Csokis piskóta, milánói sertésborda és még 8 menzakaja, amit a mai napig imádunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A menzás ételek emléke örök, vagy azért, mert ott találkoztál életed legborzalmasabb fogásával, vagy ellenkezőleg, valami olyan ételt kóstoltál, ami azóta is nagy kedvenced.
A suliban elfogyasztott ebédek emléke élénken él az emberekben. Szokták is mondani, hogy az igazán emlékezetes dolgok az étkezőasztalnál történnek.
Az iskolai kosztról mindenkinek van véleménye, a legtöbb esetben rémes elbeszéléseket lehet hallani, milyen rossz is volt ez vagy az az étel, néha azonban olyan is előfordul, hogy dicséretet kapnak egyes menzakaják. Az egyik legnagyobb menzás favorit a csokis piskóta, de más kedvencek is akadnak. A most következő válogatásban 10 tipikus menzakaját gyűjtöttünk össze, amelyek lehet, hogy nem voltak finomak a suliban, otthon készítve azonban garantáltan tökéletesek lesznek, érdemes őket kipróbálni!
Menzás piskóta csokoládéöntettel
A csokiöntettel nyakon öntött piskóta a mai napig az egyik legkedveltebb menzakaja, amelyből minden lurkó repetát kér. A sűrű tésztájú kedvencet érdemes otthon is elkészíteni, igazán egyszerű, szerethető recept, amelynek a család minden tagja örülni fog. A finomság készítésénél érdemes egy kicsit újítani, a csokiöntet sokkal finomabb lesz, ha a kakaó mellé 1 tábla csokit is keversz.
Milánói sertésborda
Tészta és rántott hús, két kedvelt étel, de akkor lesznek igazán fantasztikusak, ha együtt pakolod őket a tányérra. A tészta sűrű paradicsomszósszal, gombával, sonkával és sajttal készül csipetnyi kakukkfűvel fűszerezve, ez a fogás már így is tökéletes, ha azonban rántott sertésszelet mellé kínálod, sokkal finomabb és kiadósabb étellel lepheted meg a családodat.
Paradicsomos káposzta
A paradicsomlében úszó, túlcukrozott káposzta mellé mindig kenyeret kínáltak az ebédlőben, nem volt nagy kedvenc, pedig az otthon készült nagyiféle paradicsomos káposzta isteni finom. A legjobb, ha az étel készítésénél sűrített paradicsomot használsz, majd őrölt köménnyel és őrölt fekete borssal fűszerezed, persze, ha édesen szereted, cukrot is tehetsz bele. A paradicsomos káposzta mellé kínálj pörköltet, fasírtot vagy sült húst, így készítve elfelejted majd a menzán szerzett rossz emlékeket.
Rizses hús
Heti egyszer biztos, hogy találkoztál a suliban a rizses hússal. Sokan fintorogtak tőle, a rizs vagy nagyon száraz volt, vagy zsíros szaft borította. A rizsben húsnak is kellett lennie, ami csak elvétve tűnt fel, de akadtak napok, amikor jutott belőle rendesen, mégsem ette meg senki, mert mócsingos volt. Itt az ideje, hogy elűzd a rossz emléket, a rizses hús nagyon finom tud lenni hússal vagy zöldségekkel. Egyszerű étel, ami otthon készítve új értelmet nyer.
Bazsalikomos paradicsomleves
A betűtésztával dúsított paradicsomleves elegánsabb és sokkal finomabb változata bazsalikommal fűszerezve készül. A sűrű levesben intenzíven tombolnak a különféle ízek a tepsiben sült paradicsomnak és fokhagymának, valamint a karamellizált hagymának köszönhetően. Az elkészült levest tálalásnál parmezánnal érdemes megszórni, vagy ha még tartalmasabban szeretnéd kínálni, sajtos, grillezett szendvics kerülhet mellé.
Sertéshússal egybeforgatott káposztás tészta
A káposztás tészta visszatérő vendég volt az iskolai ebédlőkben, tényleg gyakran kínálták az éhes diákoknak. Sokan szerették, de ugyanannyian néztek rá rossz szemmel. A cvekedlit szeretők tábora két csoportra oszlott, volt, aki jó sok cukorral megszórva tűzte a villájára a káposztás tésztát, míg más inkább őrölt borssal szórta meg bőségesen. Egy biztos, ez az étel otthon készítve a legfinomabb, méghozzá hússal egybeforgatva.
Frankfurti leves
A tartalmas, virslivel gazdagított leves nem a hagyományos módon készül, de ez nem is baj, hisz a végeredmény elképesztően finom. A levesbe a virsli és kelkáposzta mellé sárga- és fehérrépa is kerül, sőt, még krumplinak is jut hely. Érdemes bele tejfölös habarást is tenni, ha pedig szeretnéd, tálalásnál plusz tejfölt is kínálhatsz mellé.
Tojásos nokedli ecetes salátával
A tojással gazdagított galuska egyszerű, de annál ízletesebb étel, amit szerénysége ellenére nagyon sokféle módon lehet izgalmassá tenni. Kínálhatod köretként sült húsok mellé, de sült baconkockákkal is egybeforgathatod, a lényeg, hogy ecetes salátát mindig kínálj mellé, mert azzal lesz igazán finom. A tojásos nokedli szaftosan készítve az igazi, a tojás sütésénél figyelj, hogy ne gumis állagú tojással keverd egybe a galuskát!
Eredeti bécsi császármorzsa
Ferenc József kedvence volt a császármorzsa, a desszert édes kompóttal és jó sok porcukorral készítve a legfinomabb. Igaz, a menzán elég száraz volt, valamilyen lekvár társaságában került az asztalra, ez a verzió biztos, hogy nem ízlett volna a császárnak. Ha még mindig emlékszel a sulis császármorzsára, ideje, hogy kiűzd a fejedből a rossz emléket, készítsd el az eredeti recept alapján, ami után megnyalod mind a 10 ujjadat.
Lebbencsleves
Filléres, tartalmas leves, amit a menzán szerzett tapasztalatok alapján sokan fekete listára tettek, pedig a jól készített lebbencsleves nagyon is finom, muszáj kipróbálni! A tésztával és zöldségekkel dúsított levesben szalonnakockák is roppannak, a legjobb, ha füstölt szalonnát választasz, sokkal jobb ízt kölcsönöz a tartalmas levesnek.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors