Így használd fel a maradék karácsonyi sütiket: semmi sem megy kárba

Maradek-sutik-felhasznalasa-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A maradékfelhasználás karácsonykor is fontos téma: ezekkel a módszerekkel a megmaradt sütik is új életre kelnek!

Az ünnepi készülődésben gyakran túllövünk a célon, és nagyobb mennyiségű ételt készítünk, mint amennyit végül a család képes megenni.

Ha a megmaradt sütemények okoznak fejtörést, akkor eszedbe ne jusson kidobni őket: ezekkel a módszerekkel ugyanis életet lehelhetsz a többnapos, már kissé száraz desszertekbe is.

Mézeskalács, vajas keksz vagy linzer

A legegyszerűbb dolgod az aprósütikkel lesz, hiszen ezek esetében a legkönnyebb az újragondolás. Ha már nem kívánod a megkeményedett süteményeket, akkor lezúzhatod őket, és a darált kekszhez hasonlóan rengeteg recepthez felhasználhatod. Így például szuper alap lehet sajttortákhoz vagy gyümölcsös tarthoz, pohárkrémekhez, sütigolyókhoz, de akár különleges kókusztekercs is készülhet belőlük.

Maradek-sutik-felhasznalasa-1

Kalács, piskóta vagy kevert tésztás sütemények

A kalácsot, a piskótát, a kuglófot, a muffint vagy más, ezekhez hasonló puha tésztájú süteményt szintén könnyű újragondolni. Ezeket is rétegezheted pohárkrémként, de az olyan klasszikus desszerteket is elkészítheted belőlük, mint a mákos guba, a tiramisu vagy épp a sütinyalóka. Azokban az esetekben, ahol a recept kiflit vagy babapiskótát ír, bátran cseréld kalácsra, piskótára vagy egyszerűbb kuglófra. 

Maradek-sutik-felhasznalasa

Zserbó és bejgli

Talán ez a kategória okoz a legtöbb fejtörést, hiszen a töltelék miatt nehéz őket újragondolni. De egyáltalán nem lehetetlen, és mivel a zserbó és a bejgli alapból tartalmaznak diót vagy mákot, ezeket még ki is spórolhatod az új verziókból. A kalácshoz hasonlóan például a szikkadt mákos bejgliből vagy zserbóból mennyei guba lehet.

Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon