Mérges vagy? Lehet, hogy csak éhes! 6 biztos jel, hogy enned kell!
Köd borul az agyadra!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyre több figyelmet kap a tudományban az a jelenség, amikor az éhségtől morcosak leszünk

Ha régóta úgy érzed, hogy földön heverő vércukorszinttel nem vagy önmagad, nagyon is ráhibáztál! 

Az angolban már saját szó is van a jelenségre, amely az éhes (hungry) és a mérges (angry) összeolvadásából született: ez pedig a hangry. Magyarul nincs akkora szerencsénk, hogy egyetlen betű kicserélésével ilyen pompás szójátékkal adhatnánk vissza a mérges-éhség érzését - vagy nekem még nem jutott eszembe, ha ti tudtok ilyet, írjatok!

Akárhogy is, az éhségdüh, nevezzük jobb híján így - nagyon is létező dolog, aminek a magyarázata az alacsony vércukorszint. A glükóz (cukor) a sejtek első számú tápanyaga, és ha nincs belőle elég, az az agyműködést és a testi funkciókat is megbabrálja - köztük a vércukorszint szabályozásáért felelős hormokon termelését is.

shutterstock 153446027

Ha az egész családod tudja, hogy ébredés után nem tanácsos hozzád szólni, vagy a pároddal mindig munka után, és vacsora előtt vesztek össze, akkor az alábbi lista neked szól. Ha ezt a hat jelet tapasztalod magadon, érdemes kicsit jobban odafigyelned az egyenletes vércukorszint fenntartására. 

1. Minden akaraterődre szükséged van, hogy nyitva tudd tartani a szemed

Pedig még csak délután 3 óra van. A glükóz=energia. Amikor kevés van belőle, és leesik a vércukorszinted, hirtelen nagyon vágysz vissza az ágyba, a lehúzott redőnyök mögé. Ha akkor is gyakran érzel ilyesmit, amikor pedig minden racionális mérce szerint eleget alszol, akkor gyanakodhatsz, hogy érdemes bekapnod pár falatot.

2. A legegyszerűbb feladat is megoldhatatlan akadályként tornyosul előtted

Nyilván nem könnyű úgy koncentrálni, ha az agyunk már egy ideje azon kattog, hogy rizseshúst vagy tonhalas tésztát kérjünk majd ebédre. De ha nagyon nem tudsz figyelni, könnyen lehet, hogy nem csak az étellel kapcsolatos fantáziák tehetnek róla. Az alacsony vércukorszint természetesen az agyat is befolyásolja, és ha nincs elég üzemanyag, ködbe borulhat még a legélesebb elme is. Ha ilyenkor zavartnak érzed magad, és nehezed fogalmazod meg a gondolataidat, akkor bizony az éhségdüh komoly esetével állsz szemben!

3. Vagy hirtelen beszédhibás leszel

Ez is az agyadra boruló köd miatt van. Elkezdhetsz dadogni, vagy kásásan beszélni, nem jutnak eszedbe tökegyszerű szavak - olyan érzés, mintha hirtelen megszűnt volna az agyad és a beszéded közötti kapcsolat.

4. Remegsz és/vagy szédülsz

A remegéssel és a szédüléssel a test egyértelmű üzenetet sikít: ADJ ENNI! Már megint a vércukorszint: ha leesik, az gyakran lehet magyarázata a remegő kéznek vagy a szédelgésnek, gyengeségnek, és ezek a tünetek még súlyosabban jelentkeznek, ha kimerült és stresszes is vagy. 

5. Ma különösen idegesítőek a kollegáid!

Feszült vagy, ideges, és ez látszik is rajtad. Az éhség miatt a tested kortizolt és adrenalint termel, pontosan ugyanazokat a hormonokat, amikkel a stresszhelyzetekre is reagál. Ettől pedig úgy érzed magad, mint aki rögtön agybajt kap, és egyáltalán nem bírod elviselni a többieket, azok hétköznapi furcsaságait, jellemző kis szokásait, amikkel máskor probléma nélkül együtt élsz.

6. Ráförmedsz a párodra minden hülyeségért

A kortizol és az adrenalin felelnek a testben a vészhelyzetben automatikusan beinduló "harcolj vagy menekülj" reakcióért is, így az éhség miatt  simán belekötsz a párodba olyan kis hülyeségek miatt is, amik teljesen lényegtelennek tűnnének, ha lenne valami kaja a gyomrodban. 

Ha mindez túlságosan is ismerősen hangzik...

Akkor néhány óránként egyél egy keveset, méghozzá a lassú szénhidrát-tiszta fehérje-jó zsír-rost vonalon. A szénhidrát energiát ad, a rost és a fehérje segít szabályozni a vércukorszint egyenletesen tartását, a jó zsíroktól pedig nem megy fel a koleszterinszinted.

Ennek megfelel például egy kis barna kenyér pulykasonkával, kevés olivaolajjal és egy zöldpaprikával. Vagy egy zabkása chiamaggal (fehérje) és növényi tejjel. Esetleg némi teljes kiörlésű ropikenyér natúr tonhallal és egy kis salátával.

Ezt is szeretjük