Klasszikus ételek majonéz nélkül: 5 könnyed választás vacsorára
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A majonézes ételek nagy múltra tekintenek vissza a legtöbb nemzet gasztronómiájában, így a magyar konyha is előszeretettel használja saláták, zöldségkrémek, tésztafélék dúsítására és ízesítésére.
Majonézzel sok étel karaktere elveszik, ugyanis elnyomja a hozzávalók ízét, illetve a szükségesnél sokkal jobban leterheli a szervezetünket, és rengeteg felesleges kalóriát tartalmaz.
Természetesen azok számára, akik ragaszkodnak a majonézzel készült ételek utánozhatatlan selymességéhez és lágyságához, mindig ott marad az eredeti receptek lehetősége. Azoknak azonban, akik szeretnék megreformálni az étrendjüket, mégis a klasszikus ízekre vágynak, elhoztunk egy szuper válogatást joghurtos, olajos vagy tahinis majonézhelyettesítőkkel.
Waldorf-saláta
A hagyományos Waldorf-saláta receptje még 1893-ból származik, amikor a New York-i Waldorf-hotel séfje elsőként készítette el a tartalmas fogást egy jótékonysági bál alkalmából. Eredetileg csak alma, zeller és majonéz alkotta, és csak később egészült ki a mára már kötelező csonthéjassal, a dióval.
A majonéz nélküli verzióban joghurt gondoskodik a krémes állagról. Ha pedig laktózérzékenység miatt nem tudnál tejterméket használni, akkor bátran próbáld ki a növényi alternatívákat: a savanykás natúr kókuszjoghurt és a megfelelő fűszerezés ellenállhatatlanná varázsolják a világhírű salátát.
Erdélyi padlizsánkrém
A padlizsánkrém az egyike azoknak az ételeknek, amelyekhez bűn majonézt keverni! Nemcsak azért, mert ezáltal egy nehezebb ételt kapunk, hanem mert nagyban eltompítja a zöldség karakteres, csak rá jellemző ízét.
Ráadásul ha szabad tűzön vagy parázson grillezed, akkor érdemes kiélvezni az utánozhatatlan füstös aromát, és csak kevés olajjal dúsítani, mustárral, sóval és borssal ízesíteni.
Roppanós káposztasaláta, avagy coleslaw másképp
A coleslaw igazi amerikai kedvenc, amelyet hagyományosan majonéztől tocsogósan, millió kalóriával fogyasztanak. Diétásnak semmiképp nem mondható, azonban apróbb mósosításokkal igazi fitt vacsorát kreálhatsz belőle, ami még vitaminokkal is tele lesz. A káposztás alaphoz friss, reszelt zöldségek és olajos magvak társulnak, az egészet pedig egy frissítő olívaolajos keverékkel öntheted le.
Krémes krumplisaláta
A majonézes krumplisaláta a legtöbb ünnepi asztal vagy hétvégi ebéd központi eleme, egyszerű, mégis tartalmas és ízes fogás. Ha mindezt kiegészítenéd az egészséges jelzővel is, akkor helyettesítsd a majonézt joghurttal és tahini (szezámmag) pasztával.
A fűszerezéssel is játszhatsz: ennek a salátának a lelke a kapor, amelyet dijoni mustárral és citrommal keverve hangsúlyozhatsz még jobban.
Könnyed tésztasaláta
Sok esetben a majonézes tésztasaláták egyszerű ebéd- vagy vacsoramegoldást kínálnak, hiszen igazi mindent bele módszerrel működnek, és kicsik-nagyok egyaránt odavannak értük.
Sokat számít azonban a szósz milyensége, ha diétás étel elkészítése a célod. Ebben az esetben a tésztára savanykás, fokhagymás pikáns öntet kerüljön, amelyet kedvedre variálhatsz friss zöldségekkel, igény szerint sajttal, esetleg hússal. A végeredmény pedig egy garantáltan frissítő, mégis tartalmas étek lesz.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors