2d65eca879 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4914/49149/491495/49149542_e28ca5ca25fa43d179d63fa74af096e1_wm.jpg)
Tejfölös csirkepaprikás egész csirkéből
A csirkepaprikás az egyik legfinomabb hazai étel, mely bográcsban készítve igazán tökéletes. A szaftos fogás készülhet csak a csibe combjából, de sokkal jobb, ha egész szárnyas alkotja. Akár még a belsőségeket (máj, zúza, szív) is nyugodtan belefőzheted az alapba. A hagyma mellett pedig paprika és paradicsom is kerüljön a hús alá, a csípős ízek kedvelői chilit is használhatnak.
![43110060 0208a935077e7f08c9f74e3d3ea2153a wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4914/49149/491491/49149160_b31bfc7f8637b356594c50442db42e86_wm.jpg)
Gulyásleves
A magyar konyha remekét az egész világon ismerik és szeretik. A gulyás rengeteg recept szerint kipróbálható: a tartalmas fogás marha- vagy sertéshúsból is tökéletes, érdemes házi csipetkével dúsítva is kipróbálni. A csípős ízek kedvelői erős paprikakrémmel vagy pikánsabb paprikával is ízesíthetik a levest.
![Legjobb bográcsban készült receptek ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4914/49149/491496/49149686_88a4e7afa4b30a51f9517ef81020f6cb_wm.jpg)
Halászlé
A halászlé tájegységenként eltérően készül, van, amelyik passzírozott, míg másba tészta kerül. A halászlé akkor a legfinomabb, ha többféle hal megy a fazékba vagy a bográcsba, illetve a hagyma és a fűszerpaprika a lelke. Utóbbit mindig forrásban lévő vízbe kell szórni, különben leéghet az aljára.
![Legjobb bográcsban készült receptek ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4914/49149/491496/49149690_9081c28883e09aecae561c7257471277_wm.jpg)
Slambuc
A slambuc ősi magyar étel, mely krumpliból, tésztából és szalonnából készül. Ahogy a legtöbb fogás, úgy a slambuc is több recept szerint próbálható ki, találni olyan verziót, amelybe kolbász is kerül. A slambuc egy pirított tésztaétel, melynek lényege a folyamatos kevergetés, ezért nem árt, ha jó erőben van hozzá az ember. Az ételt addig kell kevergetni, amíg a tészta teljesen megpuhul, a szóbeszéd szerint legalább 32 alkalommal át kell forgatni.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors