11 isteni palacsintarecept, amit érdemes kipróbálni: édes és sós változat is van köztük
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A palacsintát kicsik és nagyok egyaránt szeretik, lehet édes vagy sós, a repeta mindig garantált.
Palacsintát sütni mindenki tud, rendkívül egyszerű a receptje. Az egyetlen hibalehetőség talán csak az, ha a tészta leragad.
Azért, hogy ezt elkerüld, fontos, hogy a tészta jó minőségű, lehetőleg tapadásmentes serpenyőben süljön. A massza szerény dolgokból készül: liszt, tej, só és tojás az alapja, esetleg pici cukor, de van, aki vizet is csorgat a tésztába. Mindenkinek van egy bevált alapreceptje, amit édes vagy sós töltelékkel készít.
Egyszerű finomság a palacsinta, mégis ezer arca van, a leggyakrabban édesség formájában szokták kínálni, pedig tartalmas reggeli, elő- vagy főétel is készülhet belőle. A most következő válogatásban a palacsintáké a főszerep, mutatjuk a kedvenc receptjeinket, van köztük mutatós palacsintatorony, habos japán változat, sós verzió és igazi klasszikus kedvenc is.
Dutch baby
A német palacsintacsoda attól különleges, hogy sütőben készül, a tésztája habos és könnyű. A tésztába almaszeleteket szokás tenni, de körtével is kipróbálható. Az isteni finom palacsintából érdemes dupla adagot bekeverni, mert pillatok alatt el fog fogyni.
Zserbó palacsintatorony
A vékony palacsintalapok közé az egyik legfinomabb hazai klasszikus sütemény, a zserbó zamatát rejtettük, baracklekvár és darált dió formájában. A torony tetejét csokimázzal érdemes bevonni, de kakaóval is meg lehet szórni, ha épp nincs kéznél más.
Tiramisu palacsintatorony
Még egy palacsintatorony, amely szintén egy klasszikus desszert újraálmodása, méghozzá a tiramisué. A kávé aromáját nem csak a töltelékbe lehet rejteni, a tésztába is belekeverhető.
Skót palacsinta
A skót palacsinta külsőre hasonlít az amerikai pufi palacsintához, de textúrájában sokkal könnyedebb. A finomság cukor nélkül is elkészíthető, sósan rántotta mellé is lehet kínálni.
Töltött palacsinta
Az amerikai pufi palacsintát vagy szereti az ember, vagy nem, bármily hihetetlen is, vannak olyanok, akik nem rajongnak a duci palacsintáért. Nekik lesz nagy kedvencük a töltött verzió. A puha, vastag tészta közepében édes töltelék terül el.
Japán palacsinta
A habos, remegős finomság ugyanolyan alapanyagokból készül, mint a hagyományos palacsinta, a különbség az alapanyagokban van, így a végeredmény teljesen más lesz, mint a megszokott.
Crepe Suzette palacsinta
A hajtogatott palacsinta egy konyhai baleset során született, azóta pedig igazi különlegességnek számít a palacsinták felhozatalában. A desszertet az éttermekben nagyon látványosan szervírozzák, rummal vagy narancslikőrrel meglocsolva, lángba borítva.
Banacsinta
Az érett banánt sosem szabad kidobni, rengeteg süteményben hasznát lehet venni, például palacsintamasszába is kerülhet, de még tálalásnál is fel lehet használni. A banán miatt cukor alig kell a tésztába, ízesítésnek vanília és fahéj kerülhet a masszába.
Gombával töltött palacsinta
Palacsintát nem csak édesen lehet szervírozni, nagyon izgalmas sós változatok készülhetnek a tésztából. Húsos vagy zöldséges töltelékkel is tányérra kerülhet, pirított gombával töltve mennyei lesz.
Túrós palacsinta
A túrós palacsinta sokak gyerekkori kedvence, ami jó sok töltelékkel készítve lesz a legfinomabb. A túrót érdemes habtejszínnel simára keverni, ha pedig szereted a mazsolát, bátran forgasd a túróhoz.
Gundel palacsinta
Az ikonikus palacsinta töltelékében a dió a főszereplő, amit érdemes két textúrában is éreztetni, kevés durvára vágott diót érdemes a palacsintalapok közé hajtani. A palacsinta bőséges csokival leöntve a legfinomabb, de tejszínhabot is érdemes tálalásnál a palacsintára tenni.
Fotók: Getty Images / Sóbors, Botos Claudia