A legjobb karácsonyi köretek: az egyszerű krumplitól a különleges receptekig
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A köret legalább olyan fontos eleme az ünnepi asztalnak, mint az, ami mellé kínáljuk, a kettő együtt alkot kerek egészet.
Kitaláltad, mi lesz az ünnepi asztal sztárja, de kellene mellé egy mutatós és finom köret? Az alábbi válogatásban 10 szuper ötletet gyűjtöttünk össze, mindegyikkel garantált a siker!
Színes tepsis zöldség
Ha valami mutatós, tápláló és egyszerűen elkészíthető köretet tennél az asztalra, a tepsis zöldség a tökéletes választás! A hozzávalókat tetszés szerint variálhatod, de minél színesebbek, annál szebb tállal lepheted meg a családot. A zöldségek friss zöldfűszerekkel egybeforgatva sülnek, így még finomabbak lesznek, kívül pirultra, belül krémesre sülnek.
Baconös krumplifelfújt
Ha inkább maradnál a klasszikus vonalon, a krumplinál, azt is elkészítheted különlegesebb formában, például felfújtként. A tört burgonyát tejszínnel kell krémesíteni, majd szalonnával és sajttal összeforgatni, végül összesütni. Nagyon mutatós köretet tehetsz majd az asztalra, ráadásul a maradék pürét is új életre keltheted ebben a formában.
Sütőben sült répa feta sajttal
Színes és nagyon izgalmas ez az egyszerre édes és sós köret, a pirult, krémesre sült répán szépen karamellizálódik a cukor, a feta sajt pedig ellensúlyozza az édes ízeket. Amitől igazán különleges lesz a végeredmény, az a karamellizált dió, elsőre lehet, hogy furcsán hangzik, de elképesztően finom lesz vele, ne hagyd le róla!
Fondantburgonya
Visszakanyarodva a krumplihoz, az utóbbi időben a fondantburgonya örvend a legnagyobb népszerűségnek. Ez a henger alakú köret belül egészen krémesre sül, kívül pedig szépen megpirul. Ebben a cikkben videóban is megnézheted, hogyan készül, tökéletes lesz a végeredmény.
Hercegnőburgonya
Még mindig a burgonyánál maradva, a hercegnőkrumpli nagyon mutatós köret lehet, sültek mellé, de szaftosabb ragukhoz is tökéletes. Az elkészítése sem bonyolult, és könnyedén felturbózható zöldfűszerekkel és különféle sajtokkal. A kész masszát töltsd habzsákba, majd csillagcsövön keresztül nyomd ki, hogy igazán szép legyen.
Parmezánnal sült kelbimbó
Ha kedveled a kelbimbót, azért készítsd el, ha eddig nem szeretted, azért próbáld ki ezt a receptet, garantáltan imádni fogod! A kelbimbó ugyanis a sütőben készül, és parmezán, illetve zsemlemorzsa pirul a külsejére, szinte egy ropogós kéreg alakul ki rajta, míg a belseje krémes lesz.
Rozmaringos édesburgonya-püré
Ha már krumpliról volt szó, az édesburgonya sem maradhat ki a sorból, sütve és főzve is isteni köretek készülhetnek belőle. Fokhagymával és rozmaringgal keverve, pürésítve isteni lesz, ha pedig tejszín helyett kókuszkrémet használsz, a laktózérzékenyek és a vegánok is bátran fogyaszthatják.
Ünnepi brokkolisaláta
Bár nem egy megszokott zöldség az ünnepi asztalon, ress brokkoliból is isteni és színes salátát készíthetsz. Baconnel, lila hagymával és sajttal keverve mennyei lesz, majd akár ecetes-cukros dresszinggel is egybeforgathatod, de majonézes szósszal is. Ennek a salátának az a különlegessége, hogy a brokkolit nem kell se megfőzni, se sütni, nyersen kerül bele, megőrizve a vitamintartalmát és a roppanós textúráját.
Majonézes krumplisaláta
A lista végére két klasszikus receptet hagytunk: az első a majonézes krumplisaláta. Legyen az házi vagy bolti majonéz, tejföllel lágyítva, fűszerezve, főtt krumplival és lila hagymával keverve a maga egyszerűségében tökéletes. Ez a saláta jól behűtve az igazi, hagyd pár órát, hogy összeérjenek az ízek.
Majonézes dinsztelt káposzta
A végére pedig mi más kerülhetne, mint a dinsztelt káposzta? Bár ezt is rengetegféleképpen készítheted el, most egy majonézes verziót mutatunk, amely a krémes köretek kedvelőinek kedvez. Ha szeretnéd, dobd fel a receptet köménnyel vagy almával, de minden extra nélkül is isteni finom lesz.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors, Kapitány Beáta/Sóbors