Januári méregtelenítés 7 lépésben: a legütősebb tippeket mutatjuk

meregtelenites
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A január nemcsak egy új év kezdetét jelenti, de lehet egyben a megtisztulásé is. A szervezet teljes méregtelenítésének talán ilyenkor, az ünnepek végeztével érdemes nekiállni, amikor már nem fenyeget a töltött káposzta, a sült pulyka és a bejglidömping sem.

A méregtelenítést sokan félreértik. Ez nem arról szól, hogy na akkor most gyorsan mindent vonj meg magadtól – alkohol, fűszeres ételek, zsírok, szénhidrát stb. –, hanem hogy egy olyan, több pontból álló programot csinálj végig, amiben az ez idáig lerakódott méreganyagoktól meg tudod tisztítani a szervezeted, illetve beindítani az öntisztuló folyamatait.

Fogyassz sok rostot!

A rostbevitel elengedhetetlen a helyes bélműködéshez és emésztéshez. Ehhez tökéletes választás lehet, ha a köretet barna rizsre cseréled, ami lassú felszívódású szénhidrát, tehát nem leszel utána rögtön megint éhes.

Építsd be az étrendedbe a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Igaz, télen jóval kisebb a választék, mint nyáron vagy ősszel, de az olyan zöldségek szépségét is meg lehet találni, mint a cékla, az articsóka, a káposzta vagy éppen a brokkoli. Ezeknek ugyanis mindegyike kiváló méregtelenítő. 

meregtelenites

Célszerű őket főleg nyersen fogyasztani – például turmixokban vagy egyéb italokban –, de akár főve is kárpótolni tudják a szervezetedet a korábban ellene irányult atrocitásokért.

Csak mértékkel alkoholizálj!

A méregtelenítés nem jelenti azt, hogy le kell mondanod például az alkoholról, csupán, hogy a fogyasztási szokásokon változtass, ha szükséges. Kerüld a rendszeres fogyasztást és igyál mértékkel, ezzel segítve a májadat, hogy az meg tudjon válni a benne felhalmozódott méreganyagoktól.

A kulcsszó: víz!

Azt bizonyára mondanunk sem kell, hogy mennyire fontos a folyadékbevitel, no persze nem az alkoholé, hanem a vízé. A szervezetet folyamatosan hidratálni kell, főleg az ünnepek alatt ért terhelést követően. Így, ha jót akarsz magadnak, két liter víz per nap mennyiségnél nem adod alább! Ez pedig lehet akár citromos víz is, ami közismerten detoxikáló hatással bír.

meregtelenites

Mozogj!

A rendszeres testmozgás alatt, kérlek, ne arra gondolj, hogy most akkor mindennap le kell futnod 10 km-t, vagy több órát kondizni a teremben. Már pusztán az is elegendő, ha a lift helyett a lépcsőn közlekedsz, vagy csak sétálsz fél órát. 

Légzésgyakorlat

A légzésgyakorlatok amennyire fontosak, olyannyira elhanyagoljuk őket. A rohanó hétköznapokban bele sem gondolunk, hogy a habzsolva evés után is van élet, hogy nem muszáj addig inni a pohár vizet, amíg ki nem fogy, vagy hogy mindent meg kell enni, amit elénk tesznek, csak azért, hogy ne vesszen kárba a jó falat.

Néha állj meg egy picit, hunyd be a szemedet, és lélegezz mélyeket. Ezzel ugyanis lehetővé tudod tenni, hogy az oxigén hatékonyabban keringjen a szervezetedben, ami pedig bizonyítottan oldja a stresszt.

meregtelenites

A klisék

Számos klisét ismerni, miszerint gondolkodj mindig pozitívan, aludj többet, pihenj sokat. Az alvás valóban fontos, azonban annak is inkább a minősége. Nyilván célravezető, ha naponta legalább 7-8 órát alszol, de ha például korgó gyomorral fekszel le, vagy hajnal 2-kor mész aludni, és délelőtt 11-kor kelsz, azzal inkább ártasz magadnak, mintsem használnál, hiszen nem lesz pihentetőbb az alvásod, és a biológiai órádat is teljesen felborítod. Inkább feküdj le korábban, aludj rendesen éjjel, és kezdd a reggelt pihenten és időben. Így te is rá fogsz majd jönni, hogy mennyi időd marad magadra, és talán neked is elég lesz 24 óra egy napba.

Izzadj okosan!

A napi mozgásról már volt szó, záróakkordnak mégis a szaunázást hagytuk. Erről ugyanis szintén bebizonyították, hogy az egyik leghatásosabb méregtelenítő módszer, feltéve, ha valaki helyesen végzi. 

Helyes szaunázás alatt pedig nem azt értjük, hogy beugrasz 10 percre, majd kijössz, letusolsz langyos vízben, és kifekszel valahova, mint aki jól végezte a dolgát. 

meregtelenites

A helyes szaunázás kulcsa, amellett, hogy 2-3 kört csinálsz végig belőle, az is, hogy minden kör 10-20 percig tartson – szaunatípustól és hőfoktól függően –, majd irány a hideg merülőmedence vagy a tus, de tényleg hideg víz alá, utána pedig betakarózni egy köntösbe, és lefeküdni vízszintesbe, miközben a teljes szeánsz alatt megiszol legalább 2 liter vizet, hogy pótolni tudd az izzadással elveszített folyadékát a szervezetednek. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon