8 tipp a maradék húsvéti sonka felhasználására: péksüti és tésztaétel is készülhet belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A húsvétról maradt sonka nem vész kárba, kiadós egytálétel, leves készülhet belőle, és még sós süti töltelékének is nagyszerű alapanyag.
Véget ért a nagy húsvéti eszem-iszom. A nagy lakomák után sok háztartás éléskamrája teljesen kiürül, míg egyes családoknál marad ez-az, például sonka, tarja vagy kalács. A maradékból, már ami még fogyasztható, alkoss izgalmas fogásokat!
A megmaradt sonkából vagy tarjából rengeteg finomság készülhet, de nem kell bonyolult receptekre gondolni. Például a húst apróra kockázva pirítsd le, majd üss rá tojást, kenyérrel és zöldségekkel bőséges napindító, ebéd vagy vacsora. A húsdarabokat egy egyszerű krumplilevesbe is beledobhatod, vagy készíts belőle kencét, amit öröm a kiflire kenni. A lehetőségek ennyivel nem érnek véget, forgasd egybe a felkockázott sonkát vagy tarját krumplis vagy káposztás tésztával, de még tojásos nokedlivel is jól fog esni.
Receptválogatásunkban szerethető, ízletes ételeket válogattunk egy csokorba, amelyek mind-mind készülhetnek maradék sonkából is.
Pizzás rúd
A maradék sonkát érdemes leveles tésztába csomagolva megsütni. Erre több lehetőséged is van. Ha szereted a pizzás finomságokat, akkor ez a recept a neked való: pizzakrém helyett elég csak sajtot és sonkát szórni a tésztára, de sajtkrémet is használhatsz.
Töltött mini bagett
A gusztusos mini bagettekhez is tökéletes a maradék sonka. A péksütemény mindenféle földi jóval sül pirosra, remek választás reggelire vagy uzsonnára. A harapnivaló jól bírja a csomagolást, ezért a tavaszi piknikkosárba is érdemes belepakolni, vagy iskolába, munkahelyre elemózsia gyanánt. A mini bagettek mellé friss zöldséget is kínálhatsz.
Sárgaborsó-krémleves sonkával
A sárgaborsó-krémleves több szempontból is remek étel. Egyrészről jól készítve nagyon finom, másrészről pénztárcabarát fogásnak számít, ami ünnep után sose árt. A finom leves mindenféle plusz nélkül is jólesik, de ha van maradék sonka, kínáld azzal. A sonkát át is piríthatod, ha szeretnéd.
20 perces tejszínes tészta
A villámfogás 20 perc alatt az asztalra kerül. Ízletes, tápláló étel, ami melegen és hidegen kínálva is jólesik. A tésztás ételbe nemcsak a maradék sonka kerülhet, hanem a kissé megfonnyadt zöldségek is, minden olyan alapanyag, amit jónak vélsz a fogásba. Az eredeti receptben tejszín kerül a finomságokra, helyette tejfölt is használhatsz.
Sonkás-sajtos rakott palacsinta
A palacsinta az egész világon kedvelt finomság, jólesik édes és sós töltelékkel gazdagítva is. Maradjunk a sós vonalon, és dobjunk belőle össze egy sajtban és sonkában gazdag rakott palacsintát, mely tökéletes ebéd vagy vacsora lehet. Az étel elkészítése egyszerű, a fűszerezéssel azonban érdemes óvatosan bánni, attól függően, mennyire ízes a maradék sonka.
Sajtos, sonkás, kukoricás csiga
A kelt tésztás sós süti gazdag töltelékkel készül. A foszlós finomság tölteléke a songoku pizzát idézi, melyben sonka, kukorica és sajt dominál, igaz, a gomba lemarad, de ha szeretnél, akkor nyugodtan használj belőle. A finomság sokféleképpen izgalmassá tehető: a tésztára kerülő krémsajtot érdemes fűszerekkel keverni, úgy még ízletesebb lesz a péksütemény.
Sonkás bukta
A bukta nagy népszerűségnek örvend hazánkban. A leggyakrabban édesen fogyasztják, pedig a sós töltelék is jól áll a péksüteménynek. A finomság elkészítéséhez tökéletes a maradék sonka, és még főtt tojás is kerülhet bele. Ha azonban vinnél némi különlegességet a töltelékbe, akkor aszalt paradicsomot is tehetsz a sonka mellé.
Húsvéti sonkaleves
A kiadós leves az ünnep alatt is az asztalra kerülhet, de akár maradék sonkából és főtt tojásból is elkészíthető. A laktató fogásban rengeteg izgalmas alapanyag kap helyet, póréhagyma, kukorica, szalonna és kolbász. Sőt, még vékonyan szelt, friss hónapos retekkel is színesebbé teheted. Ha ezt kínálod, nem is kívánsz majd utána másodikat.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Horváth Kitti Gabriella/Sóbors