Mit készíts medvehagymából, hogyan edd, mihez használd? Sok tippet adunk!
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Végre megjelent a piacokon, ott a zöldségeseknél is a tavasz első versenyzője: a medvehagyma. Elmondjuk, mihez esszük mi.
A címben feltett kérdésre az első válaszunk az lenne, hogy mindenre, mindenhogy, ez azonban enyhe túlzás lenne. A medvehagyma nagyon sok mindenhez jó, de nem mindennel érvényesülnek igazán a jó tulajdonságai. Vannak alapanyagok, amikhez jobban passzol, máshoz kevésbé, és az sem mindegy, hogyan használjuk.
Az a legnagyobb boldogság, mikor megjelennek az első csokor medvehagymák márciusban, azonnal túltankolom magam belőle, pedig egyszerre elég belőle csak egy csokorral, hiszen hamar elhervad. Az első csokor mindig szinte magában fogy el, mert talán ez a legjobb tulajdonsága: mindent feldob, amire rászórjuk, legyen az meleg étel, leves, főzelék vagy curry. Az első csokor viszont főszerepet kap, egy igazán finom szelet kovászos kenyéren, vajjal, vagy buggyantott tojáson, rántottán, de úgy, hogy semmi ne vonja el róla a figyelmet.
Ha már itt tartunk, tavaszi kirándulásokon is lehet medvehagymát gyűjteni, sőt, érdemes is, de nagyon komoly körültekintés mellett, mert őrülten hasonlít a gyöngyvirág leveléhez, ami viszont mérgező. Ne kóstolással teszteljük, megtaláltuk-e, amit keresünk, hanem szaglással, hiszen a gyöngyvirággal ellentétben a medvehagymának nagyon erőteljes hagymaszaga van.
Sokáig frissen
A medvehagyma akkor marad a legtovább friss, ha egy pohár vízbe állítjuk és lefedjük egy zacskóval, ami a fényől védi, tehát nem átlátszó, így tesszük be a hűtőbe. Akár 3-4 napig is tudjuk használni olyankor, ha sokszor, de keveset ennénk csak belőle.
Ne főzd
A medvehagymával kapcsolatos legfontosabb szabály, hogy lehet, de egyáltalán nem érdemes hőkezelni. Akkor ugyanis minden ízét elveszíti, csak színt ad az ételnek, semmi értelme tehát sem a pogácsához keverni, se bármilyen ételbe főzni. Van viszont egy átmeneti megoldás, amely esetben az íz megmarad, mégis használhatjuk meleg étel ízesítéséhez. Amikor már a fogás megfőtt és készen van, elzártuk alatta a lángot, akkor keverjük bele a medvehagymát. Ilyen módon szoktam használni krumplipürébe, zöld curryhez, krémlevesekhez is. Nagyon jól passzol minden kókusztejes ételhez, de a legtöbb zöldséghez is megy, amihez amúgy adnánk fokhagymát vagy hagymát: a spenóthoz, káposztákhoz, paradicsomhoz, mégis leginkább olyan alapanyagokkal szeretem használni, amik magukban már kicsit unalmassá váltak a tél folyamán, mint mondjuk a cékla, a krumpli, a répa.
Kencék kedvence
Az összes klasszikus és kevésbé hétköznapi mártogatós vagy kence remek lesz medvehagymával a sima körözöttől kezdve a tojáskrémen át egészen a fetás, túrós, juhtúrós kenőkékig, amikbe amúgy hagyma kerülne.
Nyersen, de feldolgozva
Ha eljutottunk odáig, hogy elég volt a medvehagymás vajas kenyérből, akkor jöhetnek a különböző feldolgozási módok, de ezek is inkább nyers formái a fogyasztásának. Tavaly pestót készítettem belőle, amihez dió a legjobb alapnak. Ez a pesto nem csak tésztához jó, de sült hús, zöldség mellé vagy salátára, sőt, szendvicsbe is. Csodálatos salátaöntetek készíthetőek el vele, akár nagyon apróra vágjuk, akár nagyobb darabokban hagyjuk, bármilyen salátának jót fog tenni, elég az alap vinaigrette arányokat követni.
Fotók: Ács Bori/Sóbors