Mi mindent jelenthet a curry? Mutatjuk a legmenőbb kombinációkat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Curry nagyon sokféleképpen készülhet: ha fűszerkeveréket értünk a név alatt, miből álljon össze és érdemes-e házilag keverni?
Amikor leírják, hogy currys, valójában sokféle dolgot érthetnek a kifejezés alatt, mégis itthon egy por formájú fűszerkeverékre gondolunk legtöbbször.
Az indiai
A curry lehet egy szaftos étel, amelyben sokféle fűszer van, ezen belül is lehet thai vagy indiai. Curry készülhet zöldségből, paradicsomos szósszal vagy húsból, a lényeg, hogy szaftja legyen és sok-sok fűszertől illatozzon. Csináltunk már karfiolosat, krumplisat, vöröslencséset, ezeket mind a fűszeresség köti össze.
A curry kifejezés csak Indián kívül használatos, az angolok nevezték így el ezeket az ételeket, itthon pedig magát a fűszerkeveréket hívjuk így. A curry elnevezést kettő, egymástól független indiai kifejezésből vonták össze a britek, egy szaftos, szószos ételfajta nevéből és egy fűszernövény elnevezéséből.
A thai
A thai curryk viszont egészen más ételek, ezeknek sokkal hosszabb, hígabb leve van, illetve egy speciális pasztával, fűszeres krémmel készülnek. A két alapkategória a vörös és a zöld, attól függően, milyen színű chilipaprika adta az ételhez használt alapot. Az indiai és thai curryk a legismertebbek, de egész Ázsiában szinte minden országnak van hasonló szószos, fűszeres étele Malajziától kezdve a Fülöp-szigeteken át egészen Japánig.
Az indiai fűszerkeverékek
Azok a fűszerkeverékek, amelyeket Indiában használnak, nem viselik az általunk alkalmazott nevet, gyakrabban hívják masalának ezeket a mixeket. Rengetegféle összetételben készülhetnek aszerint, India mely részén jársz éppen, vagy milyen étel fog készülni belőle.
Otthon készítve
A legfontosabb, hogy akkor lesz igazán illatos és finom egy fűszerkeverék, ha frissen őrlik hozzá az alapanyagokat. A sárga por, amit itthon currynek hívnak, a fenti gondolatmeneten végighaladva, nem meglepő módon brit intézmény, az indiai fűszerkeverékek sokkal összetettebbek ennél. Ezzel együtt csodálatos dolog házilag összerakni, nagyon megéri.
A kurkumagyökér itthon is elég gyakran kapható, római köményt, édesköménymagot, koriandermagot, mustármagot, chilit pedig egyszerű beszerezni. A folyamat a következő: összeválogatod az adott ételhez szükséges fűszereket. Egy serpenyőt szárazon felhevítesz és beleteszed a fűszereket. Addig melegíted őket, míg illatozni nem kezdenek, majd mozsárban porrá zúzod őket. Ezzel a módszerrel nem csak az ízek lesznek sokkal intenzívebbek, de kevesebb is elég lesz belőlük.
Képek: Getty Images, Ács Bori