Ezek idén a legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök: nem elég megmosni őket

szennyezett-gyumolcs-zoldseg
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az Egyesült Államokban minden évben elkészül a legszennyezetteb zöldségek és gyümölcsök listája, amelyen a legtöbb vegyszermaradványt tartalmazó élelmiszerek szerepelnek.

A vegyszermaradványokkal terhelt élelmiszerek fogyasztása, legalábbis ha nagy mennyiségben és rendszeresen történik, egészségügyi problémákat is okozhat, ezért nem mindegy, honnan és milyen gyümölcsöt, zöldséget vásárolsz.

Az EWG Shopper’s Guide to Pesticides in Produce című kiadványban idén is közzétették a piszkos tizenkettőt. A vizsgálat során az Egyesült Államokban értékesített, nem biotermékeket elemezték, 46 gyümölcs és zöldség 46.569 mintáját vették górcső alá.

A vizsgált élelmiszereken a peszticidek, vagyis a növényvédő szerek maradványait keresték, amelyek nagy mennyiségben károsíthatják az emberi szervezetet, de különösen a gyerekekre jelentenek veszélyt. A gyümölcsökön és zöldségeken összesen 251-féle szer nyomát találták annak ellenére is, hogy a vizsgálat előtt megmosták, akár megpucolták őket.

szennyezett-gyumolcs-zoldseg1

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma olyan növényvédő szereket is kimutatott, amelyeket az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal már régen betiltott, vagyis sokkal szigorúbb szabályozásra és felügyeletre lenne szükség.

És akkor nézzük is a listát, melyik gyümölcsök és zöldségek lettek a legszennyezettebbek.

A piszkos 12

 1. eper
 2. spenót
 3. fodros kel/kelkáposzta/mustárlevél
 4. őszibarack
 5. körte
 6. nektarin
 7. alma
 8. szőlő
 9. kaliforniai paprika/chilipaprika
 10. cseresznye
 11. áfonya
 12. zöldbab

Érdekesség, hogy a cseresznyén kívül az összes többi, a listában szereplő zöldségen és gyümölcsön legalább 50 különböző növényvédő szert mutattak ki. A kelkáposztán és a paprikán találták a legtöbbféle peszticidet, a zöldbabminták hat százalékban pedig már betiltott növényvédő szer maradványát találták meg.

szennyezett-gyumolcs-zoldseg2

A tiszta 15

A legszennyezettebbek mellett azt is összegyűjtötték, melyek a legtisztább zöldségek és gyümölcsök, vagyis melyeken nincs egyáltalán vegyszermaradvány, vagy csak nagyon minimális. Mutatjuk a top 15-öt.

 1. avokádó
 2. csemegekukorica
 3. ananász
 4. hagyma
 5. papaja
 6. cukorborsó
 7. spárga
 8. mézdinnye
 9. kivi
 10. fejes káposzta
 11. gomba
 12. mangó
 13. édeskrumpli
 14. görögdinnye
 15. répa

Érdekesség, hogy a legtisztább gyümölcs- és zöldségminták 65 százalékában egyáltalán nem mutattak ki növényvédő szert. Az avokádó és a csemegekukorica lettek a legkevésbé szennyezett termékek: a minták kevesebb mint 2 százalékában volt peszticid.

szennyezett-gyumolcs-zoldseg3

Bár a vizsgálat az Egyesült Államokban zajlott, így nem feltétlen mérvadó itthon, valószínűleg van átfedés köztük, és ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek a termesztéséhez használják a legtöbb növényvédő szert, illetve az importtermékekről sem szabad megfeledkezni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon