Így használd fel a maradék karácsonyi sütiket: semmi sem megy kárba
Cikkek
Így készül a tökéletes karácsonyi halászlé - Tippek és a legjobb receptek egy csokorba gyűjtve
Mitől lesz tényleg omlós a sajtos rúd? Nem margarintól, az biztos
Ropogós
Gyomorkímélő zöldturmix: jólesik a karácsonyi lakoma után
Frissítő kelbimbósaláta citrommal: könnyed választás a nehéz ételek után
Baconnel körbetekert egybefasírt: kétféle húsból még finomabb
Ünnepi rumpuncs sok gyümölccsel: fűszeres vendégváró percek alatt
Így használd fel a maradék karácsonyi sütiket: semmi sem megy kárba
A maradékfelhasználás karácsonykor is fontos téma: ezekkel a módszerekkel a megmaradt sütik is új életre kelnek!
Az ünnepi készülődésben gyakran túllövünk a célon, és nagyobb mennyiségű ételt készítünk, mint amennyit végül a család képes megenni.
Ha a megmaradt sütemények okoznak fejtörést, akkor eszedbe ne jusson kidobni őket: ezekkel a módszerekkel ugyanis életet lehelhetsz a többnapos, már kissé száraz desszertekbe is.
Mézeskalács, vajas keksz vagy linzer
A legegyszerűbb dolgod az aprósütikkel lesz, hiszen ezek esetében a legkönnyebb az újragondolás. Ha már nem kívánod a megkeményedett süteményeket, akkor lezúzhatod őket, és a darált kekszhez hasonlóan rengeteg recepthez felhasználhatod. Így például szuper alap lehet sajttortákhoz vagy gyümölcsös tarthoz, pohárkrémekhez, sütigolyókhoz, de akár különleges kókusztekercs is készülhet belőlük.
- Mézeskalácsos pohárkrém
- Mont Blanc-pohárdesszert
- Mascarponés pohárkrém
- Kókusztekercs
- Zserbógolyó
- Gesztenyegolyó
- Csokikrémes tart
- Sós karamelles sajttorta
Kalács, piskóta vagy kevert tésztás sütemények
A kalácsot, a piskótát, a kuglófot, a muffint vagy más, ezekhez hasonló puha tésztájú süteményt szintén könnyű újragondolni. Ezeket is rétegezheted pohárkrémként, de az olyan klasszikus desszerteket is elkészítheted belőlük, mint a mákos guba, a tiramisu vagy épp a sütinyalóka. Azokban az esetekben, ahol a recept kiflit vagy babapiskótát ír, bátran cseréld kalácsra, piskótára vagy egyszerűbb kuglófra.
- Mákos guba
- Tiramisu
- Sütinyalóka
- Aszalt gyümölcsös kiflifelfújt
- Fahéjas french toast
- Sütőtökös bundás kenyér
Zserbó és bejgli
Talán ez a kategória okoz a legtöbb fejtörést, hiszen a töltelék miatt nehéz őket újragondolni. De egyáltalán nem lehetetlen, és mivel a zserbó és a bejgli alapból tartalmaznak diót vagy mákot, ezeket még ki is spórolhatod az új verziókból. A kalácshoz hasonlóan például a szikkadt mákos bejgliből vagy zserbóból mennyei guba lehet.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors