8 tipp, mire használd a megmaradt húsvéti sonkát – Előétel, főétel és feltét is lehet belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egyszerűtől az összetettig gyűjtöttünk ötleteket, a lényeg, hogy semmiképpen ne a kukában landoljon a megmaradt sonka.
Nincs húsvét főtt sonka nélkül, nálunk legalábbis mindig van az ünnepi asztalon. Ritka az, hogy ne fogyjon el, idén azonban szűkebb körben teltek az ünnepek, így maradt belőle bőven. Számtalan receptben felhasználható a maradék sonka, erre adunk most több ötletet.
Tojásos reggeli
Bármelyik tojásos reggelit feldobhatja a főtt sonka, vágjuk össze, majd keverjük rántottába vagy tekerjük bele omlettbe, de itt a lehetőség, hogy szuper ham and eggs készüljön belőle. Itt pedig egy egészen különleges tojásos-sonkás receptet találtok.
Saláta
A tésztasaláta az egyik legjobb módja a maradékfelhasználásnak, nemcsak a megmaradt főtt tészta, hanem bármilyen párolt zöldség vagy sonkamaradék is kerülhet bele. Ebbe a krémes salátába például nyugodtan mehet egy kis főtt sonka, csak jót tesz neki, de ebben a brokkolisalátában is szuper lesz.
Feltét
Tökéletes, ízes feltét lehet belőle főtt vagy sült burgonya tetejére, de hasselback burgonyába is tölthetjük, ha a zsebekbe tesszük. Szuper pizzafeltét a sonka, szuperül illik a paradicsomos szószokhoz. Leveseknek is nagyon jól áll, vágjuk a sonkát egészen vékonyra, pirítsuk le, majd szórjuk krémleves tetejére.
Bacon helyett
Ha a főtt sonkát egészen vékonyra vágjuk, összekockázzuk, majd egy kis vajon lepirítjuk, akkor többféle ételben helyettesíthetjük vele a bacont. A legtöbb tésztaételhez szuperül illik, akár egy egyszerű paradicsomos szószban, de tejszínes, sajtos mártásokban is megállja a helyét. Például ebben a receptben is kiváló helyettesítő, de ebbe a tejszínes gnocchiba is beletehetjük.
Csirkemell helyett
Ezekben az esetekben nem az a lényeg, hogy vékonyra vágjuk és lepirítsuk, éppen ellenkezőleg, a főtt sonkát nyugodtan összevághatjuk nagyobb darabokra és hús helyett használhatjuk. Szuper megoldás például az egylábasos tésztaételekben, de a krémes alfredo szószba is belekeverhetjük az ízes főtt sonkát.
Szendvics
Bár ez a legalapvetőbb felhasználási módja, nagyon ízletes szendvicsek készíthetők a sonkából, és itt most nem csak a sonka-vajas kenyér kombinációra kell gondolni. Készülhet belőle melegszendvics, de sonkára van szükség az elegáns croque monsieur-höz is, de klasszikus amerikai BLT-t is készíthetünk belőle.
Quiche, frittata
Mindkét étel tökéletes maradékmentő, bár az alap adott, bármit belekeverhetünk a szószba. Ebben a receptben a lazac helyett nyugodtan használhatunk összekockázott főtt sonkát, a frittatába pedig tényleg mindféle megmaradt finomságot beletehetünk.
Rakottas
Sonkából bármilyen sütőben sült rakottast készíthetünk, legyen az tésztás vagy zöldséges fogás, rétegezzük a megmaradt főtt sonkát tetszőleges hozzávalókkal, öntsük nyakon valamilyen szósszal, majd süssük aranybarnára.
Fotók: Getty Images, Ács Bori/Sóbors