Kiadós és nagyon finom vörösboros sertéspörkölt: sok hagymától lesz sűrű a szaftja

vspcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pörkölt igazi magyaros étel, mely akkor tökéletes, ha a szaftja jó sűrű, tunkolni való.

Rengetegféle pörköltet lehet készíteni, húsból és zöldségekből is. Bármilyet is dobj össze, a hagyma mennyiségét ne sajnáld, attól lesz a szaft jó sűrű.

Bár sokan úgy tartják, a legjobb pörkölt bográcsban készül, lassan rotyogva, konyhában is el lehet készíteni az Oscar-díjas változatot. Fontos, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozz, és ne kapkodj. Hagyd rotyogni a pörköltet, főzd addig, míg sűrű lesz a szaftja, a hús megpuhul. Az elkészült finomságot kínáld nokedlivel, tésztával vagy tarhonyával, mellé pedig savanyúságot is tegyél.

Vörösboros sertéspörkölt

vspct

Hozzávalók 4 személyre

  • kevés olaj vagy zsír
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 darab tévépaprika
  • 2 darab hegyes erős paprika
  • 2 darab paradicsom
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 80 dkg sertéscomb
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 dl víz
  • 2 dl vörösbor
Recept idők

Elkészítés:

Egy magas falú edényben hevítsük fel a zsiradékot, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát és dinszteljük üvegesre.

A hagymához keverjük hozzá a paprikákat és a paradicsomot is.

Körülbelül 3-4 perc múlva fűszerezzük pirospaprikával, utána a közepes méretű kockákra vágott húst is forgassuk hozzá.

A pörköltet fűszerezzük sóval, borssal és majoránnával.

Amikor a hús színt kapott (körülbelül 4-5 perc), öntsük fel vízzel és borral. A pörköltet főzzük addig, míg a hús megpuhul, a szaft sűrű lesz, körülbelül 40-45 percig.

Tipp:                                                                                                          

Főzés közben az elpárolgott folyadékot pótoljuk, ha szükséges.

Ha szeretjük a tüzes zamatot, akkor csípős paprikakrémet is adjunk a pörkölthöz.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük